Uzun mesai saatleri işçileri uyuşturucuya itiyor

Sanayi kentlerinde işçiler arasında uyuşturucu kullanımı artıyor. İşçiler uzun mesai saatlerine uyuşturucu kullanarak dayandıklarını söylüyor.

Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş-Osman Çaklı

DUVAR - Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Narkolog Raporu'na göre Türkiye'de işçiler arasında uyuşturucu kullanımı artıyor. İşçiler özellikle metamfetamin adı verilen uyuşturucuyu kullandıklarını söylüyor. Rapordaki somut bilginin izini sürmek için işçi havzalarında uyuşturucu kullanan bir işçiye ulaştık.

İşçilerin neden metamfetamin kullandığını Gaziantep'te 11 yıldır bir iplik fabrikasında çalışan bir işçiden dinliyoruz. İsminin gizli kalmasını isteyen işçi, fabrikalarda başka işçilerin de aynı maddeyi kullandığını söylüyor. Bunun nedenini ise strese, ağır çalışma koşullarına, geçim derdine bağlıyor. Fabrika işçisi uyuşturucuya başlamasıyla kendinde gözlemlediği fiziksel ve psikolojik olumsuzluklar olduğunu da söylüyor.

UYUŞTURUCUYA BAŞLAMADA ARKADAŞ FAKTÖRÜ ETKİLİ

Narkolog Raporu Türkiye'de uyuşturucu kullananların hangi iş kollarında, sosyal ortamda olduğu gibi pek çok bilgiye ışık tutuyor. Raporun metamfetamin analizinde en çok kullananlar arasında yüzde 13,2 ile işçilerin olması dikkat çekiyor. Sanayi işçilerini inşaat sektöründe çalışanlar ve esnaflık yapanlar takip ediyor. "İşçiler uyuşturucuyla nasıl tanışıyor ve neden kullanmaya başlıyor?" sorusuna iplik fabrikası işçisi "Ağır çalışma koşullarına dayanabilmek" cevabını veriyor. Rapordaki ankete katılan işçiler, uyuşturucu ile ilk olarak arkadaş çevresinde tanıştıklarını söylüyor. Görüştüğümüz işçi de metamfetamin kullanmaya arkadaşlarında görerek başladığını belirtiyor.

Yine Narkolog Raporu'nda yer alan bilgiye göre uyuşturucu alışkanlığı esrar ile başlayıp daha sonra çeşitleniyor. Yani uyuşturucu kullanımında esrar bir ilk adım olarak görülüyor. İplik fabrikası işçisi de metamfetaminden önce esrar kullandığını aktarıyor ve kullanma nedenlerini şöyle anlatıyor: "Pandemi ve sosyo-ekonomik durum yüzünden stresim arttı. Uyuşturucuya daha fazla yöneldim. Dertlerimden arınmanın tek yolu olarak uyuşturucuyu gördüm."

'İNSANIN BU KOŞULLARA DAYANMASI İMKANSIZ'

Ağır çalışma koşullarından neyi kastettiğini sorduğumuz işçi, çalışma ortamından ve düzeninden şu sözlerle bahsediyor: "Bazen hafta içi fazla mesaiye kaldığımız oluyor. Pazar günleri de mesaiye kalıyorum. Günde 16 saat çalıştığım zaman oluyor. Hayatımız ev ve iş arasında geçiyor. Kendimize zaman ayıracak vaktimiz yok. Sabah kalkıyorum iş, akşam yatıyorum iş. İnsanın normal şartlarda buna dayanması imkansız ama bir şekilde de çalışman gerekiyor. Uyuşturucunun verdiği en büyük etkilerden biri de kendini dinç hissetmek oluyor. Sana zarar veriyor bir sürü ama kullandığın an tüm duyularını yitiriyorsun. Dinçsin, aç hissetmiyorsun, içinde bitmeyen bir enerji oluyor. O kadar saat makinenin başında kalıyorum, ayakta durabilmek için kullanıyorum."

Metamfetamin, dinç hissetmeye neden olduğu için işçiler arasında yoğun olarak tercih edilen uyuşturucu oluyor. Fakat vücut çok olumsuz etkileniyor. İplik işçisi, uyuşturucunun yoksullukla olan bağına da değiniyor: " İnsanlar yoğun çalışıyor, bir sürü dertle uğraşıyor. Tüm bunların arasında sorunlarından 'sıyrıldığı' tek yer bu oluyor. İnsanların sosyal-ekonomik durumları da düzelmedikçe bunların kullanımı artar.”

'UYUŞTURUCU DAHA GERGİN BİR İNSAN OLMAMA NEDEN OLDU’

İplik işçisi bu süreçte kendinde gözlemlediği değişimleri ise şöyle anlatıyor: "Fiziksel ve psikolojik etkisini hissediyorum. Uyuşturucu kullandığım zaman yemek yemiyorum. İştahım kesiliyor. Bundan dolayı çok kilo verdim. Bunun yanı sıra normal hayatta daha gergin ve sinirli bir insan oldum. Tahammül seviyem çok zayıfladı. Bazen de unutma problemi yaşıyorum. Normal zamanda ellerim titriyor, bazen o kadar artıyor ki, buna engel olamıyorum." Aynı fabrikada çalışan işçiler dar bir grup içerisinde uyuşturucu kullanıyor. Çoğu ailesine uyuşturucu kullandığından bahsetmiyor. Çünkü dışlanacağını ve kötü karşılanacağını düşünüyor.