Van'da bir haftada 108 siyasetçi gözaltına alındı

Van’da süren gözaltı ve tutuklamalar HDP ve DBP İl Örgütleri tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Abone ol

VAN - Van’da son bir haftadır 108 Kürt siyasetçinin gözaltına alınmasına ilişkin DBP ve HDP il ve ilçe örgütleri tarafından basın açıklaması düzenlendi. DBP Van İl binasında düzenlenen basın açıklamasına, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, DBP Van İl Yöneticileri, HDP Van Milletvekili Adem Geveri, HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, Edremit DBP’li eski Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, Barış Anneleri, TJA Aktivistleri ve halk katıldı.

Basın açıklamasını yapan HDP Van İl Yöneticisi Naci Erkol, HDP'nin 7 Haziran başarısından sonra sistematik saldırıların hedefi olduğunu söyledi. Aynı şekilde DBP’li belediyelere kayyımlar atandığını ve 86 belediye eş başkanının tutuklandığını hatırlatan Erkol, “Tutuklanan siyasetçilerin sayısı 5 bini aşmıştır. Görüldüğü üzere şu an demokratik siyaset bir saldırı altındadır. Bir haftadır Van merkez ve ilçelerinde süren operasyonlar da bu endişeyi derinleştirmektedir. Çünkü Van’da bir hafta içinde gözaltına alınanların sayısı 108 olmuştur. Bu arkadaşlarımızın hepsi HDP, DBP il ve ilçelerimizin resmi çalışanlarıdır" diye konuştu.

‘VAN VALİSİ KENDİSİNİ HALKA BÖYLE Mİ TANITIYOR’

“Van’da HDP ve DBP’li yöneticilerin, siyasetçilerin ve üyelerin gözaltına alınmasının hukuki gerekçesi var mıdır? Varsa nedir? Gözaltı operasyonlarının talimatını kim veya kimler vermektedir?” sorularıyla açıklamasını sürdüren Erkol, “Van’da gözaltı ve tutuklamalara hız verilerek HDP ve DBP’nin işlevsiz bırakılması mı amaçlanıyor? Yeni atanan Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun yeni görevine başlamasının hemen ardından bu operasyonların gerçekleşmesi ise düşündürücüdür. Van Valisi Murat Zorluoğlu kendisini Van halkına böyle mi tanıtmaktadır?” ifadelerini kullandı. Erkol, “Hiçbir baskı, imha, gözaltı ve tutuklama bizi mücadelemizden alıkoyamayacaktır. Bundan önce uyguladıkları ve başarısız oldukları bu yöntemlerle bir kez daha halkımızın iradesi karşısında başarısız olacaklardır" şeklinde konuştu.

'OPERASYONLARI ŞİDDETLE KINIYORUZ’

Erkol, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunu kabul etmiyoruz, şiddetle kınıyoruz. Apaçıktır ki AKP, Van halkının iradesine yönelik saldırıları sistematik hale getirmeyi amaçlamaktadır. Ama Van halkı bu saldırılara rıza göstermeyecek ve bu duruma alışmayacaktır. Çünkü demokratik siyasete yönelik saldırılar sadece çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. Çözümsüzlüğü kıracak olan şey ise operasyonlara son verilerek bütün demokratik siyaset yollarının sonuna kadar açılmasıdır. Bu bağlamda Van’daki operasyonlara derhal son verilmesi çağrısında bulunuyor, gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

GEVERİ: YAŞANANLAR TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEKTİR

Erkol’un ardından söz alan HDP Van Milletvekili Adem Geveri ise. "Maalesef Vali değiştiği halde yine Van’da hükümetin talimatıyla sivil siyasete yönelik operasyonlar sürüyor. Bu da gösteriyor ki mülki amirlerin değişmesi AKP’nin politikalarının değişmeyeceği anlamına geliyor. Bütün Kürdistan ve Türkiye’de OHAL ve KHK’lerle elde edilen gayrı meşru güçle operasyonlar yapılmakta, siyasi iradeye müdahale edilmektedir. Bu yaşananlar sivil darbedir. Binlerce insanımız şu anda gözaltında ve tutuklu bulunmaktadır. AKP’nin politikaları kalıcı bir duruma dönüşmüş ve artık demokrasinin esamesi bile okunmayacaktır. Dün Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş’a yönelik yaşanan saldırı en ufak demokratik ifadeye bile tahammül edilmediğini gösteriyor. Dışarıda AKP hükümetine yönelik politikalar bu hükümetin Türkiye’yi içine düşürdüğü mevcut durum tarihe kara bir leke olarak geçecektir" ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları ile son buldu. (DUVAR)