'Uygulama kolay, önemli olan Bahçeli’nin açtığı yolun anlaşılması'

Bahçeli’nin çağrısı ve DEM Parti’nin İmralı başvurusuna iktidar ne diyecek? DEM Parti “top iktidarın sahasında” derken, AK Parti’de “Önemli olan Bahçeli’nin açtığı yolun anlaşılması” yorumu yapılıyor.

Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim’deki grup toplantısında yaptığı ‘Öcalan’ çıkışının ardından dün de “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın bir an evvel yapılmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Bahçeli’den birkaç saat sonra partisinin grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İmralı’ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapacaklarını açıkladı. Bakırhan, grup toplantısından sonra gazetecilerin soruları üzerine de “Sayın Bahçeli'nin dediği; DEM Parti Eş Başkanları ve İmralı görüşmesi olsa çok iyi olur" dedi.

BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARININ ARDINDAN İMRALI BAŞVURUSU

Bakırhan, Bahçeli’nin çağrısının hemen ardından başvuru yapılmasıyla ilgili, ‘aranızda bir eşgüdüm mü var’ sorusuna ise, “Aramızda kesinlikle bir irtibat yok ama demek ki çözümün aklı birdir. Çok garip bir şey değil” yanıtı verdi.

Bahçeli ve Bakırhan’ın art arda gelen açıklamalarından birkaç saat sonra DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğlulları ve Tuncer Bakırhan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesi için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapıldı.

YENİ SORU: ADALET BAKANLIĞI BAŞVURUYA NE YANIT VERECEK?

Bahçeli ve Bakırhan’ın açıklamaları ve DEM Parti’nin İmralı görüşmesi için Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuru, yaklaşık bir aydır devam eden süreci yeni bir aşamaya taşıdı. Bahçeli’nin çağrısı ve DEM Parti’nin başvurusuna iktidarın ve Adalet Bakanlığı'nın ne yanıt vereceği, Ankara’nın yeni sorusu olarak kayıtlara geçti.

DEM PARTİ’NİN İMRALI BAŞVURUSU: FLULUĞU NETLEŞTİRMEK İSTEDİK

Yaklaşık bir aydır devam eden süreçte bulanıklık olduğunu belirten DEM Partili kaynaklar, “Adalet Bakanlığı'na başvurarak bu fluluğu netleştirmek istedik. Karanlık alanda top çevirme hali vardı. Biz de başvurduk, şimdi gereğinin yapılması gerekir” dedi.

BAHÇELİ’NİN ÇAĞRISI ERDOĞAN’A, ŞİMDİ İKTİDARIN BİR ŞEY YAPMASI LAZIM

Bahçeli’nin ‘DEM Parti ile İmralı görüşsün’ çağrısının Erdoğan’a yapılmış bir çağrı olduğunu söyleyen DEM Partili bir yönetici, “Biz netiz. Bahçeli de birkaç haftadır aynı çizgide. Şimdi iktidarın bir şey yapması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

BAHÇELİ TUTARLI, BUGÜNKÜ AÇIKLAMALARIYLA DA PEKİŞTİRDİ

Bahçeli’nin ‘DEM Parti - Öcalan yüz yüze görüşsün’ söyleminin daha önce söyledikleriyle tutarlı olduğunu kaydeden DEM Partili yönetici, “Bir diyalog olacaksa buna bir mekanizma gerekiyor ve bu da bir mekanizma. Bu çok doğal. Demokratik siyaset alanında DEM Parti muhataptır. Kürt sorununun çözümünün toplamında İmralı muhataptır. İki muhatap yapının görüşmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bahçeli de bugünkü açıklamasıyla bunu pekiştirmiş oldu” diye konuştu.

TOP İKTİDARIN SAHASINDA

Gelinen tabloda Erdoğan’ın konuşması gerektiğini ifade eden DEM Partili yönetici, “Tüm bu söylenenlere yekten cevap vermemesi sorunlu. Aralarında bir mutabakat mı var, anlaşmazlık mı var, rol paylaşımı mı var; bilemiyoruz. Erdoğan’ın bu haftaki grup toplantısında söyleyecekleri üzerine yorum yapabiliriz ancak. Bizim beklentimiz de Erdoğan’ın net bir şeyler söylemesi. Nerede durduğunu ancak öyle anlarız. Artık top iktidarın sahasında. Sonuçta muhataplardan birisi de hükümet, hükümetin başında da cumhurbaşkanı var” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ: BAHÇELİ MUAZZAM BİR YOL AÇTI

Devlet Bahçeli’nin açıklamaları AK Parti’nin de önemli gündem maddesi. Bahçeli’nin muazzam bir yol açtığını ifade eden AK Partili bir yöneticiye göre, Bahçeli bütün ezberleri bozdu. Bunun ötesinde söylenecek, içini dolduracak bir şey yok.

