Vanlıların miting derdi yaklaşıyor: Beşyol’da yapılmasın talebi

Seçim dönemlerinde, Van'ın Beşyol Meydanı, mitingler nedeniyle birçok sorunun derinleştiği bir alan haline geliyor. Esnaf ve siyasiler mitinglerin artık Beşyol’da yapılmaması gerektiğini düşünüyor.

Abone ol

VAN - Türkiye, 31 Mart 2024'te gerçekleşecek olan yerel seçimlere hazırlanıyor. Siyasi partiler aday belirleme süreçlerini tamamladıktan sonra kent ziyaretlerine ve mitinglere başlayacak. Ancak Van'da, seçim dönemlerinde miting alanına dönüşen Beşyol Meydanı hem esnafın hem de şehir sakinlerinin yaşadığı sorunlarla gündeme geliyor.

Beşyol Meydanı, Van'ın İpekyolu ilçesinde, Cumhuriyet, Sıhke, İskele, Ferit Melen ve Defterdarlık Caddeleri'nin kesişim noktasında bulunuyor. Bu meydan, Van Valiliği, İpekyolu Kaymakamlığı ve Tuşba Kaymakamlığı gibi önemli kamu kurumlarını içinde barındırmasının yanı sıra, HDP, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve HÜDAPAR'ın il veya ilçe başkanlıklarına da çok yakın bir konumda bulunuyor.

Seçim dönemlerinde meydanda düzenlenen mitingler, bölgedeki esnafı ve halkı olumsuz etkiliyor. Beşyol Meydanı’nda ve meydana çıkan caddelerde faaliyet gösteren işletmeler, mitingler nedeniyle ciddi zorluklar yaşarken, kentteki trafik sorunu daha da derinleşiyor. Toplu taşıma araçlarının güzergahlarının da değiştirilmesiyle birlikte, kent sakinleri günlük yaşamlarında aksaklıklarla karşılaşıyor.

Parti temsilcileri, Beşyol Meydanı'nın alternatif bir alanla değiştirilmesi gerektiğini ifade ederken, esnaf da seçim süreçlerinde yaşanan bu sorunun çözüme kavuşturulmasını bekliyor.

Kırtasiyeci Mesut Acar

‘MİTİNG BİR GÜN YAPILIYOR AMA BİR HAFTA İŞLERİMİZİ ETKİLİYOR’

Beşyol Meydanı’nda kırtasiye işleten Mesut Acar, siyasi partilerin mitinglerinden dolayı her seçim döneminde zor günler geçirdiklerini ifade ediyor. Meydana çok yakın bir konumda bulanan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne gitmek isteyen hastaların da zorlandığını belirten Acar, “Beşyol, Van’ın göbeğidir. Burada bir miting yapıldığı zaman, sadece burası değil, her yeri kilitleniyor. Miting yapıldığı günler cadde bariyerlerle kapatılıyor, müşteri gelemiyor. Caddenin diğer tarafındaki bir insan bu tarafa geçemiyor, bu taraftaki bir insan da karşıya geçemiyor. Miting bir gün yapılıyor ama bir hafta işlerimizi etkiliyor. Devletin birçok yeri var. Daha sakin bir yerde güzel bir miting alanı yapılabilir. Bu kadar merkezi bir yerde yapılması gerekmiyor” diyor.

Taksici Mehmet Şerif Bakış

‘KİMSENİN BURADAKİ ESNAFI DÜŞÜNDÜĞÜ YOK’

Beşyol Meydanı’nda taksicilik yapan Mehmet Şerif Bakış da Van’ın trafik sorununun büyüdüğünü, mitingler nedeniyle sorunun daha da derinleştiğini vurguluyor: “Mitingler bizi tamamen felç ediyor. En az katılımlı mitingler bile burada yapılıyor. Kimsenin buradaki esnafı düşündüğü yok. Kimin gönlünde hangi parti varsa, gider onu bulur. Van Kalesi’nin eteğinde de yapılsa, insanın gönlünde varsa gider. Gitmese bile oyunu ona verir zaten. Van’ın merkezi kapatılmak zorunda mı? Burası kapanınca her yer kapanıyor.”

