Venezuela'da seçim: Blinken'dan Gonzalez'e tebrik, Maduro'dan Musk'a suçlama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller'ın açıklamasına göre, Bakan Blinken, Venezuela'daki muhalefet koalisyonunun devlet başkanı adayı Gonzalez'i seçimde 'en fazla oyu aldığı' için kutladı.

Abone ol

DUVAR -  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2 Ağustos Cuma günü Venezuela'daki muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform'un (PUD) devlet başkanı adayı Edmundo Gonzalez ile telefonla görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, Blinken'ın, Gonzalez ile dün telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve görüşmeye muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun da katıldığını bildirdi. Miller, Blinken'ın Gonzalez'i seçimlerde 'en fazla oyu aldığı' için kutladığını belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Miller,  Gonzalez'le gerçekleştirdiği görüşmede Blinken'ın 'seçimlerin ardından güvenlik ve refahları için endişelerini dile getirdiğini, tüm siyasi şiddet ve baskıyı kınadığını' aktardı. Blinken'ın Venezuela halkını zorluklar karşısında demokrasiye bağlılıklarından dolayı takdir ettiğini bildiren Miller, ABD'nin Venezuela'da demokratik normların yeniden tesisi sürecini destekleme kararlılığını bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

MADURO'DAN ABD'YE: 'İÇİŞLERİMİZE BURNUNU SOKMA'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Venezuela'daki devlet başkanı seçimini muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez'in açık ara kazandığını öne sürmesinin ardından başkent Caracas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'in balkonundan destekçilerine seslenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a tepki göstermişti.

Maduro, Venezuela'nın egemen devlet olduğunu ve seçimde halkın iradesinin tecelli ettiğini vurgulayarak, "ABD, Venezuela'da başka bir devlet başkanının olduğunu söylemek için ortaya çıkıyor. ABD, Venezuela'nın içişlerine burnunu sokma" ifadesini kullanmıştı.

MADURO: SİBER SALDIRILARIN ARKASINDA ELON MUSK VAR

Öte yandan, başkent Caracas'taki Devlet Başkanlık Sarayı Miraflores'te basına değerlendirmelerde bulunan Maduro, seçimin ardından başlayan gösterilerde hastanelerin, üniversitelerin ve kamu araçlarının hedef alındığını savundu. Maduro, olaylarda 2 askerin hayatını kaybettiğini, 120 güvenlik görevlisinin yaralandığını dile getirerek, buna sebebiyet verenleri teker teker yakalayacaklarını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) yönelik siber saldırının arkasındaki gücün ABD'li milyarder iş insanı Elon Musk olduğunu savunan Nicolas Maduro, güvenlik sistemlerini güçlendireceklerini söyledi.

Basın mensuplarına eylemcilerin yol açtığı şiddet olaylarını ekranlardan gösteren Maduro, "Bu vandallık, barışçıl gösterilerle izah edilemez. 20'den fazla ilkokul, 34 lise, üniversiteler, hastaneler, süpermarketler, 30 ambulans ve 200'e yakın polis aracına saldırı yapıldı. Komutan Hugo Chavez'in heykellerine zarar verildi, bunu yapanların çoğu oy kullanmadı bile. Teksas'tan gelip ortalığı karıştırdılar. Aralarında uyuşturucu bağımlıları var" dedi.

Nicolas Maduro, Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) açıkladığı seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesini istedi ve anayasanın herkes için bağlayıcı olduğunu kaydetti.

MADURO'DAN YÜKSEK MAHKEME'YE BAŞVURU

ABD'nin 28 Temmuz devlet başkanı seçimine ilişkin suçlamalarını hatırlatan Maduro, "Donald Trump, 2020 başkanlık seçimine yönelik çok sayıda itirazda bulundu, hile iddialarını gündeme getirdi, peki ne oldu? Oylar yeniden mi sayıldı, tutanaklar mı talep edildi? Burada ikiyüzlü tavır sergileniyor" değerlendirmesinde bulundu. Ülkede barışı, huzuru ve güvenliği sağlamakta kararlı olduklarını söyleyen Maduro, "Venezuela'daki tüm ekonomik, ticari ve ulaşım faaliyetlerini yüzde 90 yeniden aktifleştirdik. Kimse Venezuela'nın iç işlerine karışmasın, bizler anayasa ve Tanrı'nın lütfuyla huzur içinde yürüyeceğiz" dedi.

Öte yandan, gün içinde Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi'ne (TSJ) giden Maduro, devlet başkanı seçiminde hile yapıldığı iddialarının araştırılması için başvuruda bulundu. Devlet Başkanı Maduro, muhalefetin seçimde hile yapıldığı iddialarına eleştirilerini dile getirerek, ellerindeki kanıtları Yüksek Mahkeme'ye sunmalarını istedi.

'SEÇİM TUTANAKLARI SAHTE'

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı (AN) Jorge Rodriguez de konuya ilişkin açıklamasında, muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun mitingde gösterdiği tutanakların 'sahte' olduğunu ve muhalefetin kamuoyunu kandırdığını iddia etti.

ABD'nin tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine muhalefeti kullanarak Venezuela'da darbe yapmaya çalıştığını kaydeden Maduro, "Bu girişimleri, zamanında Juan Guaido (eski muhalif lider) ile yapmaya çalıştılar. Şimdi ise başka aktörler buldular. Eğer vakitlice ve güçlü şekilde harekete geçmeseydik burayı kan gölüne çevireceklerdi" dedi.

Ne olmuştu?

Venezuela'da gerçekleştirilen devlet başkanı seçiminin ardından Venezuela Ulusal Seçim Konseyi'ne göre, 2013 yılından bu yana ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Nicolas Maduro yüzde 51, Gonzalez ise yüzde 44 oy aldı ancak muhalefet sonuçlara itiraz etmişti.

Blinken, Seçim Konseyi'nin tüm verileri hala yayımlamadığını, muhalefetin ise Venezuela genelindeki sandıklardan gelen sayım dökümlerinin yüzde 80'inden fazlasını yayımladığını belirterek, "Çok sayıda kanıt göz önüne alındığında ABD ve en önemlisi Venezuela halkı için Edmundo Gonzalez'in Venezuela'da 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinde en fazla oyu aldığı açıktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

(ANADOLU AJANSI)