Van-Hakkari Tabip Odası’ndan aşı çağrısı

Aşılama oranındaki düşüşe ve vaka sayılarındaki artışa dikkati çeken Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, halka aşı yapmaları çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Bölgede aşılamanın yavaş ilerlediği kentlerden biri olan Van’da, vaka sayılarında ciddi artış yaşanıyor. Van, vaka sayısıyla korona virüsü tablosunda kırmızı iller arasında yer alıyor. Kentte birinci doz aşılama oranı yüzde 53,4 iken, ikinci doz aşılama oranı ise yüzde 20’lerde kaldı. Son bir ayda hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk her geçen gün arttı. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, aşılama oranındaki düşüş ve yaşanan vaka artışlarını değerlendirdi. 

HEDEF TUTTURULMADI

1 Temmuz normalleşme süreciyle birlikte tedbirlerin esnetildiğini belirten Yaviç, gelinen noktada tablonun çok şaşırtıcı olmadığını dile getirdi. Bölgede yoğun bir vaka artışı yaşandığına dikkat çeken Yaviş, Van’da da vaka sayılarının çok yüksek olduğunu ifade etti. Yaviç, “Sağlık kurumlarında ciddi bir yoğunluk olmuşmuş durumda. Topluma, pandeminin artık bitme aşamasında olduğu algısı yaratıldı. Aşı konusunda ne yazık ki gelinen noktada hedefler tutturulmadı. Yaklaşık 6 aylık bir süreçte en az yüzde 70 ile toplumsal bağışıklık sağlanması gerekiyordu ancak bu da sağlanamadı” dedi. 

İKİNCİ DOZ YÜZDE 20 

Yaviç, bakanlığın ve iktidarın süreci bilimsellikten uzak yürütmesinin sonucunda aşıya karşı toplumda güvensizlik olduğunu ifade ederek, bölgede yurttaşlara aşı bilgilendirilmesinin anadilde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aşıyla ilgili yapmak istedikleri çalışmalarla ilgili valiliğe yaptıkları başvurulara hala cevap verilmediğini belirten Yaviç, “Bölgede yaşanan aşı düşüklüğü konusunda yaşanan bilgi eksikliğini gidermeye yönelik bir çalışma yapmak istedik. Van ve Hakkari'de ikinci doz aşı oranları yüzde 20'lerde ise bunun en büyük sebebi ne yazık ki bu yanlış politikalar, uygulamalardır" diye konuştu. 

SAĞLIKÇILAR TÜKENDİ 

Sağlık çalışanlarının “tükendik” diyerek Tabip Odası'na şikayette bulunduklarını aktaran Yaviç, “Uzun bir süredir çok fedakar bir şekilde çalışan, istifa hakları, emeklilik hakları engellenen, yıllık izin hakları kullandırılmayan sağlık çalışanları artık tükenme noktasına geldi. Sağlık kurumlarında ciddi anlamda sağlık çalışanı yetersizliği var. Tüm bu tabloyu göz önünde bulundurduğumuz da pandemiyi önlemeye yönelik ciddi politikalara ihtiyaç var. Bu politikaların uygulanması ama bunları uygularken de tekçi bir anlayışla değil, özellikle diğer bilim çevrelerini sağlık meslek örgütlerini de işin içine katan bir perspektifle yaklaşmak gerekiyor" diye belirtti. 

Yurttaşlara aşılama konusunda çağırıda bulunan Yaviç, şunları söyledi: “Gerçekten aşıya yönelik ciddi bir güvensizlik ve bilgi kirliliği var. Ancak aşı gerçekten koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli parçasıdır. Dolayısıyla aşıya karşı nerde, nasıl üretildiğine bakılmazsınız yapılması gerekiyor. Aşının, pandemiyi bitirebilecek tek silahımız olduğunun unutulmaması gerekiyor. Halkımız herhangi bir tereddüt yaşamadan özellikle aşı takvimine uyularak en az iki doz aşıyı olmaları bu süreci geciktirmemeleri hem kendileri açısından hem de toplumsal sorumluluk açısından önemlidir.” (MA)