Uzaklaştırma alan erkeğe ‘misafirhane’ önerisi

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Gönül Yıldız, uzaklaştırma kararı verilen erkekler için belediye ya da bakanlık bünyesinde her ilçede misafirhane kurulmasını önerdi.

Abone ol

ANKARA - TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu ile birlikte farklı barolardaki kadın yöneticileri dinledi. Aralarında Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Koçak Arıhan, Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Kırşehir Barosu Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Ayşe Mine Çetinkaya’nın da bulunduğu komisyon toplantısında ‘çoklu baro’ yasasının çıkarılmasının ardından kurulan İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Gönül Yıldız da sunum yaptı. Yıldız, kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için önerilerini açıkladı.

'ERKEKLER SOKAKTA KALDI MAĞDURİYETİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR'

Şiddet gören kadınların yanı sıra şiddet uygulayan erkeğe de rehabilitasyon hizmeti verilmesini öneren Yıldız, “Şiddet gören kadınlara birçok kurumumuzla sahip çıktığımız ölçüde, şiddet gösteren kişilere de rehabilite hizmeti verilmelidir. Böylece şiddet gösteren kişinin yeniden şiddete başvurmasını önlemekte de büyük ilerleme kaydedeceğiz. Mevcut durumda değerlendirmeye bağlı olarak verilen rehabilitasyon süreci tüm şiddet gösteren kişilere zorunlu tutulmalıdır. Yani şiddet gösterene sadece ceza vermek yeterli değil mutlaka rehabilitasyon hizmeti verilmelidir. Yasal düzenleme yapılarak uzaklaştırma kararı verilen erkekler için belediye ya da bakanlık bünyesinde her ilçede misafirhane kurulabilir. Böylece 'Erkekler sokakta kaldı' mağduriyetinin önüne geçilebilir” dedi.

'NAFAKAYI DEVLET ÖDESİN, ERKEKTEN TAHSİL ETSİN'

Yıldız, kadın erkeğin ayrılığı durumunda kadına verilen nafakaya ilişkin de şu öneride bulundu: “Hükmedilen nafakayı –bu nafakayı da çok önemsiyoruz biz- kadın, nafaka yükümlüsünden alırken aradaki husumet artıyor. Bu sebeple, buna şöyle bir çözüm öneriyoruz: Nafakayı devlet ödemeli, devlet daha sonra nafaka yükümlüsünden kendisi alması. Bu, aradaki husumeti azaltacaktır diye düşünüyoruz.”

FEYZİOĞLU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına karşı, “Sözleşmeden Türkiye’nin imzasını çekmesinin usulen ve esasen yeniden değerlendirilmesi gerekir düşüncesindeyiz. Usulen ve esasen tekrar gözden geçirilip, Sayın Cumhurbaşkanımızca ve yüce Meclisimizce konu değerlendirilip yeniden bir imzalama yoluna gidilmesinde fayda görürüz. Rahatsızlık duyulan maddeler varsa bu maddelere -uluslararası hukuk da bize izin verir- bir yorum şerhi konularak Türkiye’nin duyduğu sıkıntı ve o maddeleri nasıl anlamasının ya da nasıl anlamayacağının beyanı yapılabilir. Böylelikle de hem iç hem dış kamuoyuna şiddetle mücadele noktasında çok kararlı bir mesaj vermiş oluruz kanaatindeyim” ifadelerine yer verdi.