Uzman açıkladı: 'Gece boyu biberonla beslenmek dişleri çürütüyor'

Diş sağlığına ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Canan Duman, gece boyunca biberonla beslenmenin 'çok şiddetli' çürüklere yol açtığını vurguladı.

Abone ol

DUVAR - Doç. Dr. Canan Duman, Türkiye'de özellikle çocuklarda çok sık görülen diş çürüğüne ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Diş çürüklerine erken müdahalenin önemli olduğunu belirten Duman, diş çürüklerinin önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin mutlaka sınırlandırılması ve dişlerin mutlaka en az iki kere fırçalanması gerektiğini söyledi. 

Ana yemekle birlikte şeker tüketiminin diş çürüğü riskini azalttığını kaydeden Duman, biberon içinde gece boyu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden olduğunu belirtti. 

TÜRKİYE'DE ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ ORANI YÜZDE 76,5

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 514 milyon çocuğun diş çürüğü kaynaklı sağlık problemleri yaşadığını belirten Doç. Dr. Duman, “Ülkemizde bu konuda en son yapılan çalışma ise çocuklarda diş çürüğüne rastlanma oranını yüzde 76,5 olarak rapor etmiştir. Fakat bu yüksek oranlar bu durumun ‘normal’ olduğunu düşündürmemelidir. Çocuklarda ilk dişin ağız içinde görüldüğü dönem olan yaklaşık 6 aydan itibaren gerekli önlemler alınmazsa yaşamın ilk yıllarında yaygın diş çürükleri görülebilir” diye konuştu. 

'GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEN BİRÇOK İKİNCİL HASTALIĞA YOL AÇABİLİR'

Erken dönemlerde ortaya çıkan diş çürüklerine zamanında müdahalenin önemini vurgulayan Doç. Dr. Canan Duman, “Süt dişlerinde görülmeye başlayan bu çürüklerin durdurulamadığı ve tedavi edilemediği durumlarda ağrı, enfeksiyon, yeme güçlüğü, kilo kaybı gibi direk problemler, genel sağlığı olumsuz etkileyen birçok ikincil hastalığa yol açabilir ve/veya var olan hastalık durumunu şiddetlendirebilir. Gülüşü ve konuşmayı etkileyen ön bölgedeki dişlerinin çürük nedeniyle kaybının konuşma güçlüğüne ve özgüven eksikliklerine yol açabildiği unutulmamalıdır. Kısacası ailelerin hedefledikleri normal durum, çocuklarımızın ağrı duymadan yemekleri çiğnediği, çekinmeden gülümsediği sağlıklı dişler olmalıdır” dedi.

ŞEKERİ SİNDİREN BAKTERİLER ASİT ÜRETEREK DİŞİN ERİMESİNE NEDEN OLUYOR

Diş çürüklerinin kontrol edilebilen ve edilemeyen birçok faktörün bir araya gelmesi sonucunda oluştuğunu belirten Duman, diş çürümesinde şeker tüketiminin rolünü şu sözlerle açıkladı:

“Temel olarak ağızda bulunan ve yiyecek/içecekler yoluyla alınan şekeri sindirirken asit üreten bakteriler dişin yavaş yavaş erimesine sebep olur. Bu erime başlangıçta gözle görülemez düzeydedir. Tekrar tekrar şeker tüketimi, diş fırçalamama sebebiyle gitgide artan bakteri sayısı ile birleşince gözle görülen diş çürüklerinin oluşması kaçınılmazdır. Genetik yatkınlık, kişinin tükürüğü ile ilgili faktörler gibi çeşitli başka etkenler de çürüğe olan yatkınlığı etkilese de ağız ortamında asit oluşturacak şeker ve bakteri olmazsa çürük oluşmaz. Şeker tüketimi sınırlandırılmaz ve çocukların dişleri fırçalanmazsa dişler kesinlikle çürüyecektir.” 

'BİBERON İÇİNDE GECE BOYU BESLENME ÇOK ŞİDDETLİ ÇÜRÜK OLUŞUMUNA NEDEN OLUR'

Son olarak, diş çürüklerinin önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin mutlaka sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Canan Duman, “‘Şeker dediğimizde aklımıza sadece paketli şekerler, çikolatalar gelmemelidir. Meyveler, meyve suları, süt, bazı sebzeler en az bir tür şeker içerirler. Ketçap ve bazı salata soslarına da şeker eklenmektedir. Çürük oluşturma içerdiği şeker çeşidine veya kıvamına göre de değişir. Örneğin kuru meyve gibi yiyecekler, dişlere yapışıp ağızda uzun süre kaldığı için risk oluşturur. Hazır veya ev yapımı meyve suları yüksek oranda şeker içerir. Şekerin alındığı zaman da çürük oluşumu için kritik öneme sahiptir. Ana yemekle birlikte tüketim riski azaltırken, biberon içinde gece boyu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden olur” uyarısında bulunarak sözlerini noktaladı.