Vedat Milor’un Lezzet Rehberi

Milor’un yaşadığı ABD ve sık ziyaret ettiği Fransa’dan birçok üst düzey restoran dikkat çekici. Ayrıca Türkiye'de de diğer örneklere kıyasla Konya, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, hatta Zonguldak Ereğli'si gibi şehirlerden de içerik bulunabilmesi dikkat çekici.

Evren Aybars evrenaybars@gmail.com

Gastronominin ne denli büyük bir pazarlama aracına dönüştüğü birçok defa yazdığım bir konu. Tüm dünya üzerinde pek çok festival, büyük konferanslar, yarışmalar düzenleniyor, büyük paralar ve büyük egolar paylaşılmaya çalışılıyor.

Michelin Yıldızı bu işin öncülerinden biri, öylesine önemseniyor ki, yıldızını kaybeden şeflerden intihar eden bile oluyor.

Michelin’in ülkemizde bir ekibi olmamasından dolayı bizden herhangi bir restoranın listeye girmesi teorik olarak şu anda mümkün değil. Ancak ülkemizde çok iyi restoranlar da var, bunların bir şekilde tanınması, bulunabilmeleri gerek.

Son bir iki yılda bu tür gastronomi rehberleri konusunda girişimler oldu. İlk ortaya çıkan İncili Gastronomi rehberiydi. Bir firma sponsorluğunda sadece İstanbul, Bodrum ve Alaçatı’yı içeren rehber, İstanbul plaza camiasına yönelik içeriği ve bazı restoranlarla ilgili tutarsız verileriyle eleştirildi, ticari kaygılarla hazırlanmış olduğu düşünüldü. Bir diğer deneme YEDY idi, burada da yeterince duyurulma imkanı bulunamadı.

Her iki rehberin bence sıkıntılı tarafı, düzenleyen ekiplerin içerisinde restoran sahiplerinden de kişiler olmasıydı. Bu durum rehberlerin objektifliğini soru işareti haline getirdi.

Bunların haricinde yeni bir oluşum, Türkiye’de gastronomi dendiğinde belki de herkesin ilk aklına gelen kişi olan Vedat Milor tarafından geçen hafta duyuruldu. Vedat Milor, yanılmıyorsam geçtiğimiz şubat ayında Türkiye’nin gastronomik zenginliklerine yönelik bir proje için gönüllü olacak kişiler aradığını duyurmuş ve sonrasında ara sıra yaptığı bir iki duyuru haricinde bir bilgi paylaşmamıştı. Geçen hafta Hürriyet gazetesindeki köşesinden bu projenin hayata geçtiğini yazdı. Tamamen gönüllü ve gizli bir ekiple çalıştığını ifade eden Milor, değerlendirmeleri rehber.vedatmilor.com adresinden yayına aldığını açıkladı.

Bu rehberi ayrıntılı olarak inceledim ve ilginç bir kapsama sahip olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle Milor’un yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri ve sık ziyaret ettiği Fransa’dan birçok üst düzey restoran dikkat çekici. Ayrıca Türkiye içerisinde de diğer örneklere kıyasla Konya, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, hatta Zonguldak Ereğli'si gibi şehirlerden de içerik bulunabilmesi dikkat çekici. Gizli ekibin kimlerden oluştuğuna dair bir bilgi bulunmuyor, bu da değerlendirmelerin objektif olması açısından iyi bir işaret.

Umarım Vedat Milor bu girişimi geliştirmeye devam eder (örneğin Ankara’da an itibariyle sadece dört restoran olmasını ben gelişmeye açık bir alan olarak görüyorum) ve ülkemiz gastronomisine olumlu bir katkı vermeye devam eder.

Keyifli bir hafta sonu diler, Cumhuriyet Bayramınızı içtenlikle kutlarım.

Tüm yazılarını göster