Uzungöl, bol beton: Kaçak yapılarla doldu

Uzungöl, son yıllarda turizm hareketliliği ve kaçak yapılarla gündemde. Bölge ile ilgili mevcut dört koruma statüsüne yetkililerce uyulmayınca Uzungöl, beton bir görünüme büründü.

Abone ol

Fatih Saygın

TRABZON - Doğal güzelliğiyle dikkat çeken Uzungöl’de son yıllarda yapılaşma arttı. Çaykara ilçesinde yer alan turizm merkezi için birçok koruma statüsü olmasına rağmen bunların hiçbirine uyulmayınca Uzungöl kaçak yapılarla doldu.

Ercan Şen

‘KORUMA PLANLARINA UYULMADI’

Bölgenin doğallığının korunmaması yoğun tepkilere neden olurken Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, Uzungöl ile ilgili birçok koruma statüsü olduğunu fakat bunlara uyulmadığını vurguladı. Şen, “Dört tane koruma statüsü olan bir bölge. Özel çevre koruma bölgesi, doğal sit alanı, kültür varlıkları koruma alanı ve turizm bölgesi olarak geçiyor. Birçok koruma statüsüne sahip bir yer ama hiç de korunmayan bir yer. Bu statüler gözardı edildi. Uzungöl’e ait Özel Çevre Koruma Planı var. Orada nelerin yapılması gerektiğine ilişkin stratejiler mevcut. Onlara uyulsaydı zamanında yapılaşma da, kullanım kararları da kontrol altına alınabilirdi. Sadece Uzungöl’ün merkezi değil, çevredeki yayları da gözeten bir koruma var. Hiçbir ilkeye uyulmamış” dedi.

‘AFET BÖLGELERİNE YAPILAR YAPILMIŞ’

Uzungöl’de yapılaşmanın sadece görsel olarak değil, güvenlik açısından da  problem olduğunu ifade eden Şen, “O bölgede afetle ilgili birçok problem var. Özellikle kışın çığ ile ilgili ciddi durumlar var. Bunlar hiç dikkate alınmamış. Birçok çığ patikasının içerisinde yapılar var. Çoğu yapı, aktif afet alanının içerisinde. Yasal çerçevede o koruma statüleri sadece lafta kalmış” diye konuştu.

‘TÜM PAYDAŞLAR BİRLİKTE KARAR ALMALI’

Şen, Uzungöl’de eskiye dönüşün zor olduğunu fakat tüm paydaşların uyacağı bir strateji ve eylem planı ile bölgenin rehabilite edilip sürdürülebilir bir yapıya kavuşabileceğini dile getirdi. Şehir Plancıları Odası olarak Uzungöl ile ilgili bir strateji geliştirdiklerini kaydeden Şen, “Bu aşamadan sonra rehabilitasyona bakılması gerekiyor. Mesele salt koruma değil; koruyup sürdürebilme, oradaki halka da istihdam oluşturabilecek, geçimini sağlayabilecek ama yerleşimi de düzenleyecek kararları da içermesi gerekiyor” dedi.

GÖL ETRAFINDAKİ YAPILAR TEMİZLENECEK

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi'nin bölgenin rehabilitasyonu için hazırladığı 21 başlıktan oluşan Uzungöl Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda, göl kenarında uygun olmayan tüm yapıların temizlenmesi, korunacak binaların geleneksel yapıya uygun hale getirilmesi, özel taşıt yoğunluğunun ve trafiğin azaltılması, yeşil alanlarda beton miktarının azaltılması, kentsel dönüşümün yapılması ve afet riski olan bölgelerin yerleşime kapatılması gibi maddeler yer alıyor.