Veteriner hekimlerden kanun teklifine tepki: Kabul etmiyoruz

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak hayvanlarıyla ilgili hükümet tarafından getirilen teklife tepki göstererek, "Bu taslağın yanında olmayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Sahipsiz hayvanlara yönelik hazırlanan taslak metin hakkında Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ve Veteriner Hekim Odaları tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İlk değerlendirmelerimize göre; yapılacak uygulamalarda hiçbir sınır getirilmediği ve yorum farkına bağlı olarak suistimal edilebileceği, belediyelere 2028 yılına kadar hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirirken bu süreçte toplanan hayvanların ne olacağına ilişkin açık noktalar bulunduğu, 'kuduz şüphesi', 'saldırgan hayvan' gibi geniş anlam taşıyan ifadelerin bilime ve kanun yapma tekniğine de aykırı olduğu, bu haliyle kanunlaşırsa sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağı gibi ekosistemin zarar göreceği, yeni toplum sağlığı sorunlarına neden olacağı, toplum vicdanında onarılamayacak zararlar oluşturacağı, hayvanların sokaklarda olmaması gerektiğini savunan vatandaşlarımızın bile bu yöntemle ilgili memnun olmayacağı sonuçlar doğuracağı düşüncesindeyiz.

Diğer taraftan meslek adımızın (Veteriner Hekim) bile birçok defa hatalı (Veteriner) yazılmasının taslağın oldukça özensiz hazırlandığını bize düşündürmektedir.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) olarak bu haliyle bu taslağın yanında olmayacağımızı, yaşatmanın temel alındığı çözümlerin hala mümkün olduğunu, bu konuda inisiyatif almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Tüketici Konfederasyonu da Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin açıklamasına iştirak ettiğini belirterek şu maddeleri sıraladı:

"Tüketici Konfederasyonu olarak her zaman siyaset üstü duran ve halkın nabzını iyi tutan, halkın içinde bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Bu konuda halkın da sesini dinleyerek;

1- Türk Veteriner Hekimler Birliği açıklamasının son derece yerinde ve soruna çözüm olma yönünde önemli bir adım olduğunu,
2- Bu yasanın çıkması ve köpeklerin toplatılması halinde ekosistemin bozulacağını, yerleşim yerlerinde yaban hayvanlarını görür hale geleceğimizi, bu yasayı destekleyenlerin dahi sokak köpeklerini arayacağı günleri göreceğimizi,
3- Meclis çoğunluğuna dayalı olarak bu yasanın çıkması halinde dahi bu yasanın toplumda karşılığı olmadığından uygulanamayacağını,
4- AK Parti'ye de bir uyarı. Toplumda karşılığı olmayan bu yasanın çıkması halinde halkın büyük bir çoğunluğunun yaşam alanına müdahale etmiş olacağınız, bu nedenle büyük bir tepki ile karşılaşacağınızı, bugüne kadar tepkisiz olarak gördüğünüz ve zannettiğiniz bu halkın çok büyük bir kesiminin geçmiş ve gelecekte yaptığınız ve yapacağınız işlerin hesabını sormak için inanılmaz bir gayret ve duyarlılık içinde olacağını, öyle büyük bir tepkiyle karşılaşacaksınız ki bunun nasıl olduğunu dahi anlayamayacağınızı, 7/24 yayınlarda yapsanız bu tepkiye etkisinin olmayacağını, sizi ve uygulamalarınızı düşmanları tarafından yapılmış gibi kabul edeceklerini, halkın tepkisinin doğrudan size yönelebileceğini, halkın içine çıkamayacak hale gelebileceğinizi, halkın sevgi ve saygısını kaybedeceğinizi görmüyor, düşünmüyor, akıl edemiyor musunuz? Halktan kopmadıysanız kulak verin. Araştırın, izleyin.

Biz halkın içindeyiz ve hissiyatına tercüman oluyoruz.

Kendi düşen ağlamaz. Eğer siyasi mevta olmak istiyor, tarihin siyasi partiler çöplüğüne atılmak ve son çiviyi çakmak istiyorsanız buyurun çıkarın bu yasayı."