Uyuşturucuda yeni dönem: ‘NarkoTürk’ armatörler

Türk armatörlerin gemisine İspanya ve Fransa polisi operasyon yaptı, 3.2 ton uyuşturucu ele geçirildi. Güvenlik kaynaklarına göre dünyaya uyuşturucunun sevkiyatını çoğunlukla Türk armatörler yapıyor.

Abone ol

İSTANBUL - İspanya ve Fransa güvenlik güçleri, Kanarya Adaları açıklarında RAS adlı gemiye 4 Ekim'de operasyon yaptı. Operasyonu ilginç kılan detaylardan biri ise, gemide yakalananların 7'sinin Türk, 2'sinin ise Azerbaycanlı olmasıydı. İ.K. ve E.Ö. adlı Türk armatörlerin işlettiği gemide en az 3 bin 200 kilo uyuşturucu yakalandı.

RAS adlı gemiye, Kanarya Adaları açıklarında operasyon yapıldı.

PİYASA TÜRK VE FİLİPİNLİ ARMATÖRLERE ‘EMANET’

Kanarya Adaları açıklarında düzenlenen operasyon, Türk armatörlere yönelik ilk operasyon değil. Son 2 yılda, biri Bodrum’da diğeri ise İtalya’ya bağlı Sicilya açıklarında uyuşturucu sevkiyatı yapan iki gemi yakalandı.

Güvenlik kaynaklarına göre, Türkiye’den ve Filipinler’den bazı armatörler, dünya uyuşturucu piyasasının nakliye işlerini üstleniyor. Yakın zamanda Türk armatörlere düzenlenen ilk operasyon, 3 Ağustos 2022’de gerçekleşti.

SAHİL GÜVENLİK ÇARPARAK DURDURDU

Y.D., A.K.E. ve ‘komutan’ lakaplı eski Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu S.K.’nin ortağı olduğu uyuşturucunun sevkiyatı, Ocean Blue adlı gemiyle yapılıyordu. R.E.Ş. adlı Türk armatöre ait gemi, Sicilya Adası açıklarında 4 bin 980 kilo uyuşturucunun 4 bin 880 kilosunu denize bıraktı. Kalan 100 kilo uyuşturucuyla birlikte Bodrum’a doğru seyreden Ocean Blue’ya Belgor isimli yat yanaştı. Yatın sahibi ve kaptanı, A.K.E., gemideki 100 kilo uyuşturucuyu teslim aldı. Çocuklarının isminin ilk üçer harfiyle adlandırdığı yatıyla Bodrum kıyılarına doğru ilerleyen A.K.E. yönetimindeki Belgor yatına Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı hücum botu ‘dur’ ihtarı yaptı. İhtar üzerine A.K.E., Belgor’un yönünü değiştirerek Yunanistan kıyılarına doğru kaçmaya başladı. Bu sırada güvenlik güçleri ateş açtı ve Belgor’a çarparak yatı durdurdu. 80 kilo uyuşturucuya el konulurken, 20 kilo uyuşturucu kayboldu. Gözaltına alınan A.K.E., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Belgor ve Ocean Blue adlı gemiler de limana çekilerek alıkonuldu. Denize bırakılan 4 ton 880 kilo uyuşturucunun ise Avrupa ülkelerinde satışa sunulduğu belirtiliyor.

İKİ TUTUKLU, BİR FİRARİ BARON

Gemideki uyuşturucunun diğer ortaklarından ‘komutan’ lakaplı eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli S.K. ise, geçen ay tutuklu bulunduğu hapishanede hayatını kaybeden uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya’nın, ‘iş insanı’ oğlu Rüstem Çetinkaya’ya şubat ayında düzenlenen operasyonda yakalandı. S.K. tutuklanarak cezaevine konuldu. Ocean Blue’daki üçlü ortaklıkta yolu hapishaneye düşmeyen tek isim ise, Y.D. oldu. Y.D.’nin yurtdışına çıkmayı başardığı ve Irak Kürdistanı’nın başkenti Erbil’de olduğu değerlendiriliyor. Ocean Blue’nun sahibi R.E.Ş. ise firari.

Resmi olarak un ve kömür taşığıdı belirtilen Plutus gemisiyle tonlarca uyuşturucu taşındı.

 PLUTUS OPERASYONU: 5.3 TONLUK SEVKİYAT

Diğer operasyon ise, Plutus adlı gemiye düzenlendi. CİNAKS adlı bir firmanın Tekirdağ Limanı’ndan un yüklediği Plutus, Latin Amerika ülkesi Venezuela’ya gitti. Yükünü buraya boşaltan Plutus, yaklaşık 6 ay boyunca Venezuela kıyılarında boş bekledi. Uzun süren bekleyişin ardından kömür yükleyerek rotasını Türkiye’ye çeviren Plutus, Cebelitarık Boğazı’nı geçip Akdeniz’e girdi.

Plutus, Sicilya Adası açıklarında 5.3 ton uyuşturucuyu denize bıraktı. Büyük bir balıkçı teknesi, Plutus’un bıraktığı uyuşturucuyu karaya taşıdığı sırada İtalyan güvenlik güçleri operasyon düzenledi. 19 Temmuz 2023’teki operasyondaki uyuşturucunun sahipleri yine Y.D., S.K. ve A.K.E.’ydi. T.A. adlı armatöre ait Plutus’a yapılan operasyonun ardından hem 5 bin 300 kilo uyuşturucuya el konuldu hem de gemi tutuklandı ve Napoli Limanı’na çekildi.

Ayrıca, Plutus’ta yakalanan mürettabattan Mardinli E.T.A. adlı kişinin Erbil’de firari olan Y.D. ile akraba olduğu ve daha önce uyuşturucu taşıdığı tahmin edilen SS isimli gemide de mürettebat olarak çalıştığı tespit edildi.