Van İHD'nin açıklamasına 10'uncu kez engel

Cumartesi Anneleri'ne destek için Van’da basın açıklaması yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği'ne valiliğin on haftadır aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek bir kez daha izin verilmedi.

Abone ol

VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlenmek istendi. Her hafta olduğu gibi, İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son on haftadır çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek bir kez daha izin vermedi.

Van Valiliği, dokuz hafta boyunca almış olduğu ikişer günlük eylem, etkinlik, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağını, onuncu haftada dört güne çıkardı.

BEŞ DAKİKALIK OTURMA EYLEMİ YAPILDI

Basın açıklamasında her hafta yaşanan manzara bir kez daha yaşandı. Bina dışına çıkmak isteyen İHD üyeleri ile polis arasında yapılan müzakere sonuç vermeyince, binanın çıkışı polis kalkanlarıyla kapatıldı. Bunun üzerine İHD üyeleri basın açıklamasının yapılmasına izin verilmemesini protesto etmek amacıyla beş dakikalık oturma eylemi yaptı.

Okunmayan basın açıklaması daha sonra basınla paylaşıldı. Açıklamada, “Türkiye'de gözaltında kaybetme suçunda hukuksal ve siyasal faktörlerin etkisiyle gözaltında kaybedilenlerin aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılmış olması nedeniyle sesimizi kamuoyuna ve devleti yönetenlere duyurmak için ifade ve toplanma özgürlüğümüzü kullanmaya çalışıyoruz. Ancak, sesimizi duyurma mekânı olarak seçtiğimiz Galatasaray Meydanı 5 yıldır bize kapatılmış durumda. Oysa Anayasa Mahkemesi, kamuoyu oluşturmak amacıyla Galatasaray’da basın açıklaması ve oturma eylemi yapmamızı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının olağan kullanımı olarak değerlendirdi ve idarenin bu hakkın kullanımını kolaylaştırma görevi olduğuna da vurgu yaptı. Buna rağmen idare, Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayıyor. Sembolik sayıda kayıp yakını ve hak savunucusu ellerimizde karanfillerle Galatasaray Meydanı’na ulaşmaya çalıştığımızda polis ablukası ile engelleniyor ve kelepçelenerek gözaltına alınıyoruz” denildi.

Açıklamada, 13 Eylül 1980 tarihinde Ardahan’ın Okçu Köyü’ndeki evinden güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınmayan, Kars Eğitim Enstitüsü öğrencisi Cemil Kırbayır’ın akıbeti soruldu ve “967. haftamızda bir kez daha söylüyoruz: bizi insan kılan temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Cemil Kırbayır’dan ve akıbetleri karanlıkta bırakılmak istenen tüm kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” denildi.