Validebağ Korusu'na yeni proje: Doğal yapı bozulacak, ticari ranta dönüşecek

Validebağ Korusu'nda yapılacağı açıklanan rehabilitasyon projesine Validebağ Gönüllüleri, korunun birinci derece sit alanı olması ve projenin doğal yapıyı bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Abone ol

İSTANBUL - Üsküdar ilçesinin Altunizade Mahallesi’nde bulunan Validebağ Korusu, yeniden yapılaşma tartışmalarıyla gündeme geldi. Daha önce 2014 yılında iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018 yılında koru için hazırlanan “Millet Bahçesi Projesi” de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu'nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” gerçekleştireceklerini duyurması, korunun geleceği ile ilgili yeni tartışmalara neden oldu.

‘YAŞAYANLARA AİT BU YERİ BİR BÜTÜN OLARAK GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK İSTİYORUZ’

Arif Belgin

Korunun İstanbul’un Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, “Mesela Karacaahmet Mezarlığı var buradan daha büyük ama orası ölülere ait bir yer. Biz istiyoruz ki yaşayanlara ait olan bu yeri doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek nesillere aktarabilelim” dedi.

‘KORU BİRİNCİ DERECE SİT ALANI’

Üsküdar Belediyesi’nin bir yılı kaldığını ve koruya girmek için sabırsızlandıklarını belirten Belgin, “Projede masum ve ulvi gözüken çocuk oyun alanı, yoga pilates alanı, seyir terası, gölet, 500 araçlık otopark, açık hava sineması, amfi tiyatro, yürüyüş yollarının rehabilitasyonu gibi pek çok şey var. İnsanlar da bunlarda rantın nerede olduğunu soruyor. Belediye açıkça bize giriş kapılarına birer tane büfe koyacaklarını söyledi. İnsanlar içeriye girerken acıkırlarmış, susarlarmış. Bu acıkan, susayan insanların sonrasında ihtiyaçları olmayacak mı? ‘Hadi tuvalet yapalım, yoruldular bank yapalım, şuraya iki masa beş tane iskemle koyalım’ diyecekler. Bunlar işin ticari rant kısmı. Daha önemlisi, burası birinci derece doğal sit alanı. Burada bu tür şeylerin yapılması aslında yasak. Ne kadar ulvi gerekçeler bulunursa bulunsun, sonuçta bunların yapılmaması lazım. Buranın doğal ve yeşil kalması lazım” diye konuştu.

‘ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE BULUNAN OYUNCAKLARI BURAYA GETİRMENİN MANTIĞI YOK’

Validebağ Gönüllüleri olarak koruda vakit geçirenlere broşürler dağıtarak süreci anlatan Belgin, “Buraya girdikleri anda binlerce insanı karşılarında bulacaklar. Broşürleri dağıttığımız 100 kişiden 90’ı burada bir şeyler yapılmasına karşı. Bu da bizi umutlu kılıyor. Apartman dairelerine sıkışmış çocuklar buraya geldiklerinde çıldırıyorlar sevinçten. Kendilerini yerlere atıyorlar, yuvarlanıyorlar… Bir takım plastik oyuncakları, herhangi bir alışveriş merkezinde bulunan oyuncakları buraya getirmenin hiçbir mantığı yok” ifadelerini kullandı.

‘YAPILARIN NEREYE YAPILACAĞI BELLİ DEĞİL’

Neşe Taşan

Üsküdar Belediyesi’nin projesinin “Millet Bahçesi Projesi” ile aynı olduğunu belirten Validebağ Gönüllüleri Üyesi Neşe Taşan, “2018’de ‘Millet Bahçesi Projesi’yle geldiler. Proje onaylandı ama hayata geçiremediler. Biz dava açtık, dava devam ediyor. Daha sonra baktılar millet bahçesini yapamayacaklar, dava da aleyhlerine gidiyor, projenin ismini değiştirmişler. Proje aynı millet bahçesi projesi ama adı değişti, rehabilitayon ve düzenleme projesi diye anlatıyorlar. Takılır sökülür tek katlı toplamda 100 metre kareyi geçmeyecek yapı yapmak istiyorlar. Yapının nerede yapılacağı belli değil, 100 metre kare dediği 10 tane 10 metre karelik yer mi, hepsini büfe mi yapacak, her birinin önündeki 500 metrekarelik çay bahçesine mi dönüşecek? Bunları bilmiyoruz” diye konuştu.

‘IŞIKLANDRIMA KORUDAKİ KUŞLARI KAÇIRACAK’

Koru için hazırlanan projelerde ışıklandırma planlarının olduğunu söyleyen Taşan, “Önceki projede de vardı. Işıklandırma direklerini dikmek için altında beton kullanılacak. Korunun belirli yerleri betonlaşacak. Ayrıca gece aydınlık olacak. Burada 123 farklı kuş türü var, ışıklandırma onları da kaçıracak. Buranın birinci derece sit alanı olmasının sebebi zaten buranın ekolojik dengesi. 71 tane ağaç var, 10 tanesi anıt ağaç, 61 tanesi korumaya değer ağaç” ifadelerini kullandı.

‘PANDEMİDE NEREDEYSE HER AĞACIN ALTI DOLDU’

Pandemi sürecinin korunun önemini hatırlattığını vurgulayan Taşan, “Pandemi döneminde daha çok kullanılır oldu koru. Yeşil alanlar kalmadığı için insanlar buraya hücum etti. Neredeyse her ağacın altında kümelenmiş insanlar var” dedi.

Korunun içerisinde bulunan, Hababam Sınıfı serisinin çekildiği Adile Sultan Kasrı’nın etrafının 2013’e kadar yeşillikler içerisinde olduğunu belirten Taşan, “Orayı bir gün paravanlarla kapattılar, açıldığında gözlerimize inanamadık. Her tarafı beton yapmışlardı. Oradaki baraka tipi şeylerin hepsi kaçak. ‘Sökülmesi gerekir’ diye kuruldan yazı bile var ama ne belediye ne kaymakam gelip onları yıkmıyor” diye konuştu.