Venezuela'da referandum: İhtilaflı bölgede eyalet kurulmasına onay

Venezuela'da Guyana ile ihtilaflı olunan Esequibo ile ilgili yapılan referanduma 10 milyondan fazla seçmen katıldı, sandıktan yüzde 96 oranında "evet" oyu çıktı.

Abone ol

DUVAR - Venezuela'da komşu ülke Guyana ile ihtilaflı olan Esequibo'da eyalet kurulmasını ve bu bölgede yaşayanlar için gelecekte vatandaşlık ve kimlik kartı verilmesini içeren bir planın hayata geçirilmesini de öngören referandumda "evet" oyu çıktı.

Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, yaptığı basın toplantısında, kesin olmayan sonuçlara göre, 28,2 milyon nüfuslu ülkede 10,5 milyon kişinin oy kullandığı Dayanışma Referandumu'nda halkın yüzde 96 "evet" oyu verdiğini belirtti. 

MADURO: KARARLI BİR ŞEKİLDE MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

AA'nın haberine göre, Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halka açık mitingde yaptığı konuşmada, referanduma destek veren halkı tebrik etti. Venezuela'da bugün herkesin kazandığını söyleyen Maduro, kaybeden tek tarafın ABD petrol şirketi ExxonMobil olduğunu savundu. Maudro, ulusal birlik yolunda büyük bir adım attıklarını ve ülkesinin çıkarlarının korunması için 'kararlı' şekilde mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

REFERANDUMDA 5 SORU SORULDU

Referandumda yaklaşık 55 bin güvenlik gücünün görev aldığı bilgisi de paylaşılırken, sandığa giden Venezuela vatandaşlarına referandumda şu sorular yöneltildi:

"1- Bizi Esequibo bölgesinden mahrum etmeye çalışan 1899 Paris tahkim kararının hileli bir şekilde dayattığı sınırı kesinlikle reddediyor musunuz?

2- Guyana ile ihtilaflı olunan Esequibo bölgesi nedeniyle 1966 Cenevre Anlaşması'nda, Venezuela ile Guyana için pratik ve tatmin edici çözüme ulaşacak tek geçerli yasal çözümü destekliyor musunuz?

3- Venezuela'nın, Esequibo üzerindeki toprak anlaşmazlığının çözümü için Uluslararası Adalet Divanının yargı yetkisini tanımadığı yönündeki tarihsel tutumuna katılıyor musunuz?

4- Guyana'nın uluslararası hukuku ihlal ederek tek taraflı deniz yetki alanını belirlemesine ülke olarak hukuk çerçevesinde karşı çıkıyor musunuz?

5- Esequibo eyaletinin kurulmasına ve bu bölgede yaşayanlar için gelecekte vatandaşlık ve kimlik kartı verilmesini içeren bir planın hayata geçirilmesini onaylıyor musunuz?"

ULUSLARARASI ADALET DİVANI 'EYLEMDE BULUNMAKTAN KAÇININ' DEMİŞTİ

Referandumun 5'inci sorusuyla Venezuela hükümetinin, Cenevre Anlaşması ve uluslararası hukuk uyarınca Esequibo bölgesini Venezuela topraklarına dahil etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, Guyana'nın 30 Ekim'deki talebi üzerine verilen tedbir kararlarını açıklamıştı. Mahkeme, Guyana'nın idare ve kontrol ettiği ihtilaflı bölgede Venezuela'nın 'halihazırdaki durumu değiştirecek herhangi bir eylemde bulunmaktan' kaçınmasına hükmetmişti.  

GUYANA'DA DEVLET BAŞKANININ KATILIMIYLA MİTİNG DÜZENLENDİ

Pazar günü yapılan referandumda çıkan karar ise Guyana'da tepkiye neden oldu. Hükümet, halktan 'sakinliğini korumasını' istedi. Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, pazar günü katıldığı bir mitingde, Uluslararası Adalet Divanı kararının Venezuela'yı 'Guyana topraklarını ilhak etmekten ya da ihlal etmekten alıkoyduğunu' söyledi.

Reuters'a konuşan 41 yaşındaki Guyanalı manav Kim Rampersaud, bu karara atıfla, "Bence mahkeme doğru kararı verdi. Artık biraz daha rahat nefes alabiliyorum" ifadelerini kullandı. Güney Amerika ülkesi Brezilya'dan yapılan açıklamada ise toprak ihtilafı karşısında kuzey sınırındaki 'savunma eylemlerinin' artırılığı ifade edildi. 

BÖLGE, DOĞAL KAYNAKLAR AÇISINDAN ZENGİN

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor. Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri, Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti. Ancak 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu sınırı tanımaması iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olmuştu.

​​​​​​​Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor. Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu biliniyor.​​​​​​​ (DIŞ HABERLER)