Vali yardımcılığından istifa edip aday olan Çiçek: İlk kez talep eden tarafa geçtim

Sivas Vali Yardımcılığından istifa eden Ercan Çiçek, İYİ Parti kontenjanından CHP Van Milletvekili adayı oldu. Çiçek, "Ben artık piyango biletini aldım. Aldım ama tabi ne çıkacağını bilemiyorum" dedi.

Abone ol

VAN - Türkiye, hafta sonu yapılacak seçimler için gün sayıyor. Siyasi partilerin adayları da çalışmalarını hızlandırdı.

Yaklaşık bir aydır, sahada koşturan isimlerden biri de Ercan Çiçek. İYİ Parti kontenjanından, CHP’nin 2. Sıra Van Milletvekili adayı olarak seçime hazırlanan Çiçek, 22 yıldır kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevi yürütüyordu.

En son Sivas'ta vali yardımcılığı görevini yaparken, milletvekili adayı olabilmek için istifa etti ve memleketi Van’a geri döndü.

Çiçek, Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı:

'BEN ARTIK PİYANGO BİLETİNİ ALDIM AMA NE ÇIKACAĞINI BİLEMİYORUM'

Neden milletvekili adayı oldunuz?

Aslında ben mesleğimi çok seviyordum ama rahmetli babama bir sözüm vardı. Günün birinde memleketime döneceğimi ve Van’a hizmet edeceğimi söylemiştim. Ben bu sözümü zaman zaman, nasıl yerine getirebileceğimi düşünüyordum. Şartlar da böyle olgunlaşınca, vaktinin geldiğini düşündüm. Bir hikaye vardır bilirsiniz. Adamın biri sürekli Allah’a, piyangonun kendisine çıkması için yalvarıyormuş. Bir gün bu adama "Hiç bilet alıyor musun" diye sormuşlar. O da "Yok" demiş. "Peki bilet almazsan, nasıl sana çıkacak" demişler. Bir arkadaşım bana bu hikayeyi anlattı ve sözümü tutabilmem için siyasete girmekten başka bir yolumun olmadığını söyledi. Yani ben artık piyango biletini aldım. Aldım ama tabi ne çıkacağını bilemiyorum. Büyük ikramiye mi çıkar, amorti mi çıkar, boş mu çıkar, onu bilemiyorum.

'AİLEM MHP'DE SİYASET YAPIYORDU AMA SON DÖNEMDE İZLEDİĞİ YOLU UYGUN BULMADIK'

Neden CHP listesinden İYİ Parti adayı oldunuz?

İYİ Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener hanımefendinin bana bir teklifi olmuştu. Babama verdiğim söz ile hanımefendinin teklifi böyle buluşunca, İYİ Parti listesinden aday oldum. Fakat bir ittifak içinde olduğumuz için, burada CHP çatısı altında seçime girmeyi uygun gördüler.

Ben milliyetçi ve muhafazakar bir aileden geliyorum. Ailem önceden MHP’de siyaset yapmış bir ailedir ama son dönemde MHP’nin izlediği yol, ailem tarafından uygun bulunmadı. Biz de İYİ Parti ile hareket etmeye başladık. Bu anlamda İYİ Parti ile hareket ediyor olmam, almış olduğum aile eğitimime uygun düşen bir durum oldu. Milletvekili adayı olmasaydım bile, sandığa gittiğimde oyumu İYİ Parti’den yana kullanırdım. Bugün halen bu sistemin sona ereceği noktasında bir umudumuz varsa bu umudu İYİ Parti oluşturuyor.

'BÖYLE DEVAM EDERSE BU OTORİTER REJİM SEVİYESİNİ VE ŞİDDETİNİ ARTIRACAK'

İktidar da muhalefet de 14 Mayıs 2023 seçimine ayrı bir önem atfediyor. Sizce bu seçimi kritik kılan ne?

Ben bu seçimi, köprüden önceki son çıkış olarak görüyorum. Toplum çok kutuplaşmış durumda. Bunun muhakkak bir son bulması lazım. Bu açıdan bakıldığında 14 Mayıs seçimi, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında gerçekleşen bir seçim olmanın dışına çıkmış olarak görülüyor.

Bu seçim daha çok, otoriter bir yönetim ile demokratik bir yönetim arasında oylamanın yapıldığı bir seçimdir. Tek adam mı bizi yönetsin, yoksa demokratik bir irade mi bizi yönetsin? 14 Mayıs’ta bunu oylayacağız. Bu yüzden çok önemli bir seçimle karşı karşıyayız. Böyle devam ederse bu otoriter rejim, seviyesini ve şiddetini daha da artıracaktır.

'TWEET ATARKEN DİKKAT EDİYORUM, İNSANLARIN BÖYLE BİR ENDİŞE DUYMADIĞI ÜLKE İSTİYORUM'

Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Milletvekili olduğunuz takdirde ilk olarak hangi çalışmaları hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

İnsanların yarım kilogram kıyma alabilmek için, akşamdan Et ve Süt Kurumu’nun önünde sıraya girmediği bir Türkiye hayal ediyorum. İnsanlarımızın yüzde 40’ı kaymakamlıkların ve valiliklerin fakir fukara fonuna kayıtlı. Ben bunun olmadığı bir Türkiye hayal ediyorum.

Bakın benim sosyal medya hesabım var ve bir ekip yönetiyor. Ben ekibime bir tweet atarken bile dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunuyorum. Ben bir milletvekili adayı olarak, kendim bile siyasi bir tweet atarken dikkat ediyorum. İnsanların bir tweet atarken böyle bir endişe duymadığı bir Türkiye hayal ediyorum.

'İLK KEZ 'TALEP EDEN' TARAFA GEÇTİM'

Köy ve ilçe ziyaretinde neler ile karşılaşıyorsunuz?

Köy ve ilçe ziyaretleri benim için zor oluyor. 22 yıl boyunca kaymakamlık ve vali yardımcılığı yaptım. İnsanlar makamıma gelir, bir şey talep ederlerdi ve ben de uygun gören ya da uygun görmeyen taraf olurdum. Ama artık roller değişti.

Ben 22 yıllık kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevimin ardından ilk kez 'talep eden' tarafa geçtim. Bu kez ben insanlara gidip kendimi anlatıyorum, ezilerek, büzülerek oy istiyorum. 

'ALAN BIRAKILMAMIŞ BİR YERDE MÜCADELE EDİYORUZ'

Milletvekili olarak seçilemezseniz, ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Siyaset çok zor. 26 gündür sahadayım ve ne kadar zor olduğunu gördüm. Sabahın köründe kalkıp, köy köy, sokak sokak gezmek ve insanlara kendimi anlatmaya çalışmak, hele hele böyle bir coğrafyada bunu yapmaya çalışmak çok zor. 21 yıldır iki siyasi parti burayı hegemonyasına almış ve hiçbir şekilde size alan bırakmamış. Alan bırakılmamış bir yerde mücadele ediyoruz. Ben bunun da zorluğunu yaşıyorum.

Ben bir kamu görevlisiyim. Görevimden istifa ederek milletvekili adayı oldum. Mesleğimi de çok seviyorum. Bu yüzden, şu anki düşüncem; seçilmediğim taktirde tekrardan mesleğime geri dönmektir. Bir sonraki seçimlerde de tekrar denemeyebilirim.