Balıkçı Alihan Kırmızıkaya

SİNYAL KESİCİLER, ESNAFIN POS CİHAZLARININ ÇALIŞMASINI DA ENGELLİYOR

Meydanda miting düzenlendiği günler, esnafı olumsuz etkileyen faktörler arasında sinyal kesici jammer'lar da geliyor. Güvenlik amacıyla farklı noktalara yerleştirilen jammer araçları, sadece telefonların değil, POS cihazlarının da sinyallerini engelliyor. Beşyol’da balıkçı dükkanı işleten Alihan Kırmızıkaya, “Jemmer'larından dolayı POS cihazlarımız çalışmıyor. Bu durum bizi mağdur ediyor. Mitingler daha müsait bir yere taşınırsa hepimiz açısından daha iyi olacaktır. Miting olduğu günler işlerimiz çok düşüyor. Dükkanlarımızı kapatmıyoruz ama mitingin bitmesini bekliyoruz. Üstelik biz balık satıyoruz. Ürünleri aynı gün satmamız gerekiyor” diyor.

Konu ile ilgili görüştüğümüz siyasi partilerin il başkanları da Beşyol’un artık miting alanı olarak kullanılmaması gerektiğini ve alternatif alanlar açılmasının gerekliliğini belirtiyor.

CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu
BEDİRHANOĞLU: MİTİNGLER KENT SAKİNLERİ İÇİN EZİYETE DÖNÜŞÜYOR

Görüştüğümüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, Beşyol Meydanı’nda yapılan mitinglerin kenttekiler açısından eziyete dönüştüğünü belirterek, “Kentteki tüm yollar nerdeyse oraya çıkıyor. Kalenin altında Atatürk Parkı var, orada miting alanı da var, mitingler orada yapılabilir. İlla şehir merkezinde olacaksa AVM'nin arkası da olabilir. Beşyol dışında farklı alternatifler üzerinde durmak lazım. Yapılan mitingler kent sakinleri için eziyete dönüşüyor” dedi.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan
İLHAN: BEŞYOL’DA MİTİNG YAPILMASI KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİLDİR

Bedirhanoğlu, Van Kalesi eteklerinde bulunan ve Nevroz kutlamalarının da yapıldığı Atatürk Parkı'nı işaret ederken, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise, parkın kente uzaklığı nedeniyle yeni alternatif miting alanları oluşturulması gerektiğini düşünüyor. İlhan, konu ile ilgili şöyle konuştu: “Van’ın en büyük sorunlarından biri de meydan sorunudur. Beşyol’da miting yapılması kesinlikle doğru değildir. Van’da bir kent meydanı yapmak istediler o da betondan ve merdivenlerden ibaret oldu. Orası da miting için uygun değil. Kale’nin eteğindeki alan, insanlar için uzak bir alandır. Yeni ve şehre daha yakın ama insanlarımızı da zor durumda bırakmayacak alternatif bir alan olması gerektiği kanaatindeyim.”

HDP Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun
KARAKOYUN: ESNAFIMIZIN BU KONUDAKİ MAĞDURİYETİNİ ÖNEMSİYORUZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun ise, kentteki eylem ve etkinlik yasaklarını hatırlatıp çifte standart uygulandığını belirterek, “Yasaklar keyfi bir şekilde uygulanıyor. Muhalif olan kesimlerin dışında, iktidar ve yandaşlarına Beşyol Meydanı ve bütün alanlar miting ve gösteri alanı olarak verilmektedir. Yakın tarihte AKP’nin küçük ortaklarından olan HÜDAPAR’a, devletin bütün imkanları seferber edilerek Cumhuriyet Caddesi ve Beşyol Meydanı defalarca kapatılarak yürüyüşlerine izin verildi. AKP milletvekilleri ve bakanları dahi Van'a geldiğinde caddeler trafiğe kapatılıp esnaf mağdur ediliyor. Esnafımızın bu konudaki mağduriyetini önemsiyoruz, Beşyol Meydanı HEDEP’e nasıl kapatılmışsa, iktidar partisi ve yandaşlarına da kapatılmalıdır” dedi.