Venezuela'da seçim protestoları, Peru'dan diplomatlara 72 saat süre

Resmi sonuçlara göre seçimi Devlet Başkanı Maduro'nun kazandığı Venezuela'da düzenlenen protestolarda bir kişi hayatını kaybetti. Peru, açıklanan resmi sonuçlara 'diplomatik' tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Venezuela'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini, üçüncü kez mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kazandığının açıklanmasının ardından ülkede protesto gösterileri düzenlendi. Polisle eylemcilerin karşı karşıya geldiği ülkede, en az bir kişi hayatını kaybederken, bir diğer Güney Amerika ülkesi Peru, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Venezuelalı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre verdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bugün de hem Nicolas Maduro'nun iktidar partisinin destekçilerinin hem de seçimi kendi adaylarının kazandığını söyleyen muhalefetin destekçilerinin gösteri düzenlemesi bekleniyor. Venezuela Yüksek Seçim Kurulu, dün seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Maduro'nun oyların yüzde 51'ini alarak yeniden Devlet Başkanı seçildiğini duyurmuştu. Muhalefet ittifakı ise Maduro'nun en yakın rakibi Edmundo Gonzalez'in seçimi kazandığını savunuyor. 

HEM İKTİDARDAN HEM MUHALEFETTEN GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ ÇAĞRISI

Muhalefet lideri Maria Corina Machado, dün gece saatlerinde sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, "Benim sevgili Venezuelalılarım; yarın bir araya geleceğiz, bir aile olarak, örgütlenmiş bir şekilde, her oyun sayılmasını sağlamak ve hakikati savunmak için göstermemiz gereken kararlılığı ortaya koyarak..." ifadelerini kullandı, destekçilerini bugün gösteri yürüyüşü yapmaya çağırdı. 

Maduro'nun partisinden milletvekili ve kampanya direktörü Jorge Rodriguez de benzer şekilde kendi partisinin destekçilerini, hükümete desteklerini dile getirmek için Miraflores Devlet Başkanlığı Sarayı'na doğru yürüyüş yapmaya davet etti. Resmi sonuçlara göre seçimi ikinci sırada tamamlayan aday Gonzalez, şiddete karşı uyarıda bulunurken, Rodriguez muhalefete şiddeti körükleme suçlaması yöneltti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da dün gece saatlerinde yaptığı konuşmada, 'hükümetinin bu durum karşısında ne yapacağını ve şiddet (gösterenleri) nasıl yeneceğini bildiğini' söyledi.

PROTESTOLARDA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Fotoğraf: Reuters

Venezuela'da seçim sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. AA'nın ülke basınında aktardığına göre, Yaracuy eyaletinde, seçim sonuçlarını protesto etmek isteyen eylemciler, güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. Çıkan olaylarda, bir kişi silahla vurularak yaşamını yitirdi, 46 gösterici gözaltına alındı. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, olaylarda 23 askerin yaralandığını söyledi.

Bazı askerlerin ateşli silahla yaralandığını belirten Lopez, "Ülkenin 2014, 2017 ve 2019 karanlığına dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Yanlış bir adım atmayın" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Venezuela Ulusal Başsavcısı Tarek William Saab, olaylarda çok sayıda kamu malının zarar gördüğünü savunarak sorumlular hakkında gerekenin yapılacağını söyledi.

PERU'DAN VENEZUELALI ÜLKEDEN AYRILMALARI İÇİN 3 GÜN SÜRE

Venezuela'daki devlet başkanı seçiminin resmi sonuçlarına Güney Amerika ülkelerinden de tepki geldi. Peru hükümeti, ülkedeki Venezuelalı diplomatlardan 72 saat içinde Peru'yu terk etmelerini istedi. Peru Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Venezuela rejiminin aldığı keyfi ve ciddi kararlara' atıfta bulundu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Peru, dünyadaki en büyük Venezuelalı göçmen nüfusuna sahip ülkelerden biri. Bu kişilerin çoğu son yıllarda ülkelerinden kaçarak Peru'ya gelen Venezuelalılar. Peru Dışişleri Bakanı Javier Gonzalez-Olaechea, CNN’le röportajında, Peru’nun Venezuela ile ilişkilerini kesip kesmeyeceği yönündeki soruya, “Bizim dileğimiz bu değil ama bunu ihtimal dışı bırakmıyoruz” cevabını verdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)