Vegan sosyal medya fenomeni hakkında iddialar: 'Açlıktan' mı öldü?

Çiğ vegan beslenme tarzı sonucu hayatını kaybettiği iddiasıyla basında gündeme getirilen sosyal medya ünlüsü Zhanna Samsonova'nın resmi ölüm sebebi henüz açıklanmadı.

Abone ol

DUVAR - Rusyalı sosyal medya ünlüsü Zhanna Samsonova, 21 Temmuz Cuma günü Malezya'da hayatını kaybetti. Vegan beslenme tarzını savunan paylaşımlarıyla bilinen ve 10 yıldan uzun süredir Asya'da seyahat eden Samsonova'nın 'açlıktan' öldüğü iddiası basına yansısa da Samsonova'nın kesin ölüm sebebi henüz açıklanmadı. 

'ONU GÖRDÜĞÜMDE DEHŞETE KAPILDIM'

Zhanna Samsonova'nın ölümünü 31 Temmuz tarihli haberinde kamuoyuna duyuran ABD'nin The New York Post gazetesi, 39 yaşındaki Samsonova'nın arkadaşları ve ailesinin anlatımlarına dayanarak 'yalnızca egzotik meyvelerden oluşan bir beslenme tarzı benimseyen Samsonova'nın açlıktan öldüğü' iddiasını paylaştı.

Buna göre, TikTok, Facebook, ve Instagram'da binlerce takipçisi olan ve 15 yıldan uzun zamandır vegan beslendiği söylenen Samsanova'nın bir arkadaşı, yerel haber sitesi Newsflash'a verdiği demeçte, Samsanova'nın ölümünden birkaç ay önce kendisini Sri Lanka'da gördüğünü ve daha o zaman çok yorgun göründüğünü söyledi.

Haberde, Samsanova'nın bacaklarının şiş olduğu, tedavi görmesi için ülkesine geri gönderilmeye çalışıldığı ama oradan tekrar ayrıldığı iddiasına da yer verildi. Yerel basına konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen arkadaşı, "Onu Phuket'te gördüğümde dehşete kapıldım. Üst katında oturuyordum ve her sabah cansız bedenini bulmaktan korkuyordum. Tedavi olması için ikna ettik ama başaramadı" ifadelerini kullandı.

Samsanova'nın arkadaşları, beslenme tarzının gittikçe daha sınırlı bir hal aldığını ve mustarip olduğu anoreksiya rahatsızlığının bu süreçte daha da kötüleştiğini iddia etti.

'ALTI YILDIR SU İÇMİYORDU' İDDİASI

Samsanova'nın annesi ise kızının ölümünün 'kolera gibi bir enfeksiyondan' kaynaklandığını, beslenme tarzının hastalığın etkisini artırdığını söyledi. Son dört yıldır 'tamamen çiğ vegan diyeti' uyguladığı ve yalnızca 'meyve, ayçiçeği filizi, meyveli smoothie ve meyve suyu' tükettiği ileri sürülen Samsanova'nın bir başka arkadaşı ise Samsanova'nın son yedi yıldır sadece jak mevesi (jackfruit) ve durian meyvesi yiyerek hayatta kaldığını iddia etti.

Samsanova'nın ölümünün ardından basına yansıyan bir diğer iddia ise son altı yıldır su içmediği yönündeydi. Sky News haber sitesinin aktardığına göre, Samsanova'nın arkadaşları altı yıl boyunca su içmediğini, bunun yerine meyve ve sebze sularını tercih ettiğini ileri sürdü.

Samsanova'nın "rawveganfoodchef" kullanıcı adına sahip Instagram hesabından 22 Nisan 2022 tarihinde paylaşılan bir videoya eklenen notta da "Evet, son 6 yıldır su içmedim. Su içmememe geline, bu, çiğ meyveyle beslenenler arasında sık görülen bir deneyimdir. Susamıyorum. Su içmek istemiyorum. Suyumu meyve ve hindistan cevizi sütünden alıyorum ve bununla bir sorunum yok. Pişirilmiş gıda tükettiğinizde pişmiş gıda sebebiyle vücudunuz susuz kalır ve su içme ihtiyacı duyarsınız. Bundan eminim çünkü kendim yaşadım" denilmişti. (DIŞ HABERLER)