Van'da stratejik plan çalıştayı düzenlendi: 'Artık sıra bizde'

Van Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 yıllarını kapsayacak olan "Stratejik Plan Çalıştayı" başlattı. İki gün sürecek olan çalıştayda, kentin yılladır çözülemeyen sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Abone ol

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, "2025-2028 Stratejik Plan Çalıştayı" başlatıldı.

Kentte bir otelde düzenlenen çalıştaya Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, ilçe belediye eş başkanları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, gazeteciler ve çok sayıda kişi katıldı.

İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde, kentin kronikleşmiş sorunları masaya yatırıldı ve çözüm önerileri konuşuldu.

Çalıştayda kurumsal yapının geliştirilmesi, erişilebilir ulaşım hizmetleri, planlı kentsel gelişimin sağlanması, afetlere karşı dirençli kent, sosyal ve kültürel hizmetlere erişebilirlik, kentsel ve kırsal ekonominin geliştirilmesi ve turizm politikaları üzerine sunumlar yapıldı.

"Em bajarê xwe bi hev re ava bikin" (Kentimizi birlikte inşa edelim) sloganıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını eş başkanlar hem Kürtçe hem de Türkçe olarak yaptı.

İlk olarak konuşan eş başkan Neslihan Şedal, Van’da "demokratik ulus" modelini gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Ortak akılla hareket edilmediği sürece, başarılı bir yönetimin olamayacağını söyleyen Şedal, "Ortak akılla, herkesi dinleyerek bu süreci ilerleteceğiz. Bu şehir bizimdir. Bizden başkası bu sorunları çözemez. Hep birlikte el ele vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

'VAN HALKI BAŞARDI, SIRA BİZDE'

2011 yılında büyükşehir statüsü verilen Van, 8 yıl boyunca kayyım tarafından yönetildi. Ancak 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerde DEM Parti, Van’daki 14 belediyenin tamamını kazandı. Şedal, konuşmasında kayyım yönetimi ile geçen bu 8 yıla değindi.

"Van halkı başardı artık sıra bizde" diyen Şedal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kentin geleceğini planlarken kayyımların 8 yıllık yıkımını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Kültür, sanat, kadın, çocuk, gençlik, dil, imar, şehircilik, yoksulluk, ekoloji ve kentsel dönüşüm gibi tüm alanlarda yapacağımız çalışmaları birlikte belirleyeceğiz."

'HALKIN KAYNAKLARI ARTIK HALK İÇİN KULLANILIYOR'

Şedal’ın ardından söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan da "ortak akıl" ve "demokratik ulus" vurgusu yaptı. Zeydan, kayyım yönetiminin bıraktığı borçlara da değinerek hizmet üretmeye devam edeceklerini söyledi:

"Kayyım gaspı nedeniyle, yıllar önce çözülmesi gereken sorunlar çözülmedi. Yaklaşık 9 milyar TL borç bırakıldı. Bu paralar hizmet için kullanılmayan, birilerine peşkeş çekilen paralardır. Halkın kaynakları artık halk için kullanılıyor. Tüm imkansızlıklara rağmen bize gelen insanların hiçbir talebini geri çevirmedik. Bundan sonra da bizden beklenen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz."

Eş başkanların konuşmalarının ardından, beş yılı kapsayacak olan stratejik planın sunumları gerçekleştirildi. Başta ulaşım, altyapı, kentsel dönüşüm ve ekoloji konularında yapılan anlatımların sonrasında, söz sırası katılımcılara geldi.

Yıllar sonra ilk kez seçilmiş belediye başkanlarına soru sorma, sorun aktarma ve çözüm önerme imkanı bulan katılımcıların başlıca talepleri arasında, trafik ve ulaşım sorunlarının çözülmesi, alt ve üst yapının yenilenmesi, istihdam olanaklarının sağlanması, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmesi ve turizm yatırımları yapılması vardı.

Aktarılan sorunlar ve çözüm önerilerini, eş başkanlar tek tek not etti. Sivil toplum örgütlerinin ve gazetecilerin de görüşlerine yer verildi.

Çalıştayın sabah oturumuna verilen arada eş başkanlar Zeydan ve Şedal, ilgi odağı oldu. Katılımcılarla tek tek görüşen eş başkanlar, burada da birçok sorunu dinledi ve notlarını aldı.

Çalıştay, yarın ikinci gününde devam edecek ve sonuç bildirgesi yayınlanacak.