Varlık Fonu enerji sektörüne giriyor
İstanbul Finans Merkezi'nin 465 bin metrekarelik kısmını 1 milyar 670 milyon TL karşılığında devralma kararı alan Türkiye Varlık Fonu (TVF), benzer bir adımı da enerji sektöründe atmaya hazırlanıyor. TVF ilk kez kamu dışı sektör oyuncularıyla birlikte enerji yatırımında yer alacak.
DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, Türkiye Varlık Fonu (TVF) enerji sektörüne de yatırım yapma kararı aldı. Fon petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan enerji üretimi projelerinde özel sektör veya yabancı sermaye iş birliğine dayanan 'sıfırdan yatırım' projelerine yatırım yapacak.
AA muhabirinin TVF yetkililerine dayandırdığı habere göre enerji sektöründe 'girdi maliyetleri ve ithalatı azaltmaya yönelik projeler' desteklenecek. Maden arama ve sondaj çalışmaları devam ettirilerek, bulunan rezervler TVF öncülüğünde yeni iş modelleri ve finansman mekanizmalarıyla işletilecek.
Bu kapsamda fon, özel sektör veya yabancı sermaye iş birliğine dayanan sabit sermaye yatırımlarıyla petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan enerji üretimi projelerine destek verecek. Böylece TVF ilk kez kamu dışı sektör oyuncularıyla birlikte enerji yatırımında yer alacak. TVF öncülüğünde özel sektörle birlikte hayata geçirilecek projeler, 'sıfırdan yatırım' şeklinde yapılacak.
YEP'te Türkiye'nin enerji talebinin artması bekleniyor. Enerji talebindeki büyümenin ithalat faturasını artırabileceği öngörülüyor. Bu kapsamda, 2019 sonunda 41 milyar dolar olması beklenen enerji ithalat faturasının, 2020'de 42,5 milyar dolar, 2021'de 43,3 milyar dolar ve 2022'de 45,7 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez 25 Eylül'de yaptığı açıklamada, 1,3 milyon metrekarelik kullanılabilir alanı olan İstanbul Finans Merkezi projesinin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralacaklarını duyurmuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre enerji sektörünün borçları 47 milyar doları bulurken, bunun 12-13 milyar dolarına 'batık kredi' gözüyle bakılıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)