Uzaklardaki solgun hayalet: Evrendeki en 'loş' galaksi tespit edildi

Bilim insanları, şu ana dek gözlemlenen en solgun galaksinin varlığını teyit etti. ‘JD1’ adı verilen galaksinin, tespit edilen en uzak galaksilerden biri olduğu belirtildi.

DUVAR - Büyük Patlama’nın ardından evren genişledi ve daha sonra hidrojen atomlarının ortaya çıkmasına imkan tanıyacak kadar soğudu. Oluşan ilk yıldızlardan ve galaksilerden yayılan ışığın ortaya çıkmasından önce, evren, ‘kozmik karanlık çağlar’ diye adlandırılan bir devre tanık oldu. Birkaç yüz milyon yıl sonra ilk yıldızlar ve galaksiler oluştu ve Büyük Patlama’dan geriye kalan hidrojen bulutunu yakmaya başlayarak evreni şu anki gibi şeffaf bir hale getirdi.

UCLA’da görevli astrofizikçiler öncülüğündeki bir grup araştırmacı, ışığı hidrojen atomlarını yakanlara has, uzak, soluk bir galaksinin varlığını onayladı. Yeni bulgu, ‘kozmik karanlık çağların’ nasıl bittiğini anlamalarına yardım edecek.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten altın ve gümüş uyarısı: Çarşı pazar karışır Sıcaklardan bunalanlar için Antalya’nın muhteşem yaylaları Gündem kademeli emeklilik: Önce 2000 sonra 2008... Sürücüler dikkat: 22 Temmuz güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları La Liga'nın en çok kazananları: Birinci şaşırttı, Arda listede yok TCMB anketi açıklandı: Beş ay sonra dolar/TL ne kadar olacak?