Van'da bölgesel 1 Mayıs: 'Bugün gücümüzü gösterme günüdür'
Van'da 1 Mayıs, bölgesel düzeyde kutlanıyor. Alanda bulunan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin Saraçhane'deki eylemlerini sonlandırma kararına saygı duyulmasını istedi.
VAN - Van'da, 1 Mayıs bölge kutlamaları, saat 11.00'de düzenlenecek yürüyüşle başlayacak. Miting, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından “Emek bizim, söz bizim” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı'nda düzenlendi.
Kutlamalara, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal ve KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz de katıldı.
Bu sene bölgesel olarak olarak düzenlenecek olan 1 Mayıs kutlamalarına Ağrı, Hakkari, Muş, Bitlis, Kars ve Iğdır'dan gelen emek ve demokrasi örgütleri de katıldı.
Milli Egemenlik Caddesi ve Erek Dağı Caddesi'nin birleştiği noktada bir araya gelecek olan emek ve demokrasi örgütleri, buradan miting alanına doğru yürüyüşe geçti.
Kutlamalar öncesinde, yürüyüşün yapılacağı güzergahta ve miting alanında çok sayıda polis, zırhlı araç ve TOMA'lar görevlendirildi. Miting alanının ve buluşma noktasının etrafı bariyerlerle çevrildi. Kutlamalara katılmak isteyenler, üst ve çanta aramasından geçtikten sonra alana alındı.
1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için düzenlenen yürüyüş başladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da partisinin kadın meclisi ile beraber yürüyüşte yer aldı.
Kortejde en önde basın emekçileri yer alıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) öncülüğünde bir araya gelen gazeteciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla yürüdü.
Yürüyüşün ardından Musa Anter Barış Parkı'na ulaşanlar, miting alanına iki kez üst ve çanta araması yapıldıktan sonra alındı. Alana girenler, burada bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı.
DEM Parti ve DBP Van, Ağrı, Hakkari, Bitlis, Iğdır ve Kars il ve ilçe örgütleri, CHP, EMEK Partisi, TİP ve TKP Van İl Örgütleri, DİSK Genel İş ve KESK bölge şubeleri, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van-Hakkari Tabip Odası, Van Diş Hekimleri Odası, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, İnsan Hakları ve Medya Derneği, Barış Anneleri ve İnsan Hakları Derneği kutlamalara katıldı.
'BUGÜN GÜCÜMÜZÜ GÖSTERME GÜNÜDÜR'
1 Mayıs Tertip Komitesi adına ilk olarak DİKS Van Şubesi Başkanı Ömer Tekin konuştu. Tekin, konuşmasında şu ifadeler yer verdi:
"Buradan, direnerek Taksim'e girmeye çalışan emekçileri selamlıyoruz. Çok büyük bir mücadele sonucunda kazandığımız yerel seçimin ardından 1 Mayıs'ı karşılıyoruz. Kutlu olsun. 10 yıla yakındır irademiz gasp edilmişti. Belediyelerimiz kayyımlarla yönetiliyordu. Bu süre içinde yüzlerce arkadaşımız haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldı. İşten atılmayanlara ise baskı uygulandı. Sendika tercihleri sorgulandı. 1 Mayıs emeğin ve umudun günüdür. Bugün gücümüzü gösterme günüdür. Asla yılmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Halen karanlık yönleri ile aydınlatılmamış 15 Temmuz sürecini, Allah'ın lütfu olarak gören AKP iktidarı binlerce kişiyi KHK'lerle ihraç ederek işlerinden ettiler. Bu insanlar işsizlik ve açlıkla terbiye edilmeye çalışıldılar. Bir çok KHK'li farklı iş kollarında çalışarak yaşamlarını yitirdiler. Buradan tüm KHK'li yoldaşlarımıza söz veriyoruz. En son KHK'li görevine dönene kadar mücadelemiz sürecek. Daha iyi bir gelecek umuduna sımsıkı sarılarak, ülkemizin üzerine düşen karanlığa karşı mücadele edeceğiz."
'EMEK ÖRGÜTLERİNİN ALDIĞI KARARA HERKES SAYGI GÖSTERMELİ'
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, Saraçhane'deki 1 Mayıs eylemini sonlandırdığını duyurdu. 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Van'da bulunan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, alınan karara ilişkin şunları söyledi: "Bizler örgütü bir yapıyız. KESK, DİSK ve diğer emek örgütlerinin almış olduğu bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Böyle bir süreçte, bir kaotik ortam yaratarak, birilerini karşı karşıya getirerek, itibarsızlaştırarak, gözaltına aldırmak gibi bir talebimiz bu güne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak. Arkadaşlarımızı bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyorum.
Taksim, İstanbul'un küçük bir parçası. Taksim'in işçiler, emekçiler açısından bir önemi var. Taksim'de 1977'de işçiler ve emekçiler katledildi. Hem yoldaşlarımızı anmak hem de birlik günümüz olan 1 Mayıs'ı coşkulu bir şekilde kutlamak işçilerin ve emekçilerin temel talepleridir. Ancak siyasal iktidar kolluk güçleri ile adeta etten bir duvar ördü emekçilerin önüne. Aslında etten duvardakiler de bu ülkenin yoksul, emekçi çocukları. Bu çocukları karşı karşıya getirmek istediler. Biz bunun farkındayız.
'YILIN 365 GÜNÜ ÇALIŞAN İŞÇİSİNE 1 GÜNÜ REVA GÖRMEYEN İKTİDARI PROTESTO EDİYORUZ'
Halkları, siyasal iktidarı 31 Mart yerel seçimlerinde antidemokratik uygulamaları nedeniyle, halka dayamış olduğu yoksulluk nedeniyle, bu ülkenin kaynaklarını uluslararası sermayeye transfer etmesi nedeniyle sandığa gömmüştür. Eğer bu uygulamalar bu şekilde devam ederse, sıra AKP'yi tarihin çöplüğüne atmaya gelecek. Bu ülkenin işçilerini, emekçilerini hafife almamak lazım. Yılın 365 günü çalışıp bir günü işçisine emekçisine reva görmeyen iktidarı protesto ediyoruz."
Taksim'de işçilerin etten bir duvarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Karagöz şöyle devam etti: "Arkadaşlarımız job, plastik mermi ve biber gazlarıyla şiddete maruz kaldı. Kaotik bir ortam yaratılmak istendi. Her zamanki gibi AKP aracılığı ile bizleri terörize etmek, itibarsızlaştırmak yönünde bir süreç hazırlanmış olması nedeniyle arkadaşlarımız böyle bir karar aldılar. İnanıyorum ki, arkadaşlarımız bulundukları alanları Taksim Meydanı'na dönüştürecekler. Emeğin kürsüsünde, emekçilerin taleplerini en iyi şekilde ifade edeceklerini düşünüyorum."