Vergide pişmanlık sistemi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, eksik vergi ödeyen mükelleflere, ceza kesmek yerine 'pişmansan gel öde' diyeceklerini ve bunun için de 15 gün süre vereceklerini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi sisteminde mükelleflerin lehine olacak bir dizi değişikliğe gideceklerini açıkladı.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'e konuşan Maliye Bakanı Ağbal, vergi denetimlerinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. ‘Pişmanlık ödemesi’ sistemi getireceklerini belirten Ağbal, konut kredisiyle ev alanlar, kira geliri elde eden ev sahipleri, işadamlarına yönelik bulunan tespitlerin öncelikle mükellefle paylaşılacağını belirtti. Ağbal, yeni sistemi şöyle anlattı:

“Yaptığımız araştırmada eksik bulduk. Size 15 gün süre veriyoruz. İsterseniz gelin ödeyin diyeceğiz. Vergi affı niteliği taşıyacak düzenlemeden uzak duruyoruz. Vergisini düzenli ödeyen mükellefe zor gününde yeniden yapılandırma benzeri kolaylık sağlamayı planlıyoruz. Maliye kötü gün dostu olacak.”

15 GÜN SÜRE

Bakan Ağbal, Maliye olarak tapu bilgilerine, banka bilgilerine baktıklarında harici bilgiler bulduklarını belirterek, şunları söyledi: “Mükellefe seni incelemeye başlayacağım diyorum. Bazen incelemeler aylar sürüyor. Bu acaba doğru bir yöntem mi? Mükellefe fırsat versem, haricen yaptığım araştırmalarda şöyle eksik bir nokta buldum. Bu konuda verginin eksik ödendiğini düşünüyorum desem. Mükellefe de düşünmek için 15 gün süre versem. Mükellef vergisini tam ödediğini düşünüyorsa, incele diyebilir. Ama gerçekten eksik ödediğini düşünüyorsa eksik vergisini ödesin istiyoruz.”

İZAHA DAVET

Ağbal, yapılan tespitlerden sonra mükellefi ‘izaha davet’ edeceklerini mükellefin eksik ödediğini kabul etmesi halinde pişmanlık vergisini, faizini, cezasını ödeyebileceğini söyledi. Bu durumda mükellefin incelenmeyeceğini vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

“Diyelim ki ev alan bir kişi tapuda 100 bin lira beyan etmiş. Ama bankadan 200 bin lira kredi almış. Biz de tapu harcı ve beyanı kontrol ettikten sonra ‘bankadan 200 bin lira kredi kullanmışsınız ama evin değeri 100 bin lira olarak gözüküyor. Aldığınız bedelden emin değiliz. Siz acaba eksik mi beyan ettiniz?’ diye soracağız. Maliye olarak gidip inceleme yapıyorum, mükellef de ‘inceleme biran önce bitsin, gelip vergimi ödeyim’ diyor. Biz bu bildirimi yaptıktan sonra mükellef 15 gün düşünecek. Ya kabul edip vergiyi ödeyecek ya da inceleme isteyecek.”

Ağbal, sistemin hileli vergi suçları, sahte belgecilik gibi suçlar için geçerli olmayacağını belirterek, “Örneğin avukatlara yönelik bir inceleme yapıyoruz. Adliye’den vekalet ücretini talep ediyoruz. Onlara da ‘Gelip stopaj beyanında bulunmanız lazım’ diyeceğiz” dedi.

MÜKELLEF SIKINTIYA DÜŞTÜYSE

Maliye olarak geçmişte vergisini düzenli ödemiş ancak ödeme güçlüğü içine düşmüş mükelleflerle ilgili çalışma yaptıklarını söyleyen Ağbal, “Ödeme güçlü içine düşmüş gerçekten dara düşmüş mükellefler olabilir mi, olur. Bunlarla ilgili her zaman genel vergi kanunları çıkarmayalım istiyoruz. Tecil müessesesi var ancak yeterince çalışmıyor. Maliye Bakanlığı’nın zor durumda olan mükelleflere iyi gün dostu değil kötü gün dostu olması lazım. Mükellef iyi gününde ödemiş, tam ödemiş ama gün gelmiş işleri bozulmuş. Çekleri dönmüş alacakları alamamış. Gerçekten sıkıntıya düşmüş. Maliye’ye verecek teminatı kalmamış. Taksitlendirme için teminat veremiyor. Tecil faizi ödeyemiyor. Her defasında böyle yeniden yapılandırma uğraşmak yanlış. Gerçekten dara düşen mükelleflere elini tutacak bir şeklide borçları daha rahat ödeyeceği, tecil koşullarının daha iyi olduğu imkan sunalım” diye konuştu.

Haberin geniş hali