Van Ticaret ve Sanayi Odası: Vergilendirme politikaları yeniden gözden geçirilmeli

Enflasyon muhasebesinin haksız vergi oluşturduğunu belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası, vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Abone ol

DUVAR - Van Ticaret ve Sanayi Odası, bu ay uygulanan enflasyon muhasebesinin haksız vergi oluşturacağını, KOBİ’lerin ve sanayicilerin enflasyon muhasebesinin oluşturacağı haksız vergiyi yüklenecek durumu bulunmadığını duyurdu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Hükümetimiz tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Program (OVP), toplumun her kesiminin fedakarlığıyla ilerlerken, KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüccar ve sanayicilerimiz finansal zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle büyük bir mücadele vermektedir. Böylesine zorlu bir süreç yaşanırken, Ağustos ayı içerisinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanan enflasyon muhasebesi haksız bir vergi oluşturacaktır. KOBİ’lerin ve sanayicilerimizin enflasyon muhasebesinin oluşturacağı bu haksız vergiyi yüklenecek durumu ve imkanı bulunmamaktadır.

5 sene önce 1 milyon liraya alınan bir araç veya gayrimenkul bugün 8-10 milyon lira değerinde. Aradaki farkın kazanç olarak görülüp, vergilendirilmesi şirketleri kazanmadığı paranın vergisini ödemek zorunda bırakacaktır. Bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi adı altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olması, vergi prensipleri ile uyuşmamaktadır.

Bu haliyle enflasyon düzeltmesini uygulamak Anayasa’daki “Vergi Mali Güce Göre Ödenir” ilkesine aykırı sonuç doğurmaktadır. Gelecekte elde edilip edilmeyeceği belli olmayan bir gelir, değerleme suretiyle bugün peşin olarak vergilenmiş olmaktadır.

Sonuç olarak; vergi ödeme gücü olmayan mükelleflere bu tür bir yaklaşımla baskı oluşturmak, ekonomik anlamda bazı firmaların batmasına veya ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır. Bu tür vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunması gerekmektedir."