Van’da ev baskınları: DEM Partili yöneticiler de gözaltında

Van’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında DEM Parti Van İl Eş Başkanları Dilekçi ve Kurt da bulunuyor.

Abone ol

VAN - Van’da, sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında DEM Parti Van İl Eş Başkanları Veysi Dilekçi ve Gülşen Kurt’un bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri ise öğrenilemedi.

Soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, gözaltına alınan 13 kişinin ismi de belli oldu. DEM Parti Van İl Eşbaşkanları Veysi Dilekçi ile Gülşen Kurt, DEM Parti Edremit İlçe Eşbaşkanı Cemil Baydar, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Hanım Kaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Aynur Sarıca, Barış Anneleri Sarya Süer, Hazal Süer ile Münife Kaçak, Adem Onat, Fazıl Numaş, Tahir Artim ve Selma Cintan gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

DEM Parti Van İl Örgütü’nden edinilen bilgiye göre, gözaltı sayısı ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Öte yandan, gözaltında tutulanlara 24 saatlik avukat görüş yasağı da getirildi.

‘HALAY TUTUKLAMALARI’, HALAY ÇEKİLEREK PROTESTO EDİLMİŞTİ

DEM Parti Van İl Örgütü tarafından dün yapılan basın açıklamasında, birçok şehirde Kürtçe şarkı ve halaylar gerekçe gösterilerek yapılan tutuklamalar ‘halay çekilerek’ protesto edilmişti. Daha sonra halay çeken gruba, ‘slogan atıldığı’ gerekçesi ile müdahale edilmiş ve çok sayıda kişi parti bahçesine girip burada yaklaşık 1 saat polis ablukasında kalmıştı.

Yapılan müzakereler sonucunda, bahçede bulunan protestocuların 10’ar kişilik gruplar halinde, kontrollü bir şekilde çıkmasına izin verilmişti. Bugün gözaltına alınan isimlerden birçoğunun, dünkü protestolara katılanlar arasında olduğu biliniyor.

Sabah saatlerinde gerçekleştirilen gözaltılar ve dün yaşananlara ilişkin DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları da sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yaptı.

‘BU SALDIRILAR, TOPLUMSAL AYRIŞMAYA HİZMET ETMEKTEDİR’

Bakırhan, yapmış olduğu paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Dün Van İl binamıza yapılan saldırı, gece ev baskınları ile devam etti. İl Eşbaşkanlarımız Veysi Dilekçi ve Gülşen Kurt’un da aralarında olduğu çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. Caddelerdeki Kürtçe yazılamaların silinmesi ve halay avıyla başlayan Kürt düşmanlığının bir devamı olan bu haksız, hukuksuz girişimler derhal son bulmalıdır. Arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Bu faşizan zihniyeti asla kabul etmiyoruz. Bu saldırılar, sadece DEM Partiye veya bir gruba yönelik değildir. Bu saldırılar, demokratik siyasete, farklı düşüncelere ve kimliklere yöneliktir. Bu saldırılar Van halkının iradesine yöneliktir. Bu saldırılar, Kürt düşmanlığına ve toplumsal ayrışmaya hizmet etmektedir. Bu saldırılar, bizi yıldırtamaz, bizi susturamaz! Bizler, haklı davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz.”

‘BU AKIL TUTULMASINDAN VAZGEÇİN’

Hatimoğulları ise “Kürt diline, kültürüne, kimliğine yönelik ırkçı pratiklerin sonucu olarak gelişen bu girişimleri asla kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Halay suç değildir, Kürtçe uyarı yazısı suç değildir, basın açıklaması suç değildir. Tüm bunlar asgari demokratik haklardır. Bu akıl tutulmasından vazgeçin. Buradan sağduyulu tüm kamuoyu çevrelerine sesleniyorum: Bu keyfiyet politikaları ve aleni düşman hukukunun karşısında duralım, sesimizi yükseltelim” ifadelerine yer verdi.

Bugün saat 14.00’te, DEM Parti Van İl Örgütü tarafından, gözaltılara ilişkin kitlesel basın açıklaması yapılması bekleniyor.