Vartnis Katliamı duruşmasına dayanışma çağrısı

Yargıtay’ın bozma kararı verdiği Vartinis Katliamı davası yeniden görülecek. Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, duruşma öncesi dayanışma çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 tarihinde aynı aileden 7’si çocuk 9 kişinin öldürüldüğü katliamın davası yeniden görülecek. Yargıtay’ın dosyayı bozma kararı üzerine yarın Kırıkkale 1’inci Ağrı Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu sanık olarak yargılanacak. Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, katliamın sis perdesinin aralanması durumunda belki de bir dönemi saran ahtapotun, bazı kollarına ulaşabileceğini söyledi. 

‘ZAMAN AŞIMI RİSKİ VAR’

Yargıtay tarafından verilen kararın ötesinde Yargıtay Başsavcılığı’nın görüşüne dikkati çeken Karaçelik, “İddianamede; olayın kapsamlı ve komplike bir olay olduğu, bunun aydınlatılması noktasında bir dizi araştırılması gereken şeyler olduğu konusunda bir durum çıktı. Ancak Yargıtay 1. Dairesi bu konulara girmeksizin 3 sanığın bu suçlamalardan beraatına ve bir kişi hakkında ise 9 kişinin yakılarak öldürülmesi olayında sorumlu tutulmasına gidildi. Ulusal mevzuat açısından suç işlem tarihi 1993 yılı olduğu için zaman aşımı ile karşı karşıya. Biz her aşamada ısrarla ve inatla etkin bir soruşturma yapılması, hızlı ve seri bir yargılama talep ettik. Bu olayın davasının daha etkin daha dikkatli ve zaman aşımı riski de göz önünde bulundurularak karara bağlanması gerekiyordu” dedi. 

‘SANIĞIN TUTUKLANMASINI İSTİYORUZ’

Geç gelen adaletin, gerçekleşmeyen bir adalet olduğunu hatırlatan Karaçelik, bu ihtiyaçtan kaynaklı dava dosyaları çok daha hızlı karara bağlanması gerektiğini belirtti. Karaçelik, “Görülecek davada sanığın suçun vahameti açısından hazır edilerek dinlenmesi gerekiyor. Burada duran tehlike yargılamanın ne zaman biteceğine ilişkindir. Bu ve buna benzer davalarda cezasızlık politikaları işletiliyor. Bu tür davalarda ne tür strateji ve taktiklerin uyguladığını gördük ve ne yazık ki bu davada da aynı sorun devam etmektedir. Bu konuda endişeliyiz. Mahkeme 2023 yılında bitecek olan zaman aşımına dikkat etmelidir. Zaman aşımı süresi dolduğunda mağdurun adalet hakkı ne olacak? 30 yıllık adalet arayışının cevabını kim verecek? Bunun gibi vahim bir olayla ilgili Türkiye’deki ceza yargılaması açısından en üst makam olan Yargıtay, dosyada sıkı bir tedbir uygulayabilirdi. Hali hazırda sanık hakkında sadece yurt dışı yasağı bulunmaktadır ve bu çok zayıf bir adli kontrol. Yine kişinin duruşmada hazır edilmesine ilişkin bir tedbir de uygulanmamıştır. Sanık, davaya katılmaması halinde dava ertelenecektir. Biz bu duruşmada sanığın tutuklanması gerektiği düşüncesindeyiz” diye konuştu. 

'DÖNEMİ SARAN AHTAPOTUN BAZI KOLLARINA ULAŞABİLECEĞİZ'

Yargıtay’ın diğer 3 sanık hakkında verdiği beraat kararına itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduklarını ifade eden Karaçelik, “Vartinis Katliamı karanlık bir dönemde karanlık bir yapının hakim olduğu, hukuksuzluğun kol gezdiği idari pratiklerin öne çıktığı bir dönemde gerçekleşti. Buradan hareketle davanın bütün yönleri ile aydınlatılması gerekiyor. Bu davanın sis perdesi aralandığı takdirde belki de bir dönemi saran ahtapotun, bazı kollarına ulaşabileceğiz. Ancak Yargıtay tarafından verilen karar ile bir sınır çizilmiş durumda. Yargıtay’ın çizdiği sınır, o karanlık yapıyı araştırma, teşhir etme imkanlarını elimizden alıyor. Bu nedenle bu adalet arayışında herkesi yanımızda görmek, hakikatin yanında olmalarını bekliyoruz” davayı sahiplenme çağrısı yaptı. (MA)