Van’a kar yağmayınca kayak merkezi açılamadı

Van'ın Gevaş ilçesindeki Artos Dağı’nın eteklerindeki Abalı Kayak Merkezi, beklenen kar yağışı gerçekleşmediği için açılamadı. Kayak sporcuları ise rotasını Erzurum, Kayseri gibi illere çevirdi.

Abone ol

VAN - Ülke genelinde etkili olan kuraklığın hissedildiği illerden oVan'da kış turizmi, beklentilerin altında kaldı. Gevaş ilçesinde bulunan Artos Dağı’nın eteklerindeki Abalı Kayak Tesisi, kar yağışının yetersiz olması nedeniyle sezonu açamadı. Kış turizmi sezonunun yarılandığı şu günlerde, kayak sporcuları ve tatilciler, Erzurum, Kayseri gibi diğer illerdeki kayak merkezilerini tercih ediyor.

Abalı Kayak Merkezi işletmecilerinden Kadri Özpay, gelenlerin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. 

‘GEÇEN SENE 40 BİN KİŞİ AĞIRLADIK BU SENE KİMSE YOK’

Geçtiğimiz yıl ocak ayında yoğun kar yağışı altında yüzlerce turisti ağırlayan Abalı Kayak Merkezi’nin bazı kısımlarında hiç kar yok, bazı kısımlarında ise sadece birkaç santim kalınlığında kar bulunuyor. Kayak tesisi işletmecilerinden Kadri Özpay, geçtiğimiz 2022 sezonu ile 2023 sezonunu kıyaslayarak “Geçen sene istenilen seviyenin üzerinde bir yağışı vardı. Ezilmiş kar yaklaşık 120 santim civarındaydı.  Kış turizmi açısından güzel bir sezon geçirdik. Yaklaşık 40 bin misafir ağırladık. Bu sene maalesef küresel ısınmanın da etkisiyle beklenen kar yağmadı. En azından 30-40 santim kadar kar yağışı olursa, bir sonraki kar yağışına kadar tesisimizi idare eder diye düşünüyorum. Bazen insanlar buraya kar yağdığını düşünerek geliyor. Özellikle çocuklar buraya gelince hayal kırıklığı yaşıyor” dedi.

Özpay, kar yağışı olmadığı için Vanlı kayak sporcularının ve kayakseverlerin başka şehirlere gitmeyi tercih ettiğini söyledi.    

Kayak yapmak için merkeze gelen Doğan Özgür, kar göremeyince çok şaşırdığını söyledi.  

‘KURU TOPRAĞA BASINCA ÇOK ŞAŞIRDIM’

Van şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Abalı Kayak Merkezi’nde kar olduğunu düşünerek yola çıkan Doğan Özgür ise hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Özgür, “Yaklaşık üç yıl Hakkari’de yaşadım. Bu sene yeniden Van’a döndüm. Hakkari’de Mergabütan Kayak Merkezi’ni kullanıyorduk. Ailecek eğlenceli vakit geçiriyorduk ve spor yapmış oluyorduk. Bugün özlediğim kayak sporunu yapmak için Abalı Kayak Merkezi’ne geldim. Gördüğüm manzara çok korkunç. Bölgeyi çok iyi bilen bir insanım. Her yıl bu mevsimde, bu dağlarda metrelerce kar olurdu. Burada kuru toprağa basınca çok şaşırdım. Benim için hayal kırıklığı oldu. Telefonla görüştüğüm bir arkadaşım kayakta olduğunu söylemişti. Ben de burada sanıyordum. Meğerse Palandöken’e gitmiş. Eğer bir hafta sonu fırsat bulabilirsem ben de gitmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı son tahminlere göre, Abalı Kayak Merkezi’nde hava durumu geceleri -5, gündüzleri ise 3 derece civarında seyrediyor. Hafta sonundan itibaren ise aralıklı olarak kar yağışı bekleniyor.