Vergi Paketi komisyonda: Bakan’ı zorla getiremem, Anayasa değişirse uygularım

Vergi Paketi’nin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Muhalefet Mehmet Şimşek’in komisyondaki tartışmalara katılmasını istedi.

Abone ol

ANKARA - En düşük emekli maaşında artışın da içinde olduğu Vergi Paketi’nin görüşmelerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un yönettiği toplantıda muhalefet milletvekilleri usul tartışması açtı. CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kanun tekliflerini milletvekillerinin hazırlaması gerektiğini ama görüşülen teklifi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırladığını ifade ederek "Bakan Mehmet Şimşek neden burada değil?" diye sordu.

'PAKET SADECE İŞVERENİ İLGİLENDİRMİYOR'

DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç da, teklifin görüşmelerinde aceleci davranılmaması gerektiğini söyleyerek paketin sadece işverenleri değil, işçileri, esnafı, memuru, emekliyi de ilgilendirdiğini belirterek paketin ilgili meslek örgütleri ve sendikalarla görüşülmeden hazırlanmasını ve özensiz bir etki analizi yapılmasını eleştirdi.

MEHMET BEY’LE TANIŞALIM

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta da teklifi Maliye Bakanlığı'nın hazırlamasını eleştirdi ve “Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bir teklif bu. Sağlık Komisyonu'nda Sağlık Bakanı bilgi verdi. Biz de Mehmet Bey’le tanışalım” dedi. Şimşek’in komisyondaki tartışmalara katılmasını isteyen Usta, teklifte vergi adaletinin de es geçildiğini kaydetti.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba da 53 maddelik teklifin incelenmesi için verilen 48 saatin yetersiz olduğunu belirtti ve “Biz çalışmaya hazırız, bu ne acele?” Diye sordu.

'BAKANI ZORLA GETİRMEK GİBİ BİR DURUMUM YOK'

Komisyon Başkanı Mehmet Muş, 10 dakikalık bir aranın ardından milletvekillerinin eleştiri ve taleplerine yanıt verdi. Hazine ve Maliye Bakanı’nın komisyon toplantısına katılmasına ilişkin soruya Muş, parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini hatırlatarak yanıt verdi. Muş, şöyle konuştu: “Teamülde bakanlar yerine üst düzey kamu görevlileri temsilci olarak katılıyorlar. Parlamenter sistemde de zorunlu değildi bakanların katılımı. Ama o dönem gelen teklif yerine tasarı olduğu için teamül bakanların katılması yönündeydi. Benim komisyon başkanı olarak zorla getirmek gibi bir durumum olamaz. Ha Anayasa değişir, buradaki ilişki yeniden oluşur, hükümetin tasarı göndermesiyle ilgili değişiklik yapılırsa bunu uygularım."

'48 SAATLE SINIRLI KALDIK ÇÜNKÜ MECLİS'İN ÇALIŞMA PROGRAMI YOĞUN'

Muhalefet milletvekillerinden gelen teklifin görüşmelerinde aceleci davranıldığı yönündeki eleştirilere de Muş, İç Tüzüğe uygun davrandıklarını söyleyerek yanıt verdi. Muş, Meclis’in yoğun çalışma programından dolayı tüzükteki “en az 48 saat” hükmüyle sınırlı kaldıklarını ifade etti.