MEVCUT YOLLAR KULLANILDI, SONUÇ OLUMLU OLMADI

Böyle süreçlerde bir yol aranıyorsa ya mevcut yöntemlerin denendiğini ya da yeni bir yol açılacağını ifade eden AK Partili yönetici, “Mevcut yollar kullanıldı, bir süreç yaşandı. Ama sonuçları olumlu olmadı. O zaman en baştan, yeni bir şey yapmanız lazım. Bahçeli yeni bir yol açtı” diye konuştu.

BAHÇELİ’NİN ÖLÇÜTÜ: SİLAH BIRAK; DEMOKRATİK HAYATIN PARÇASI OL

Bahçeli’nin açtığı yolda, ölçütün PKK’nin silah bırakması olduğunu belirten AK Partili yönetici, “Nihayetinde, PKK’nın silah bırakması, lağvedilmesi ve bu ülkenin bir parçası olarak ülkenin çıkarlarına hizmet etmesi noktasına varılacaksa gelsin yapsın. Ölçüt bu; silah bırak, örgütü lağvet; demokratik, sivil hayatın parçası ol. Bu ülkenin çıkarlarının, geleceğinin parçası ol” dedi.

UYGULAMA KOLAY İŞ, ÖNEMLİ OLAN DEVLET BEY’İN AÇTIĞI YOLUN ANLAŞILMASI

‘Bahçeli’nin işaret ettiği DEM Parti - Öcalan görüşmesi gerçekleşir mi? İmralı’ya gidiş izni verilir mi?” soruları henüz yanıtsız. Bu olasılığı değerlendiren bir AK Partili kurmay, “Bu teknik bir konu. Bu tür mahkumların görüşme durumunu Adalet Bakanlığı değerlendirir. İnfaz kanunu gereğince uygulama yöntemi oluşması lazım. Milletvekilleri olabilir, İnsan Hakları Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyonu olabilir. Dediğim gibi bunlar teknik konular. Cezaevi yönetmeliği neyse ona göre sağlanır. Esas olan Devlet Bey’in açtığı yolun ne kadar anlaşıldığı. Önemli olan zihinlerde oluşan engelleyici kuralları yumuşatmak, normalleştirmek. Ondan sonra uygulamada kanunlar bile dönem dönem değişir. Muazzam bir yeni bir yol açılmış. Önemli olan buna samimiyetle yaklaşmak. Uygulama kolay iş.”

HIZLI BİR SÜREÇ BEKLEMEMELİYİZ

AK Partili yetkililer Erdoğan ve Bahçeli arasında bir anlaşmazlık olmadığını, 1 Ekim’den bu yana aynı çizgide, birbirlerini tamamlayan açıklamalar yaptıklarını kaydediyor. AK Partili bir kurmay, “Hızlı bir süreç beklememeliyiz. Toplumun her kesimi bu gelişmeyi kendine özgü tarif edecektir. Bunu görmek lazım. Tarif ettikçe belki yeni şeyler ortaya çıkacak, belki yanlış anlaşılmalar doğruya evrilecek” değerlendirmesini yaptı.

RİSKLER OLACAKTIR; RİSKLERİN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE AVANTAJLAR DA OLACAKTIR

“Önceki süreçte herkes kendi muradını tarif ediyordu. Şimdi alışkanlıkları bir kenara bırakmak gerekir” diyen AK Partili kurmay, şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı uzun süredir ‘İç cepheyi sağlam tutmak gerekir’ diyor. Nihayetinde hedef ülkenin refahı, daha güçlü, zengin bir ülke olması. Göreceğiz, her bir şeyin riski olduğu gibi bu sürecin de riskleri var. Risklerin büyüklüğüne, özelliğine göre avantajları da olacaktır.”