Veli-Der çocuk istismarını protesto etti: Tarikat ve cemaatler dağıtılmalı

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), çocuk istismarını protesto ederek, “Tarikat ve cemaatler yasadışıdır ve yasadışı örgüt muamelesi yapılıp dağıtılmalıdır” dedi.

Abone ol

İZMİR - Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir 2 Nolu Şube üyeleri, İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridiyle imam nikahıyla 'evlendirmesi' ile ilgili açıklama yaparak çocuk istismarını protesto etti. Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelen dernek üyeleri, “Çocuklarımızın üzerinden ellerinizi çekin”, “Çocukta Rıza arama, İstismarı meşrulaştırma” ve “Kahrolsun şeriat kahrolsun tarikat laiklik şart” yazılı dövizler taşıyarak, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Laikliğe değil tarikata barikat” ve “Kahrolsun şeriat kahrolsun tarikat” sloganları attı. Eyleme Karşıyakalılar da alkışlarla destek verdi.

‘BU TİP OLAYLAR TARİKATLAR VE CEMAATLER İÇİNDE OLAĞAN HALE GELMİŞ'

Dernek adına açıklama yapan Sube Başkanı Turgut Aydın, tarikat ve cemaatlerin yaşamın her alanını bir ahtapot gibi kuşattığını söyledi. Son olarak İsmailağa Cemaati'nin önde gelen hocalarından ve Hira Nur Vakfının kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını, cemaatin bir mensubuyla evlendirmesinin, cemaat ve tarikatların iğrenç ve karanlık yüzünü bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Aydın, “Bundan ve daha önceki benzer olaylardan anlıyoruz ki, bu tip olaylar, tarikatlar ve cemaatler içerisinde olağan hale gelmiş ve kamuoyuna yansıyanlar buz dağının görünen yüzü” dedi. Bu olayla ilgili olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Derya Yanık'ın “Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her zeminde, her toplumda karşılaşılabilecek meselelerdir” şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Aydın, yaşanan bu çocuk istismarı olayını bir taraftan olağanlaştırdığını diğer taraftan olayın siyasi sorumluluğundan sıyrılmaya çalıştığını söyledi.

'TARİKAT VE CEMAATLER YASADIŞI ÖRGÜT MUAMELESİ YAPILARAK DAĞITILMALIDIR'

İstismar olaylarının suçlusunun sadece istismarı gerçekleştirenler olmadığını ve asıl suçluların istismarın sistematik hale gelmesine sebep olan “Bir defadan bir şey olmaz!” diyen, küçük yaşta evliliği yasallaştıran, tecavüzcüyü koruyan ve tecavüzü meşrulaştırmaya çalışan zihniyet olduğunu vurgulayan Aydın, son olarak şunları kaydetti:

“Asıl suçlular 'Yaşın hiçbir önemi yoktur, çocuk yaşta evlilik yapılır' diyen, çocukları ve kadınları birer cinsel nesne olarak gören/gösteren zihniyettir. Asıl suçlular 'Bir babanın kızına şehvetle sarılması, karısıyla arasındaki nikahı bozmaz' diyerek fetvalar veren, kendilerini 'hoca, din alimi' diye nitelendiren sapık zihniyetli din bezirganları ve onları hoş görenlerdir. Bu fetvaları alan besleme tarikat ve cemaat mensupları, kadınlara ve çocuklarımıza yönelik her türlü saldırılarla onların yaşamlarını karartmaktadırlar. Ülkemizin içine düştüğü bu karanlık çukurdan çıkmanın yolu, laikliği yeniden inşa etmek ve laikliğe sahip çıkmak, seküler yaşamı egemen kılmaktır. Bunun için, önce yapılması gereken, halen yürürlükte olan Devrim Yasaları ve Tekke ve Zaviyeler Yasası'nı uygulamaktır. Bu yasalara göre tarikat ve cemaatler yasadışıdır ve yasadışı örgüt muamelesi yapılıp dağıtılmalıdır.”

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi. (DUVAR)