Van’da ‘ters kelepçe’ davası ertelendi

Van’da geçen yıl açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması sırasında polis tarafından darp edilip ters kelepçe takılan beş kişiye açılan davaya devam edilemedi. Hakimin izinli olması ve yerine geçici bir hakimin görevlendirilmesi nedeniyle avukatlar ve müvekkilleri mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşma ertelendi.

Abone ol

VAN - TUHAY-DER öncülüğünde geçen yıl mayıs ayında Van Sanat Sokağında yapılmak istenen basın açıklamasında aralarında HDP ve DBP'li il yöneticilerininde bulunduğu grubun polis tarafından darp edilerek terk kelepçe takılanlar hakkında açılan davanın bugünkü duruşması görülemedi.

Aralarında HDP İl Eş Başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava ve HDP Milletvekili Muazzez Orhan’ın da aralarında bulunduğu grubun açlık grevlerine ilişkin açıklamasını engelleyen polis, Mahmut Dündar, Ömer Ertaş ve Serdar Çevik’i ters kelepçe yaparak yüzükoyun bir şekilde yere yatırmıştı. Polisin müdahalesi sırasında TUHAY-DER Eş Başkanı Önder Soğukbulak ve HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Bu esnada yaşananları görüntülemek isteyen gazeteci Oktay Candemir’de ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmıştı.

POLİSLER HAKKINDA TAKİPSİZLİK

Karakola götürülen beş kişi görevli polislerden şikâyetçi olurken, polisler de sokak ortasında darp edilen beş kişiden şikâyetçi oldu. Savcılık darp edilen ve ellerinde darp edildiklerine dair rapor bulunan beş kişinin şikâyetine takipsizlik kararı verirken, polislerin şikâyetini ise yerinde buldu.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede beş kişinin polise görevini yaptırmamak için direndiği belirtilerek 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Van 5. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülmesi gereken duruşmaya mahkeme hâkiminin izinli olması ve yerine geçici bir hâkimin görevlendirilmesi sebebiyle avukatlar ve müvekkilleri mazeret bildirerek katılmadı. Bunun üzerine duruşmaya bakan geçici hakim Duruşmayı ileri bir tarihe ertelendi. (DUVAR)