Viral olan videoda gerçekten 'deniz meleği' mi görünüyor?

Sosyal medyada dolaşan ve büyük ilgi gören 'deniz meleği' videosunun gerçek olup olmadığını Teyit.org araştırdı: Rusya’nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz’de yüzen bir deniz meleğine ait...

Abone ol

DUVAR - İçinde hâlâ keşfedilmemiş alan ve canlıların bulunduğu okyanus, kimi zaman insanları büyülerken kimi zaman da korkutuyor. Bazen gerçek olduğuna inanamadığımız deniz canlılarını gösteren fotoğraf ve videolarla karşılaşabiliyoruz. Bunlardan biri de büyüleyici renkleriyle izleyenleri hayrete düşüren deniz meleği. 

Sosyal medyada viral olan bir paylaşımda, videoda yüzen renkli canlının "Clione limacina" diye de bilinen "deniz meleği" olduğu iddia edildi. 

Teyit.org'un iddia hakkında yaptığı incelemede Caters Video adlı bir kanalda İngilizce “Rare Sea Angel Spotted Off Russian Coast (Nadir Görülen Deniz Meleği Rusya Kıyısında Görüntülendi)” başlıklı bir video ile karşılaştı. Video, 17 Şubat 2020 tarihinde yüklenmiş ve yaklaşık 200 bin kişi tarafından izlenmişti.

Videonun 12’inci saniyesinden itibaren iddiada verilen video ile birebir aynı görüntünün yer aldığı görülüyor. Ayrıca videonun sol altında “Aquatilis” yazısı fark ediliyor. Videonun açıklama kısmında ise görüntülerin bilim insanı ve dalgıç olan Alexander Semenov’a ait olduğu yazılmış.

"Aquatilis" adı arama motorlarında araştırıldığında, ismin deniz biyologu ve sualtı fotoğrafçısı Alexander Semenov tarafından yönetilen projelerden birine ait olduğu görülüyor. İddiada verilen görüntü Aquatilis’in Instagram hesabından 7 Ekim 2021 tarihinde paylaşılmış. 


Paylaşıma düşülen notta deniz meleğine ait biyolojik özellikler verilmiş:

"Clione limacina veya deniz meleği, buz gibi Kuzey Kutbu sularının en sıra dışı sakinlerinden biridir.

Minicik, sadece 3-5 santimetre boyunda olan yarı saydam yaratık, zarif bir yüzücüdür. Kanatlarını yumuşak bir şekilde çırpan melekler havada süzülüyor gibi görünüyor. Bir deniz meleğinin, bahçenizde sürünen salyangoz gibi evrimleşmiş eski bir salyangoz olduğunu pek iddia edemezsiniz. Meleğin kanatları, atası salyangozun eski sürünen bacağıdır. Melek kanatlarını kelebeklerle aynı yörüngede, yani sekiz figüründe çırpar."

Aquatilis’e ait YouTube hesabında ise videonun tam hali bulunuyor. “Buzun Altında” başlığıyla 8 Şubat 2019’da paylaşılan videonun açıklamasına bazı detaylar da eklenmiş. Açıklamaya göre deniz meleğine ait sözkonusu görüntüler Mart 2018’de Rusya’nın kuzeybatısından bulunan Beyazdeniz’de kaydedilmiş.

Semenov ve ekibi, farklı deniz meleklerine ve soğuk denizlerde yüzen başka canlılara ait fotoğraf ve videoları da internet sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Semenov, Facebook hesabından deniz melekleriyle ilgili şu bilgileri vermiş.

"Aktif olarak çiftleşmeye başlarlar ve bir süre sonra hala larva siliyer bantlarına sahip küçük genç melekler ortaya çıkar. Çok küçüktürler, sadece 1-3 mm boyutundadırlar. Ağır bir deniz kelebeği diyetiyle sadece birkaç hafta içinde, su 3-5 santigrat dereceye ısınır ısınmaz planktondan kaybolan yetişkin meleklere dönüşürler. Nereye gittiklerini kimse bilmiyor ama bir sonraki kış, şubatta yeniden buzun altında beliriyorlar. Sadece altı aydan fazla yemek yemeden hayatta kalabildikleri biliniyor, bu da açlık sırasında boyutlarını önemli ölçüde azaltıyor. Şimdiye kadar hiç kimse, nereye gittiklerini öğrenmek için tüm yıl boyunca Arktik denizlerinde minik bir meleğin yaşamını nasıl takip edeceğini çözemedi.”

Son olarak Alexander Semenov, bir söyleşide soğuk su faunasını çalışmanın ve bu fotoğrafları elde etmenin zorluğundan bahsediyor. Kutup gecelerinin uzunluğu, suyun buzla kaplı olması ve soğuk su akıntıları bu canlıların ve denizin altındaki yaşamın keşfedilmesini zorlaştırıyor. 

Semenov, bu görüntüleri elde etmek için Beyazdeniz’in üzerindeki bir ila 1.5 metre kalınlığındaki buz tabakasının kırılması gerektiğini anlatıyor. Bu kırıklardan dalan dalgıçlar, kuvvetli soğuk su akıntıları nedeniyle 40 ila 60 dakikada bir dalış yapabiliyor. Aynı zamanda daima bir ip ile yüzeye bağlı bulunmaları gerekiyor. Bu koşullarda bir de kamera ile çekim yapmak durumunda olduklarını söyleyen Semenov, okyanustaki değişik canlıları kaydetmenin bir sınırı olmadığını belirtmiş. (Kaynak)

Ağzı açık bir deniz meleği.
Deniz meleği yavrusu.