Yeni araştırma ortaya çıkardı: Yılanların klitorisi var

Bilim insanları, yılanların klitorislerinin olduğunu keşfetti. Bu keşif, uzun zamandır devam eden 'dişi yılanların cinsel organlarının olmadığı' varsayımını çürüttü.

Abone ol

DUVAR- Adelaide Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası bir araştırma ekibi, türünün ilk örneği olan bir çalışmada dişi yılan klitorisinin ilk anatomik tanımını sağladı.

Araştırmayı, Adelaide Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Doktora Adayı Megan Folwell yönetti.

Folwell, "Hayvanlar aleminde dişi cinsel organları, erkeklere kıyasla göz ardı ediliyor. Çalışmamız, klitorisin (hemiklitores) yılanlarda olmadığı veya işlevsiz olduğu yönündeki uzun süredir devam eden varsayıma karşı çıkıyor" dedi.

Çarşamba günü yayımlanan araştırma, yetişkin ve genç erkek yılan cinsel organına kıyasla dokuz türdeki yetişkin yılanın dişi cinsel organının incelenmesini içeriyor.

Adelaide Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Doçent Doktor Kate Sanders, araştırmanın detaylarından bahsederken şunları söyledi:

"Araştırmamız sayesinde, dişi yılan cinsel organının uygun anatomik tanımlarını ve etiketlerini geliştirdik. Bulgularımızı, kertenkeleler gibi yılan benzeri sürüngenlerdeki sistematiği, üreme evrimini ve ekolojiyi daha iyi anlamak için uygulayabiliriz.”

Dişi yılanların cinsel organları olmadığı yönündeki literatürün kendisinde şüphe yarattığını belirten Folwell, birçok hayvanda varolduğu bilinen klitorisin yılanlarda olmamasını çok mantıksız bulduğunu söyledi ve "Gözden kaçıp kaçmadığını anlamak için incelemem gerekiyordu" dedi.

Araştırmacılar, önceki çalışmaların dişi yılanlardaki organları koku bezleri veya az gelişmiş penis versiyonları olarak yanlış anladığını söylüyor.

Folwell, her türün kadın cinsel organının hâlâ bir tabu olduğunu ifade ederek "Bu araştırmaya katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz" sözlerini kullandı.

Yılanların dokuyla ayrılmış ve kuyruğun alt tarafında gizlenmiş iki ayrı klitorisinin olduğunu belirten araştırmacılar, çift duvarlı organın sinirler, kollajen ve erektil doku ile tutarlı kırmızı kan hücrelerinden oluştuğunu söyledi.

Bilim insanlarının şimdiye kadar yılan cinselliğinin "erkek yılanın çiftleşmeye zorlamasıyla" olduğuna inandıklarını belirten Folwell, bunun erkek yılanların fiziksel olarak çok agresif, dişilerin ise daha 'sakin' olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bunun nedeni, erkek yılanların çiftleşme sırasında tipik olarak fiziksel olarak oldukça agresif olması, dişinin ise daha "sakin" olmasıydı.

"Ama şimdi klitorisin bulunmasıyla birlikte, dişinin daha istekli ve muhtemelen erkekle dolmasının başka bir biçimi olarak baştan çıkarma ve uyarıma daha çok bakmaya başlayabiliriz" dedi.

Yılan bilimi dünyasında bulguya olumlu bir tepki olduğunu söyleyen Folwell, "Bunun bu kadar uzun süredir gözden kaçmış olması biraz şok edici" dedi.

Folwell, bazı yılan türlerinde klitorislerin kırılgan ve bir milimetreden küçük olduğunu aktardı.

Doçent Kate Sanders, Folwell'in "yeni bakış açısı" olmasaydı keşfin gerçekleşmeyeceğini söyledi: "Bu keşif, bilimin ilerlemek için farklı fikirlere sahip düşünürlere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor." (HABER MERKEZİ)