Vergi zamları için olağanüstü toplanan Meclis yeniden tatile girdi

TBMM Genel Kurulu CHP'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Gereken 200 kişiye ulaşılınca görüşmeler başladı. CHP'nin genel görüşme önerisi ise kabul edilmedi, Meclis tatile girdi.

Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurul'u, CHP'nin yeterli sayıda imza ile olağanüstü toplanma talebinin ardından, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un toplantı çağrısı yapması üzerine saat 15.00'te bir araya geldi. TBMM Genel Kurulu yoklama ile açıldı. Genel Kurulda, CHP'nin "KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme yapılması" önergesinin ön görüşmelerinin ardından genel görüşme önerisi kabul edilmedi, Meclis yeniden tatile girdi.

YETER SAYIYA ULAŞILDI

AK Parti ve MHP'li milletvekilleri yoklamaya katılmadı ancak, olağanüstü toplantı için gereken 200 kişiye ulaşıldı. Bunun üzerine AK Parti ve MHP milletvekilleri de genel kurul salonuna girdi. MHP lideri bahçeli de görüşmeleri izlemek için Genel Kurula katıldı.

MHP Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın yönettiği oturum, muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelerin okunmasıyla başladı. 

ÖZDAĞ: ÖNCEDEN HAZIRLANDIĞI BELLİYDİ

Oturumda ilk konuşan isim Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ oldu. Özdağ, hem vergi zamlarının hem de akaryakıta gelen zamlar için "Önceden hazırlandığı belliydi" derken iktidara "Vatandaşın tenceresinde et değil dert kaynadığının farkında mısınız? Bugünler daha fragman, yeni zamlar boca edilecek" dedi.

Özdağ, zamlar üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yapılan eleştiriler için ise "Bu sistemde bütün bakanlar Tayyip Erdoğan’dır. Mehmet Şimşek’e yüklenmeye gerek yok. O, kendisine verilen talimatları uygulamak için getirildi" ifadelerini kullandı.

DERVİŞOĞLU: BU ZAMLARIN ARKASI NE ZAMAN KESİLECEK?

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, hükümetin ekonomi politikalarındaki başarısızlığının akademi literatüründe incelenmesi gereken bir vaka olarak tarihteki yerini alacağını söyledi. İktidarın seçim sürecinde vatandaşlara verdiği vaatleri anımsatan Dervişoğlu,yumurtadan şeker ve zeytine kadar her ürüne zam yapıldığını vurgulayarak "Bu zamların arkası ne zaman kesilecek? Milletimizin çektiği bu cefa ne zaman sona erecek?" sorusunu yöneltti.

Devişoğlu, "Temel gıdadan, kitaptan, çocuk bezinden böylesine yüksek ek verginin alındığı bir ülkede vergiyi adil bir biçimde servetten kazanç elde eden büyük sermaye sahiplerine yayamıyorsa o ülkede iktidar, neoliberal uluslararası düzene teslim olmuştur. Eğer millet cefayı bal eğleyecekse o zaman herkes bedel ödeyecek, o zaman saray da sefa sürdürmemelidir."

"Eğer gerçekten de enflasyonla mücadele planınız varsa çıkın ve bu kürsüden kısa, orta ve uzun vadeli enflasyon programınızı açıklayın?" diyen Dervişoğlu, "Vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceğiz" söyleminin ekonomik program değil, yalnızca Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmeyen sıradan bir temenni olduğunu iddia etti.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Toplumun yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de insanlar en temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak durumunda kalıyor" dedi.

BEŞTAŞ: ZAMLAR KARŞISINDA SUSMAYACAĞIZ

Yeşil Sol Parti Grubu adına konuşan Meral Danış Beştaş, iktidarın, savaş politikaları sebebiyle halkın kursağından, cebinden, buzdolabından para kısmaya devam ettiğini ifade etti. Vergilerde yapılan artışın hızla mal ve hizmet fiyatlarına yansıdığını, gıdadan giyime, barınmadan ulaşıma kadar her şeyin zamlandığını belirten Beştaş, "Akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle uçak fiyatları, otobüs fiyatları artıyor, çiftçi tarım yapamıyor, hayvancılık yapamıyor. Hayatın her alanı A'dan Z'ye zamlanıyor" dedi.

Beştaş, değer-fiyat bariyerinin kırıldığını ve sonuç olarak fiyat istikrarının yok olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin bir buhran dönemi yaşadığını dile getirdi.

İktidarın, enflasyonu küresel bir sorun gibi yansıttığını ancak bunun inandırıcı olmadığını, işsizliğin arttığını, emeğin değersizleştiğini, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığını belirten Beştaş, "İktidar halkın ekonomiyi bilmediğini sanıyor ya da alay ediyor. Hayat pahalılığı tavan yapmış, yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayanmışken sermaye sınıfı karlarına kar eklemeye devam ediyor. Bu zamlara alışmayacağız, bunun karşısında susmayacağız" dedi.

AKSU: ALINAN TEDBİRLERLE DEPREME FİNANSMAN İHTİYACI KARŞILANIYOR

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise depremlerin ertelenemez maliyetinin, ekonomide ilave tedbirler alma zaruretini ortaya çıkardığını söyleyerek, "Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dönemi için "Türkiye, huzur ve güven adası olmuştur" diyen Aksu, depremlerin ardından, ek bütçeden 527,3 milyar lira afete dönük ödenek ayrıldığını, 2023 yılında diğer ödenek imkanları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla sadece bu yıl bütçeden 762 milyar lira harcama yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

MHP'li Aksu, alınan bazı tedbirlerle depreme bağlı finansman ihtiyacının bir kısmının karşılanmasının mümkün hale geldiğini söyleyerek, "Önceliğimiz, depremin yaralarının bir an önce sarılması, deprem bölgesinde hayatın normalleşmesidir" dedi.

GENEL GÖRÜŞME ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ

Müzakerelerin sonunda, oylama yoluyla genel görüşme açılıp açılmamasına karar verildi. Oylamada, oylamaya katılanların salt çoğunluğunu sağlanmadı ve TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağıran CHP'nin 'genel görüşme', önerisi Genel Kurul'da kabul edilmedi.

Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi. (HABER MERKEZİ)