Van'daki polis şiddetine soruşturma

Kayyım protestoları sırasında çok sayıda polisin bir kahvehane içerisinde Fırat Koç adlı kişiye saldırmasıyla ilgili savcılık re'sen soruşturma başlattı. Valilik, Koç'un polislere saldırdığını öne sürdü. Koç'un avukatı, valiliğin mağduru şüpheli konuma getirmeye çalıştığını söyledi. Fırat Koç'un psikotik bozukluk raporu bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Abone ol

DUVAR - Van'daki kayyım protestoları sırasında Fırat Koç adlı kişinin bir kahvehanede çok sayıda polis tarafından darp edilmesiyle ilgili görüntüler üzerine savcılığın re'sen soruşturma başlattığı öğrenildi. Van Valiliği, olayla ilgili açıklamasında Fırat Koç'a yönelik polise saldırdığı iddiasında bulundu. Koç'un avukatları valiliğin açıklamasına "Failleri aklamaya dönük" diyerek tepki gösterdi.

Van Valiliği'nin açıklamasında, şöyle denildi: "İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan Başkan Vekilliği görevlendirilmesini protesto etmek için toplanan ve kanunsuz eylem yapan gruplar için görevlendirilmiş Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli personele, bekleme yaptıkları Van il merkezi Yüzbaşıoğlu Sokak’ta bir şahıs tarafından demir tabure ile saldırıda bulunulmuştur. Saldırı sonucu bir polis memurumuz yüzünden, boynundan ve kolundan yaralanmıştır. Saldırıda bulunan şahıs kovalamaca sonucu zor kullanılarak yakalanmıştır."

'MAĞDUR ŞÜPHELİ KONUMUNA GETİRİLİYOR'

Valilik açıklamasında gencin psikolojik rahatsızlığının bulunduğu belirterek, olayla ilgili gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı ifade edildi. Psikotik bozukluk raporu bulunan Fırat Koç’un avukatı Erhan Çiftçiler ise Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre şunları söyledi:

“Müvekkilim olan Fırat Koç, Van Sanat Sokağı’nda sosyal medyada yer alan görüntülerden de anlaşıldığı üzere feci şekilde darp edilip, işkenceden geçirilmiştir. Müvekkilin ailesi çocuklarının darp edilmesini ve işkenceden geçirilmesini sosyal medyada yer alan görüntülerden öğrenmiştir. Müvekkil Fırat Koç'un ailesinin talebi üzerine kendisi ile emniyette yapmış olduğumuz görüşmede müvekkilin bedeni üzerinde uğradığı işkence ve kötü muamele izleri halen mevcut olduğu gözlemlenmiştir. Mağdur konumumda olan müvekkilin şüpheli konuma getirilmesi elbette hukukla açıklanabilecek ve anlaşılır bir durum değildir. Burada yapılması gereken ilk şeyin; müvekkil hakkında bilgi belge toplayıp bu işkence vakasının örtbas edilmesi değil, işkenceyi yapan kolluk memurlarının idari soruşturma kapsamında derhal açığa alınmaları ve haklarında işkence ile kötü muamele suçlarından Van Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturma açılmasıdır. Van Valiliğinin bu kadar açık ve net deliller olmasına rağmen halen polis müdahalesini savunması akıl tutulması olup, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek, işkenceyi yapan faillerin aklanması hedeflenmektedir. Ancak bilinmeli ki müvekkilin uğradığı işkence ve kötü muamelenin cezasız kalmaması için avukatı olarak yasal sürecin takipçisi olacağız.” (HABER MERKEZİ)

Van'da kayyım protestosuna polis şiddeti