Virüs, uçakta tespit edilirse ne yapılıyor?

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, koronavirüsünü teşhis eden testlerin Türkiye’ye getirileceğini ve referans hastanelerde kullanılacağını söyledi. Virüs taşıyan bir hasta havada tespit edilirse yolculardan uzak bir koltuğa oturtuluyor. Hastayla koruyucu kıyafet giymiş tek bir kabin memuru ilgileniyor.

Abone ol

İSTANBUL - Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü geçti. Bugün itibarıyla yaklaşık 4 bin kişinin virüsten etkilendiği düşünülüyor. Etkilenenlerin çok büyük bir bölümü Çin’de yaşayanlar. Prof. Dr. Önder Ergönül,  virüsün Çin dışında yayılma hızının yavaş olduğunu belirtiyor ve “Şimdilik bu vakaların sayısı 80” diyor. Virüsün uzun vadeli dönemde 20 bin kişiyi etkileyebileceği tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Önder Ergönül.

Virüsün yapısını ortaya koymak için uluslararası bir işbirliği yürüten bilim insanları, virüsü teşhis eden bir kit geliştirdi. İçinde özel testler bulunan bu kitler Çin’de kullanılmaya başlandı. Ergönül, önümüzdeki günlerde bu kitlerin Türkiye’ye de ulaşacağını ve referans hastanelerde virüs şüphesi olan hastalar için kullanacağını belirterek  “Hızlıca tanının konması ve bu kişilerin karantinaya alınması çok önemli” diye konuşuyor.

HAVALİMANINDA ALINAN ÖNLEMLER YETERLİ Mİ?

Koronavirüsünün yayılmasını önlemek için birçok havalimanı tedbir alıyor. Termal kamera, yolcu bilgilendirme, sağlık anketi düzenleme dünya çapında alınan bazı önlemlerden.

Türk Hava Yolları (THY), Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ve Sichuan Airlines; Çin’den İstanbul Havalimanı’na tarifeli seferler yapıyor. Peki İstanbul Havalimanı, koronavirüsüne karşı hangi önlemleri alıyor? Geçen hafta başlatılan uygulamayla Çin’den gelen uçakların yolcuları ayrı bir kapıdan içeri alınıyor ve kapı önlerine yerleştirilen termal kameralarla yolcuların vücut ısıları tespit ediliyor. Vücut ısısı 38 derece ve üzerinde olan yolcular diğer yolculardan ayrılarak muayene ediliyor. Virüsle ilgili herhangi bir risk olduğu belirlenirse, yolcu havalimanında oluşturulan karantina odasına alınıyor. Yolcunun havalimanındaki karantina odasından hastaneye sevkinde ise negatif basınçlı sedye kullanılıyor ve sevk özel donanımlı bir ambulansla yapılıyor. Hastalar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve virüsü takip eden referans hastanelere götürülüyor.

Prof. Dr. Ergönül, İstanbul Havalimanı’nda alınan önlemlerin şu aşamada yeterli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Yolcuları termal kamerayla kontrol etseniz bile virüsü bulamayabilirsiniz. Kişi orada kapmış olabilir ve kaptıktan sonra buraya gelebilir. Yani hastalık burada ortaya çıkabilir. Bunu bilemeyiz.”

Koronavirüsü için geliştirilen özel bir tedavi ya da aşı bulunmuyor. Virüsü kapan hastalar yoğun bakım ünitesinde izleniyor, hastalara solunum ve sıvı desteği veriliyor.

UÇAKLAR NASIL TEMİZLENİYOR?

Uçaklarda yapılan temizlik uçak tiplerine göre farklılık gösteriyor. Türk Hava Yolları’na ait geniş gövde uçakların temizlenmesi yaklaşık yarım saat sürüyor. Yolcuların en sık temas ettiği yemek masası ve koltuk gibi bölgeler için detaylı temizlik işlemleri uygulanıyor. Buna ek olarak tuvalet ve mutfakta dezenfektan özelliğe sahip temizlik malzemeleri kullanılıyor. Prof. Dr. Ergönül, uçakların rutin olarak koronadan daha bulaşıcı virüsler de dikkate alınarak dezenfekte edildiğini belirtiyor.

VİRÜS HAVADA TESPİT EDİLİRSE NE YAPILIYOR?

Virüsü taşıdığından şüphelenilen bir yolcuya rastlanması durumunda, kabin ekibi belirli prosedürler uyguluyor. Şüpheli yolcuya maske takılıyor ve diğer yolcularla arasına 4 sıra mesafe konulacak şekilde uçağın arka tarafındaki koltuklara alınıyor. Şüpheli yolcuyla, uçuş boyunca tek bir kabin memuru ilgileniyor. Kabin memuru maske, eldiven ve önlük gibi koruyucu kıyafetler kullanıyor. Bulaşma riskini azaltmak için kabin ekibindeki diğer çalışanlar yolcuyla temas etmiyor. Uçuş süresi boyunca, şüphelinin yalnızca tek bir tuvaleti kullanmasına izin veriliyor.