Van sınırında 12 Pakistanlı mülteci rehin alındı iddiası

Van sınırından Türkiye'ye giriş yapan 12 Pakistanlının fidye için rehin alındığı iddia edildi. Benzer rehin alma olaylarının daha önce de yaşandığını belirten Tarlabaşı Dayanışması Saha Koordinasyon Sorumlusu Muhammed Sıddık Yaşar, mültecilerin bırakılması için ailelerden 15 bin lira talep edildiğini söyledi.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - İran sınırından Van’a geçen 12 Pakistanlı mültecinin, kimliği belirsiz kişiler tarafından alıkonulduğu ileri sürüldü. Kaçıran kişiler tarafından aranan bir ailenin Tarlabaşı Dayanışması’na ulaşmasıyla ortaya çıkan olayda mülteciler için 15 bin lira fidye istendiği söylendi. Konunun detaylarını Tarlabaşı Dayanışması Saha Koordinasyon Sorumlusu Muhammed Sıddık Yaşar ile konuştuk.

'ZİRAAT BANKASI'NDAN İBAN VERİLDİ'

Muhammed Sıddık Yaşar

Fidyeciler tarafından ailelere Whatsapp üzerinden Urduca bir ses kaydı atıldığını belirten Yaşar, üç aile istenilen parayı yatırmasına rağmen mültecilerin bırakılmadığını söyledi. Ailelere para yatırmaları için Ziraat Bankası’ndan bir iban ve hesap numarası verildiğinin altını çizen Yaşar, “Yerli bir çete sanırım. Ziraat Bankası ibanı verecek kadar da rahatlar. Mültecileri, kaçakçılar da çetelere teslim etmiş olabilir. Zaman zaman oluyor böyle olaylar. Gerçi kaçakçı parasını riske atmaz ama şu olabilir; mülteciler arasında maddi durumu iyi olan varsa kaçakçılar çetelere, rehin alın parayı bölüşürüz gibi bir anlaşma da yapmış olabilirler” diye konuştu.

'TWİTTER’DA GÜNDEM OLUNCA YETKİLİLER ULAŞTI'

Muhammed Sıddık Yaşar hem rehinelere hem de kendilerine gelen kişiye zarar gelmemesi için olayı hemen duyurmadıklarını, Tarlabaşı Dayanışması olarak temasta oldukları bakan ve vekillere ulaşıp sorunu bu şekilde çözmek istediklerini aktardı. Fakat başvurdukları kişilerden esaslı bir çözüm gelmeyince Twitter’da olayın duyulmasını sağladıklarını, sosyal medyada gündem olmasıyla yetkililerin kendilerine ulaştığına dikkat çekti.

'KAÇAKÇILIK ŞUBE LOKASYON İSTEDİ'

Van Kaçakçılık Şube’den arandıklarını, kendilerine olayın teyitli olup olmadığının sorulduğunu aktaran Yaşar: “Böyle bir konuda emin olmasak paylaşır mıyız? 'Bize data gönderin' diyorlar, 'Ailelere gönderilen ekran görüntüleri, ses kaydını, Ziraat Bankası’ndan verilen iban numarasını gönderelim' dedim, 'Olmaz bize lokasyon verin' dediler. Lokasyonu nereden bilelim? Çok afaki konuştular. Yani bu konuda en yetkili birim olan Kaçakçılık Şube böyle bakarsa olaya nasıl çözülür ki sorun? Daha sonra Van Jandarma Komutanlığı’ndan aradılar. Bir jandarma doğruluğunu sordu, ses kayıtlarını attık, 'İrtibatta kalalım' dedi. Jandarma daha anlayan yerden baktı diyebiliriz”

KOLLUĞUN ZAAF GÖSTERDİĞİ YERDE ÇETELER HÂKİM OLUYOR

Uluslararası göç yollarının belirleyicilerinin kaçakçılar olduğunu ve kaçakçılığın para demek olduğunu belirten Yaşar, İstanbul’un ve Atina’nın merkez olduğunu, her yerin ayrı bir kaçakçısı olduğunu, her yerde de farklı ücretlendirmeler olduğunun altını çizdi. Göç yolunun devlet tarafından bilindiğini, kolluk kuvvetinin zaaf gösterdiği yerlerde çetelerin hâkimiyet kurduğunu vurgulayan Yaşar, “Kolluğun geçiş noktasını bilmemesi mümkün değil. Bu insanlar Türkiye’ye geçtikten sonra rehin alınıyorlar” dedi.

Yaşar, rehinelerin çetelerin ellerinden kurtarılması için devlet yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yaptı.