'Virüse yakalanan her 6 kişiden 1’i sağlık çalışanı olacak'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü tanısı konulan sağlık çalışanı sayısını 601 olarak açıkladı. Sürecin başından bu yana şeffaflık çağrısı yapan meslek örgütü temsilcilerinden SES Eş Başkanı Gönül Erden, "Maalesef ki bu kadar kısa sürede 601 sağlık emekçisinin sonucunun pozitif çıkması bütün sürecin nasıl yürütüldüğünün somut göstergesi” dedi. Ankara’da 34 sağlık çalışanının pozitif olduğu bilgisini paylaşan ATO Başkanı Vedat Bulut ise Japonya örneğini hatırlatarak, “Bu tablo üzerinden bakıldığında virüse yakalanan her altı kişiden biri sağlık çalışanı olacak” diye konuştu.

Abone ol

ANKARA – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada korona virüsü salgınına dair son verileri paylaşırken ilk kez vakaların ve ölümlerin hangi illerde olduğunu ve kaç sağlık çalışanının virüs taşıdığını da söyledi. Sağlık meslek örgütlerinin ilk vakanın görüldüğü günden bu yana şeffaflık çağrılarının ardından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 601 sağlık çalışanı korona virüsünü taşıyor.

'601 ÇOK BÜYÜK BİR SAYI, KÖTÜ BİR RAKAM'

Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ilk vefat eden sağlık çalışanı olduğunu belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Hem çok kızgın hem çok öfkeli hem de çok üzgünüz" dedi.

Türkiye’de virüsün ilk ortaya çıktığı tarih olarak açıklanan 10 Mart’ın üzerinden 21 gün geçtiğini belirten Erden, 601 sağlık çalışanının pozitif olmasına dair, "Maalesef ki bu kadar kısa bir sürede bu kadar çok sağlık emekçisinin sonucunun pozitif çıkması bütün sürecin nasıl yürütüldüğünün somut göstergesi. Bizler başından beri, ‘Sağlık çalışanlarının sağlığını korumalısınız, buna dönük tedbirler yetersiz, kişisel koruyucu ekipman yok, riskler alınıyor' dediğimizde Sağlık Bakanı, 'Sorun yok, küçük eksiklikler, giderilecek' dedi. Bugün 601 sayısı bu durumu çok açık gösteriyor ki bu alanda sağlık çalışanlarının sağlığını korumaya dönük tedbirler çok yetersiz. Sağlık çalışanlarının sağlığını korumadan toplumun sağlığını koruyamazsınız" diye konuştu.

Covid-19 ile etkili mücadele için sağlık çalışanlarının tüm eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Erden, "En ön saflarda sağlık emekçileri mücadele ediyor ve en kritik noktada onlar duruyor. Sağlık çalışanları bu durumdayken maalesef Covid-19 salgınıyla bu şekilde mücadele edemeyiz. Bu nedenle bu alandaki bütün eksiklikler hızlıca giderilmeli ve tedbirler alınmalı. 601 sayısı çok büyük bir sayı. Kötü bir rakam. Bu sayının büyümemesi için hızlıca sağlık çalışanlarının sağlığını korumaya dönük tedbirleri hayata geçirmek zorundalar. Bizim çağrılarımızı dikkate almaları gerekiyor yoksa bu sayılar artacak. Bu sayıların artması demek Covid-19’la mücadelenin sekteye uğraması demek" dedi.

TTB BAŞKANI ADIYAMAN: DAHA FAZLA DA OLABİLİR

Sürecin başından bu yana Sağlık Bakanlığı’na şeffaflık çağrısı yaptıklarını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, sağlık çalışanlarına yönelik rakamların kendilerine geldiğini bunu açıkladıklarını hatırlattı. Sahadaki hekimlerin sayılara ilişkin, “Arkadaşlarımız da bizden saklanıyor diyorlardı” ifadelerini kullanan Adıyaman şunları kaydetti:

“Sayının bu kadar çok olduğunu tahmin ediyorduk, beklenen bir durumdu. Daha fazla da olabilir. Yüzde 80 insan sağlıklı şekilde etrafta dolaşıyor. Başından beri söylediğimiz şey test yapacaksınız ve kim enfekteyse bulacaksınız. Bu kişileri de sağlıklı insanlardan ayıracaksınız. Bu salgın zincirini kırmanın başka yolu yok. Başından beri verileri, illeri açıklayın dedik. ‘Hazırlıklıyız’ dediler. Sağlık Bakanı’nın iyi niyetinden şüphem yok ama bu çağrı da bizim vazifemizdi.”

Hastanelerde malzeme eksikliğinin devam ettiğini belirten Adıyaman, Sağlık Bakanı Koca’nın, “Bu kadar hızlı yayılacağını bilmiyorduk” sözleri üzerine ise şunları kaydetti:

“En başından beri çok hızlı yayıldığı söyleniyor. Bunu bakana söylemediniz mi diye dönüp Bilim Kuruluna sormak lazım. Bir hastadan çok sayıda enfekte hasta çıkacağı biliniyordu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap başından beri bunu söylüyor. Bunu bilmemek mümkün değil.”

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI BÜYÜK RİSK GRUBUNDA'

Ankara’da korona pozitif olan sağlık çalışanı sayısının 34, bu çalışanların beşinin de hemşire olduğunu ifade eden Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut, bu süreçte Japonya örneği üzerinden hareket ettiklerini belirtti. Japonya’da 7 bin pozitif vakanın yüzde 15’inin sağlık çalışanı olduğunu, aynı benzetmeyi Türkiye’de de yaparak tahmini bir tablo çıkarmaya çalıştıklarını belirten Bulut şunları kaydetti:

"Bu tablo üzerinden bakıldığında virüse yakalanan her altı kişiden biri sağlık çalışanı olacak. Bunun nedeni de sağlık çalışanları daha büyük bir risk grubunda ve hastaya daha yakınlar. Türkiye’de 15 bin vaka varsa binin üzerinde sağlık çalışanının da pozitif olması beklenir. Bu istatistiki benzetme yaparak kullanıyoruz. Bu sürpriz değil ve tahminimizin altında. Muhtemelen ya gözden kaçanlar vardır ya da Japonya’dan daha iyi sağlık çalışanlarını korumuşuz demektir. Artık hangisini kabul edersek."