Van'ın 'Tınne Köyü': Yoksunuz diyorlar var olmamızı bekliyorlar

Van şehir merkezine iki kilometre uzaklıkta bulunan Bostaniçi Mahallesi’nde yaklaşık 60 hane; yol, kanalizasyon, internet ve doğalgazdan mahrum yaşıyor.

Abone ol

VAN - Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nin Şafak bölgesinde yaklaşık 60 hane; yol, kanalizasyon, internet ve doğalgazdan mahrum olarak yaşamlarını sürdürüyor. Van şehir merkezine sadece iki kilometre uzaklıkta olan ve tüm bu eksikliklerle mücadele eden bölge, Sermiyan Midyat’ın ‘Ay lav yu’ filmindeki Tınne Köyü’nü andırıyor.

Kıratlı Sokak ve Kaside Sokak arasında konumlanan bölgede, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve internet gibi temel hizmetlerin eksikliği, mahalleliyi güç durumda bırakıyor. Bölgeden geçen demiryolu hattı, hemzemin geçit olmadığı için mahalleye girişi imkânsız kılıyor. Araçların giremediği bu semtte, özellikle yaşlı, engelli ve hasta insanlar büyük zorluklar yaşıyor.

Yaklaşık 60 hanenin bulunduğu bölgenin, karayolu ile bağlantısını demiryolu hattı engelliyor

 Bölgenin en önemli sorunlarından biri de altyapının olmayışı. Kanalizasyon hattının bulunmaması, bölge halkını alternatif çözümlere yöneltiyor. Hemen her konutun bahçesinde bulunan foseptik çukurları, kötü koyuya ve lağım suyu taşkınlarına sebep oluyor.

Kanalizasyon hattının olmayışı nedeniyle mahalle sakinleri alternatif bir çözüm olarak foseptik çukurları açıyor

Özellikle yaz aylarında kokunun daha da arttığını ifade eden mahalle halkı, pencere ve kapılarını kötü koku ve sineklerden dolayı açamıyor ve çeşitli sağlık sorunları ile mücadele ediyor.

Hikmet Artim - Mahalleli

'BİR YANGIN ÇIKSA, İTFAİYE ARAÇLARI GELENE KADAR MAHALLE KÜL OLUR'

28 yıldır burada yaşayan Hikmet Artim, yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak yetkililerle görüştüklerini fakat çözüm bulamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu semtte yaklaşık 60 hane var. Bu evlerin ne kanalizasyonu ne yolu ne interneti ne de doğalgazı var. Şu anda burada bir yangın çıksa itfaiye araçları gelene kadar mahalle kül olur. Ambulans geliyor, hastalarımızı sırtımızda ambulansa taşıyoruz. Çarşıdan bir çuval un alıyoruz. Sırtımızda evimize kadar taşıyoruz. Çocuklarımız kış aylarında okula gittiklerinde, ayakkabıları çamur olduğu için içeri almıyorlar. Seçim öncesinde bazı siyasi partiler geliyor buraya. Oy vermemizi ve seçimden sonra sorunlarımızı halledeceklerini söylüyorlar ama seçim bittikten sonra kimse ilgilenmiyor.”

Hamdi Baran - Mahalleli 

'İNSANLAR AYA GİDERKEN BİZ HALEN YAYA GİDİYORUZ'

Mahalle halkından Hamdi Baran ise yakın zamanda kaybettiği annesinin cenazesini, cenaze aracına bırakabilmek için, sırtına alarak yola taşıdığını söyledi. Daha önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de yaşadıkları sorunları yazdıklarını ifade eden Baran, “Yol için belediyeye, kanalizasyon için VASKİ’ye, internet için Türk Telekom’a müracaat ettik, olmadı. 2023 yılında yaşıyoruz. İnsanlar aya giderken biz halen yaya gidiyoruz. Burası ile çarşı merkezi arası iki kilometre. Belediye her gün köylere yol götürdüklerini söyleyerek reklam yapıyor. 130 kilometre uzaklıktaki köye yol götürdüklerini söylüyorlar ama iki kilometre uzaklıktaki mahalleyi yolsuz bırakıyorlar. İmar bahane ediliyor ama burada insanlar yaşıyor. Şehir merkezi sayılabilecek bu mahallede şu ana kadar halen imar yapılmamış olması başlı başına yanlıştır zaten. İmar için ve diğer tüm sorunlarımız için valiliğe bile müracaat ettik. Kadınlarımız gidip valiliğin önünde bekledi. Vali gelip muhatap bile olmadı. Kaymakama gidiyoruz o da aynı. Zaten kaymakamın seçilmek gibi bir derdi yok. Bugün var yarın yok. Kayyımdır sonuçta” şeklinde konuştu.

Gurbet Bulut - Mahalleli

'BURASI TINNE KÖYÜ MÜDÜR?'

Mahallede yaşayanlardan biri olan Gurbet Bulut da yaşadığı evin etrafını saran lağım sularından şikayetçi. Özellikle yaz aylarında dayanılmaz bir kokunun içinde yaşamaya çalıştıklarını belirten Bulut, “Kokudan dolayı ne penceremizi açabiliyoruz ne de dışarı çıkabiliyoruz. Bir misafir ağırlayamıyoruz. Kokudan dolayı utanıyoruz. Yetkili mercilere müracaat ediyoruz, proje kapsamında olmadığımız söyleniyor. Burası ‘Tınne Köyü’ müdür? Madem ki yokuz, o halde gelip mahalleyi komple kaldırın. Bize ‘siz yoksunuz’ diyorlar ama elektrik ve su faturası öderken ‘var’ olmamızı bekliyorlar” dedi.

Celalettin Tuygun - Bostaniçi Mahallesi Muhtarı

 'BURADA YAŞAYAN İNSANLAR BİR KİLOMETRE YOL GİTTİKTEN SONRA AYNI YERE ULAŞIYOR'

Bostaniçi Mahallesi Muhtarı Celalettin Tuygun, yaşanılan sorunların sebebini şöyle açıklıyor: “Burası eskiden Şafak Mahallesi’ydi. Daha sonra Bostaniçi Mahallesi’ne bağlandı. Daha önce bu bölgenin yukarısında bir imar uygulaması yapıldı ama bir boşluk bırakıldı. Belediye değiştikten sonra imar planı da değişti. İmar değişikliğinden sonra, daha önce belirtilen yol boşlukta kaldı. Bazı vatandaşlar da o yolu kapattı. Artık oradan da bölgeye giriş yok. Burada yaşayan insanlar bir kilometre yol gittikten sonra aynı yere ulaşıyor. Ambulans, itfaiye, emniyet buraya girip çıkamıyor. Girişi bulamıyorlar. Bununla ilgili defalarca belediyeye dilekçe verdik. Birkaç kez gelip ölçtüler. Mevcut olan yol, bir vatandaşın arsasının içinden geçiyormuş. Dolayısıyla bu vatandaş da arsasını bedava vermek istemiyor. Belediye de satın almıyor. Bu yüzden çözüm bulunamıyor. Yaklaşık 600 kişilik nüfus, bu sorunlarla mücadele ediyor. Mahallemizin sakinlerinin sesinin duyulmasını, yaşadığımız bu sorunlara bir an evvel çözüm bulunmasını istiyoruz.

Foseptik çukurlarından taşan lağım suları, sulama kanallarına karışıyor