Üsküdar'da tarih için kampanya

Üsküdar'da İSKİ'nin yaptığı atık su kazısında asfaltın hemen altından çok sayıda tarihi kalıntı çıktı. Başvuru yapılan  İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, kalıntıların yerinde korunmasına gerek olmadığını, ivedilikle kaldırılmasını ve alttan gelecek tabakaların arkeolojik kazılarına devam edilmesini istedi. Bunun üzerine Üsküdar halkı, tarihi kalıntılara sahip çıkılması için kampanya başlattı.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar Meydanı'nda sağanak yağışlar sonrası oluşan su baskınlarını önlemek için İSKİ bir süre önce altyapı çalışması başlattı. İSKİ’nin yağmur suyu ve atık su kanalı çalışması Üsküdar Meydanı’ndan başlayarak Hakimiyeti Milliye Caddesi boyunca devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Selmani Pak, Çavuşdere, Dr. Fahri Atabey ve Selami Ali caddeleri üzerinde yağmur suyu kollektörü, buralara akım sağlayan diğer cadde ve sokaklarda yağmursuyu şebekesi ve ızgaraları yapılacak.

Ancak çalışmalar nedeniyle yapılan kazılarda asfaltın hemen bir metre altından çok sayıda tarihi kalıntı çıktı. Arkeologların yaptığı incelemede Osmanlı döneminden kalma konut, dükkân gibi mimari kalıntılar da tespit edildi.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre ise tarihi yapılar nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden yardım istendi. Müze 5 arkeolog görevlendirerek arkeolojik kazıya başladı. İSKİ’nin kanal projesi mevcut kalıntıların da altından geçeceğinden bu kalıntılara ne olacak sorusunun cevabı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geldi. Kurul, kalıntıların yerinde korunmasına gerek olmadığını, ivedilikle kaldırılmasını ve alttan gelecek tabakaların arkeolojik kazılarına devam edilmesini istedi. Bunun üzerine çevre sakinleri tarihi kalıntılara sahip çıkılması için sosyal medyada kampanya başlattı. Kampanyada, Üsküdar gibi Osmanlı döneminin en tarihi ilçesindeki kalıntıların kaldırılmasına tepki gösteriliyor.

İSKİ: KORUMAYA İMKÂN YOK

Öte yandan İSKİ yetkilileri projenin hayata geçirilmesi için kalıntıların korunmasına imkân olmadığını savunuyor. İSKİ resmi internet sitesinde ise projeyle “Bazı bölgelerde aynı mecrada karışık şekilde akan yağmursuyu ve atık su hatlarının ayrıştırılarak modern şehircilik ve mühendislik ilkelerine uygun sürdürülebilir atık su-yağmur suyu drenaj projesinin elde edilmesi ve işletilmesi sağlanacak” deniliyor.

MEYDAN DÜZENLEMESİ KARARI

Üsküdar Meydanı'nda İstanbul Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi’nin arkeolojik potansiyele sahip alanda yaptığı yıkımın kurul kararıyla durdurulmasının istemesinin ardından bir karar da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelmişti. Kurul, ağustos ayında verdiği kararla, Hâkimiyet-i Milliye Çarşısı ve Zeminaltı Otopark Projesi kapsamındaki her türlü çalışmanın müze denetiminde sürdürülmesini şart koşarak herhangi bir kültür varlığına rastlanılması durumunda çalışmaların durdurulmasını istemişti.

Üsküdar Mimar Sinan Meydan Projesi geçen yıllarda ilçe belediye binasının yıkılmasıyla başlamıştı. Bu süreç kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından Mimar Sinan Meydanı Düzenleme Projesi gerekçe gösterilerek Tembel Hacı Mehmet Mahallesi Kasem Çeşme sokağı üzerindeki 12 taşınmaz hakkında acele kamulaştırma kararı çıkarılmıştı.

(HABER MERKEZİ)