Vanlı çiftçiler DSİ önünde: Bize ‘tınne köyü’ muamelesi yapılıyor

Van’da çiftçiler, sulama için yeterli su vermediği gerekçesiyle DSİ önüne gitti. Susuzluktan ekinlerinin yandığını söyleyen çiftçiler kendilerine ‘tınne’ (yok) gibi davranıldığını söyledi.

Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van’ın Gürpınar ilçesinde çiftçiler, baraj suyu verilmediği için Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü’ne giderek yetkili müdürle görüşmek istedi.

Talepleri karşılık bulmayan çiftçiler DSİ önünde beklemeye devam ediyor. Çiftçiler DSİ’nin bazı köylere su verdiğini ancak bazılarına vermediğini belirterek kendilerine “tınne” (yok) muamelesi gösterildiğini dile getirdi.

SULAMA BARAJI ALANINDA 20 KÖY VAR

Van’ın en büyük tarım ovası olan Havasor Ovası, 1988 yılında kurulan Zernek Baraj suyu ile can buluyor. Baraj, bu yıl için yağışların çok olmasıyla beraber yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Zernek Barajı’nın sulama alanı içinde 20’ye yakın köy arazisi bulunuyor. Çiftçiler, sudan sadece baraja yakın 3 ya da 4 köyün sudan faydalandığını ve kendi köylerine su gelmediği için ekinlerinin yandığını savunuyor.

Yusuf Melet

DSİ önündeki çiftçilerden biri Yusuf Melet. Köylerinin baraja yakın olan altıncı köy olmasına rağmen sulama suyundan faydalanamadıklarına dikkat çekti. Melet, “Ondan fazla köyün arazisi, sulanmadığı için yandı. DSİ, sadece baraja yakın köylere su yetiştiriyor, diğer köyleri görmezden geliyor. Bize ‘tınne köyü’ yani olmayan köy muamelesi yapıyorlar” dedi. Çiftçiler olarak ilgili müdürle bu sorunu konuşmak için geldiklerini ama kimsenin kendilerini muhatap almadığını ifade etti.

‘EKİNLERİMİZ YANDI’

Otbiçer Mahallesi’nde tarımla uğraşan Musa Sertkal ise DSİ’nin kendileri gibi binlerce çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Sertkal, “Sulama suyunun yetişmediği köylerde, ekilen binlerce hektarlık şeker pancarı, mısır, buğday, arpa, yonca kuruyup gitti” diye konuştu.

Musa Sertkal

Sertkal, bağlı oldukları Zernek Barajı’nın bu yıl için yüzde 90 doluluk oranına vardığı için sevindiklerini ama suyun aktarılamaması nedeniyle sevinçlerinin kursağında kaldığını anlattı. Sertkal, “DSİ, suyu kontrollü bir şekilde aktardığı zaman sulama suyu Gevaş ilçesine bağlı köylere kadar gidiyor. Maalesef köyüm baraja yakın olmasına rağmen su bizim köye kadar ulaşmıyor. Bu durumu DSİ 17. Bölge Müdürü’ne aktarmak için geldik fakat burada hiçbir yetkili bizimle görüşmedi. Müdür ile görüşene kadar bir yere ayrılmayacağız” ifadelerini kullandı.

'PERSONEL YETERSİZ KALIYOR'

Van DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, sorunun yetersiz personel ve otorite boşluğundan kaynaklandığını söyledi. Personel yetersizliğinden yakınan Şahna, “Van DSİ’nin on yıl önce 1600 personeli vardı. Şimdi bu rakam 600. Bu da yetersiz geliyor. Konuya ilişkin personel talebinde bulunuyoruz fakat o da devlet bütçesi çerçevesindeki istihdama bağlı olunca bu sorunu aşamıyoruz “ dedi.

Suyun denetiminde otorite boşluğu olduğuna dikkat çeken Şahna, “Bizim personelimiz elinde silah, jop olmayan düz bir memur olarak su kanalının üzerine gidiyor. Baraja yakın köylerdeki kimi çiftçiler bencil davranıp sürekli su talebinde bulununca ve buna karşı diretince personelimiz bir şey yapamıyor. Burada otoriteyi sağlayacak kolluk kuvvetlerine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin sürdüğünü belirten Şahna “Kimi çiftçilerin suyu zorla tutup vermemesi konusuna ilişkin valilik ve jandarma ile görüşeceğiz. Su kontrolü yapan DSİ memurlarıyla beraber kolluk kuvvetlerinin de devriye atması için taleplerde bulunacağız" dedi.