Varlık Fonu 'çılgın projeler'e gidecek!
Üst düzey bir yetkili, dev şirketlerin Varlık Fonu'na niçin devredildiğini Reuters'a açıkladı: Devredilen şirketlerin hisseleri, altyapı projelerine yurtdışından düşük faizli kredi almak için teminat gösterilecek.
DUVAR - Aralarında THY, Botaş, Ziraat Bankası, Halkbank, PTT, TPAO, Çaykur gibi kâr eden önemli kuruluşların ve bir dizi kamu arazisinin Varlık Fonu’na devredilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Reuters ajansına konuşan bir yetkili, bu şirketlerin altyapı projelerine kredi bulmak için teminat gösterileceğini söyledi.
'TEMİNAT GÖSTERİLECEK'
Reuters'a isim vermeden konuşan yetkili, "Önümüzdeki dönemde çok büyük projelerin hayata geçirilmesi için yurtdışında kredi arayışı olacak. Türkiye'nin en önemli şirketleri Varlık Fonu'na devredildi. Bu şirketlerin hisselerinin teminat gösterilmesiyle, söz konusu projeler için düşük faizli kredi almak mümkün olacak" dedi. Yetkili, hangi altyapı projelerini kast ettiğine açıklık getirmedi.
REUTERS: ERDOĞAN DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İSTİYORDU
İngiliz ajansı ise haberinde, "Bir zamanlar gelişmekte olan ekonomilerin en gelecek vaat edenlerinden biriyken, yatırımcıların Türkiye'ye bakışı siyasi belirsizlik, güvensizlik ve TL'deki düşüş nedeniyle zarar gördü. Ekonomik büyüme yedi yıldır ilk kez azaldı ve Erdoğan sık sık büyümeyi artırmak için düşük faizli kredi çağrısında bulundu" yorumunu yaptı.
'REFERANDUMLA BAĞLANTILI'
Londra merkezli Teneo Intelligence şirketinden Türkiye uzmanı Wolfango Piccoli ise Varlık Fonu'na devirler ile referandum arasında ilişki kurdu. Ekonomi sitesi Bloomberg'e konuşan Piccoli'nin yorumu şu: "Bu hamle büyük ihtimalle söz konusu şirketler üzerindeki siyasi kontrolü artıracak. Hükümet şu an bir dizi büyük altyapı projesini finanse etmekte zorlanıyor. Erdoğan bu projelerin ülke içindeki prestijini artırmasını ve neredeyse hiçbir denetim mekanizması olmayan güçlü başkanlık sistemiyle iktidardaki gücünü sağlamlaştırmasını umuyor." (Dış Haberler)