Van’da kayyım, Trabzon’da başkan, Diyarbakır’da vali: Zorluoğlu

Diyarbakır Valiliği’ne atanan Murat Zorluoğlu, Van'da kayyım olarak işçi çıkarmaları ve Sayıştay raporlarıyla dikkat çekmişti. Trabzon’daki başkanlık döneminde de benzer tartışmalar gündeme gelmişti.

Abone ol

VAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Malatya, Kocaeli, Çanakkale, Elazığ ve Diyarbakır’a yeni vali atamaları yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda en dikkat çeken isim ise Diyarbakır Valiliği’ne atanan Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu oldu.

Zorluoğlu, 2017 yılında Elazığ Valisi iken Van’a atanmış ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyım olmuştu. Daha sonra 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmişti.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ise yeniden aday gösterilmeyen Zorluoğlu, seçimlerden sadece üç ay sonra bu kez Diyarbakır’a vali olarak atandı.

GENEL SEKRETERİ 'BÜYÜK ZEVK ALDIM, BÜYÜK KEYİF ALDIM' DEDİ

Zorluoğlu’nun ismi Van’daki iki yıllık görev süresince birçok tartışmaya konu oldu. Zorluoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atandıktan sonra, 306 taşeron işçinin işten çıkarılması ile de gündeme geldi.

2011 yılında meydana gelen Van depremlerinin ardından Van Büyükşehir Belediyesi’nde İŞKUR üzerinden bin 888 kişi işe alınmıştı. 4 Aralık 2017’de taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme kararı çıkmasıyla birlikte, güvenlik soruşturmaları tamamlanan bin 702 kişiyi mülakata alındı. Bu mülakatın sonucunda 440 kişi elendi. Fakat yaklaşık bir hafta sonra, elenen 134 kişi mahkeme kararı olmadan işe geri alındı. Geri kalan 306 işçi ise başlattıkları hukuk mücadelesini kazandıkları halde, sekiz yıllık kayyım yönetimi boyunca görevlerine iade edilmedi.

O dönem kayyım Zorluoğlu yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreterlik yapan Mustafa Yalçın, Kayseri’de katıldığı bir televizyon programında işten çıkarmalarla ilgili şöyle konuşmuştu: “653 kişiydi galiba benim imzamla işten çıkardığımız. Bir o kadar da Kanun Hükmünde Kararname ile işlerine son verilenler oldu. Ama şunu söyleyeyim: Ben işten uzaklaştırmaları yaparken çok büyük keyif aldım, zevk aldım."

2019’da AK Parti adayı olarak seçime giren Mustafa Yalçın, Talas Belediye Başkanı olarak seçildi. Yalçın, iki dönemdir başkanlık görevini yürütüyor.

USULSÜZLÜKLERİ SAYIŞTAY RAPORUNDA 

Zorluoğlu’nun Van’da görev yaptığı süre içinde Sayıştay raporlarına da birçok usulsüzlük bulgusu yansıdı.

Sayıştay’ın 2017 yılı raporunda, Van Büyükşehir Belediyesi’nde gelirlerle ilgili alacak takiplerinin mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılmadığı ve mali tablolardaki faaliyet alacakları hesap gruplarındaki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Raporda ayrıca; mali durum ve beklentiler raporunun düzenlenerek yayınlanmadığı, taşınmaz yönetimiyle ilgili işlemlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yerine getirilmediği, mal ve hizmet alımlarında 4734 sayılı kamu ihale kanunu hükümlerine uyulmadığı, sosyal yardımlarla ilgili yönetmeliğin usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmadığı, kiraya verilen duran varlıklarla ilgili muhasebe kayıtlarının yapılmadığı ve mevzuata aykırı hizmet imtiyaz sözleşmesi düzenlendiği bulguları yer aldı.

Sayıştay’ın 2018 yılı raporunda da benzer bulgular görüldü. Raporda; kamu kurumlarına yapılan taşınmaz tahsis işlemlerinin mevzuata uygun olarak yapılmadığı ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı suretiyle çalıştırılan işçilerin kadroya alınmasında ve bunların istihdamında ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranıldığı belirtildi.

'LÜKS MAKAM ODASI' GÜNDEM OLMUŞTU

Zorluoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütürken de Sayıştay raporlarına benzer bulgular yansıdı. Duvar'dan Fatih Saygın’ın haberine göre Sayıştay Başkanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı raporunda açık ihale yöntemi ile gerçekleştirilmesi gereken bazı ihalelerin pazarlık usulüyle yapıldığı, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nden yararlanan bazı kurum ve kuruluşlardan ücret alınmadığı, yapılan imalatların kısa sürede bozulduğu dikkat çeken tespitler arasında yer aldı.

Zorluoğlu, Trabzon’da belediye başkanlığı görevini yürütürken, 8989 bin TL’lik mobilyalarla döşenen ‘lüks makam odası’ ile de gündeme gelmişti.