Uzmanından uyarı: 'Check-up korkusu, sağlığı riske atıyor'
“Acaba hastalık çıkar mı?” ya da “Ben iyiyim, bir şeyim yok” gibi cümleleri sıkça kurarak gidilmeyen check-up ve diğer tarama yöntemleri, geri dönülmez sonuçlar doğurabiliyor.
DUVAR - Sağlıklı yaşamın ve bütünsel sağlığın en önemli tamamlayıcıları, check-up veya diğer vücut tarama yöntemleridir. Özellikle ciddi hastalıkların erken teşhisi ve vücudun eksiklerini bilmek açısından bu tür tıbbi yöntemler büyük önem taşıyor.
Herkes sağlıklı bir yaşam sürmek ister, ancak bazı insanlar check-up yaptırmaktan kaçınır. Bunun temel sebebi, "Bir hastalık bulunursa?" korkusudur. Bu durum, tıbbi açıdan "hastalık fobisi" veya "tanı korkusu" olarak da adlandırılabiliyor. Ancak bu korkunun altında yatan nedenleri ve sonuçlarını anlamak, daha bilinçli bir yaklaşım benimsemek için önemlidir.
İnsanların check-up gibi sağlık taramalarını yaptırmaktan kaçınmalarının altında çeşitli psikolojik nedenler olduğuna dikkat çeken Acıbadem LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, “Bu davranışlar çoğunlukla kaygı, korku ve kontrol kaybı gibi duygusal tepkilerle şekillenir. Öncelikle sağlıkla ilgili testler, özellikle de henüz belirti göstermeyen hastalıkları ortaya çıkarma riski taşıdığından, kişiler çoğunlukla bu tür taramalardan kaçınmayı tercih ederler. Bu yüzden insanlar, sağlıkları iyi olduğu sürece mevcut durumlarını değiştirmek istemez ve bu da sağlık kontrollerini sürekli ertelemelerine yol açar” dedi.