Venedik'in yüzde 80'i sular altında kaldı

İtalya’nın kanallarıyla ünlü Venedik kenti, son 53 yılın en büyük su baskınıyla karşı karşıya. Yağışların etkisiyle 1,87 metreye kadar çıkan su seviyesi ile Venedik'in yüzde 80'i sular altında kaldı.

Abone ol

DUVAR - İtalya'nın kanallarla çevrili turistik kenti Venedik'te yağışların etkisiyle deniz seviyesinin 1966'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla kentin yüzde 80'i sular altında kaldı. İtalyan basını, Venedik'e bağlı Pellestrina adasında iki kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan birinin evini su basması sonrası elektrik akımına kapılan 78 yaşındaki bir kadın olduğunu belirtiyor.

Gece saatlerinde deniz seviyesi 1,87 metre yükseldi, bu seviye son 53 yılın rekoru olarak kayıtlara geçti. Kentte 1966 yılında su seviyesi 1,94 metre yükselmişti. Sabah saatlerinde deniz seviyesindeki yükselme 1,60 metre seviyesine geriledi.

.

Venedik Belediyesi, kentin yüzde 80'inin sular altında kaldığını bildirdi. Kentten gelen görüntülerde rıhtımlardaki vapurların kontrolden çıktığı, binaların zemin katlarının suyla dolduğu görülüyor. Sahil güvenlik su ambulansı olarak hizmet veren ilave botlarla kanallardaki turistleri kurtardı.

Lüks otelleri su basarken, birçok işyeri kepenk kapattı. Bazı turistlerin, su taksilerinin yardımıyla otellerdeki odalarına pencerelerden girdiği görüldü. Venedik'te bugün tüm okullar tatil edildi. İtfaiye, başta sel suları yüzünden evlerinden çıkamayan yaşlılar olmak üzere en az 170 acil yardım çağrısına cevap verdi.

.

SAN MARCO BAZİLİKASI SULAR ALTINDA

Venedik'in en önemli tarihi yapılarından San Marco Bazilikası'nın da sel sularından zarar gördüğü belirtiliyor. Bazilika'daki su seviyesi 1,1 metreye ulaştı. İtalyan basınına göre, 'Venedik'in mimari mücevherlerinden olan' San Marco Bazilikası'nda 'felaket' boyutlarında bir hasar oluşmasından endişe ediliyor.

.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro da Bazilika'daki, kentteki ve çevre adalardaki hasarın ağır olduğunu söyledi ve 'Venedik dizleri üzerinde' dedi. Brugnaro bugün bir basın toplantısı yaparak 'kriz durumu' ilan edilmesi çağrısı yapacağını açıkladı. Brugnaro, deniz seviyesinin görülmedik derecede yükselmesi nedeniyle herkesin seferber olduğunu ve bu yaşananların 'iklim değişikliğinin etkileri' olduğunu söyledi.

.

Brugnaro, iklim değişikliğine başladığı su baskının kentte 'kalıcı izler bırakacağını' belirtti. Lüks otelleri su basarken, birçok iş yeri kepenk kapattı. Bazı turistlerin, su taksilerinin yardımıyla otellerdeki odalarına pencerelerden girdiği görüldü.

Venedik'in içinde yer aldığı Veneto Bölgesi Başkanı Luca Zaia, yaşanan yıkımı 'kıyamet gibi' diye niteledi. Selden en fazla etkilenen yerlerden biri ünlülerin kaldığı Gritti Sarayı oldu. Otelin halıları ve mobilyası sular içinde kaldı. (BBC Türkçe)