Video oyun sektöründe grev

Milyonlarca insanın tutkuyla takip ettiği ve milyarlarca dolarlık pazar yaratan oyunlara hayat verenlerin gündeminde grev var. 

Abone ol

DUVAR - Ekran Sanatçıları Derneği (SAG) ve Amerikan Radyo ve Televizyon Sanatçıları Federasyonu, video oyunlarında görev yapan üyelerini Cuma günü (21 Ekim) greve davet ettiğini resmi olarak duyurdu.

Grevin temelinde yatan sebep ise oyun sektöründe ipleri elinde bulunduran büyük geliştirici şirketlerin sanatçılara hakettiklerinin çok daha altında ödeme yapıyor olduğu iddiası.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan SAG Başkanı Gabrielle Carteris, oyun sektörünün ciddi geliri olan bir sektör olduğuna vurgu yaparak; Activision, Electronic Arts, Disney, Insomniac, Take-Two ve Warner Bros. gibi oyun geliştirici ve dağıtıcı firmaların, önemli oyunlarından ''blockbuster'' olarak lanse edilen filmler kadar -hatta daha fazla- gelir elde ettiğini söylemekte.

Buna karşın oyunları seslendiren, oyunlardaki karakterlere modellik yapan sanatçıların olması gerekenden çok daha az ücret aldığını belirten Carteris, istedikleri teklifler sunulup uzlaşma sağlanmazsa greve gideceklerini belirtti.

'PLANLANAN GREV HAYAL KIRIKLIĞI'

Olayın diğer tarafı olan oyun geliştirici firmaların savunmasını yapan bir avukat ise grev hamlesi ''hayal kırıklığı yaratan bir durum'' olarak değerlendirdi. Avukatın belirttiğine göre SAG, video oyun piyasasında görev yapan sanatçıların sadece çeyreğini bünyesinde bulundurmakta. Yani yapılması planlanan grev, aslında bütün sanatçıların görüşlerini yansıtmıyor.

Ayrıca video oyun sanatçılarının saat başına 100 dolardan daha fazla ücret aldığını, bunun yanı sıra oyunun elde ettiği gelirden kar gibi pek çok avantajında sunulduğunu belirten avukat, yine de firmaların sanatçıların yüklerini hafifletmek için alternatif çözümler üreteceklerini de açıklamalarına eklemiş.

Taraflar arasında önümüzdeki günlerde görüşmeler devam edecek. Eğer görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa, Cuma günü seslendirme sanatçılarının bazıları çalışmayarak greve çıkacak.

Kaynak: Webtekno