Van’daki saklı cennet: Çarpanak

Van Gölü’nde bulunan Çarpanak Adası, son günlerde büyük ilgi görüyor. Ancak bu saklı cennete ulaşmak pek de kolay olmuyor. Ne yol var gitmeye ne de tekne var binmeye.

VAN - Van Gölü'nün üç büyük adasından biri olan Çarpanak Adası, görkemli tarihi ve muhteşem doğal güzellikleriyle adeta bir gizli cennet niteliğinde. Ancak adanın turizm potansiyeli, yaşanan ulaşım, temizlik ve altyapı sorunları sebebiyle tam anlamıyla değerlendirilemiyor.

Çarpanak Adası, Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Çitören Köyü'nün açıklarında yer alıyor. 9. veya 11. yüzyılda yapıldığı düşünülen manastırı, martı yuvaları ve badem ağaçları ile ünlü olan ada, Van’ın, doğal, kültürel ve tarihi mirasını yansıtan önemli bir alan.

Diğer iki büyük ada olan Akdamar ve Adır adalarıyla birlikte Çarpanak Adası, Van Gölü'nün önemli bir parçasını oluşturuyor. Akdamar Adası'nda yılda bir kez düzenlenen ayinlerle dikkat çekilirken, Çarpanak ve Adır adaları halen turizm açısından keşfedilmeyi bekliyor.

NASIL GİDİLECEK?

Baharın gelişiyle birlikte adanın karşı sahilinde açan badem ağaçları, son günlerde sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Ancak ne yol var gitmeye ne de tekne var binmeye.

Van şehir merkezi ile ada iskelesi arası yaklaşık olarak 40 kilometre. Fakat, hiçbir harita doğru yolu gösteremiyor. Çünkü doğrudan ada iskelesine ulaşabilmek için yapılmış bir yol yok. Çoğunluğu çakıl taşlarıyla kaplı olan ve birçok noktada ‘özel mülktür girilmez’ yazılı barikatlarla kapatılan yolların arasında ilerleyen araçlar tozu dumana katıyor. Yol boyunca adayı işaret eden bir yön levhası bile bulunmuyor.

Adanın karşı sahilinde bulunan Çitören köyünden adaya ulaşmak isteyen ziyaretçiler, genellikle tekne bulma konusunda da zorluk yaşıyor. Kiralık teknelerin çoğunluğu civar köylerdeki balıkçılara ait olup, ziyaretçilerin adaya ulaşmasını sağlamak için yeterli düzeyde hizmet sunamıyor.

Turizmci Murat Beyaz, adanın kontrol ve koruma altında turizme kazandırılması gerektiğini ve bu sayede bölgedeki turizme katma değer sağlayacağını söylüyor.

2 bin 700 yıldır dönüyor: 40 değirmenden 1'i çalışıyor Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Büyükşehirden Küçükkumla'ya: Artık sadece yazlık değil Gündüz terzi, gece dansçı Antakya'da sokak röportajı: 'Oy moy yok' Trabzon'da seçimi adaylar anlattı: Vaatler ve çözümler yarışacak