Vodafone Türkiye'den babalara 112 gün ücretli doğum izni hakkı
Vodafone Türkiye, 1 Ocak 2020'den itibaren eşleri doğum yapan babalara veya bir bebek evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlarına 112 gün ücretli doğum izni yapma hakkı tanıyacak.
DUVAR - Türkiye'de kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (112 gün) ücretli izin hakkı var. Ayrıca annelere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni de veriliyor. Annelerin çoğu bu izni birleştirip 1 günlük ücretli izin olarak kullanabiliyor. Devletin kadınlara sağladığı bu ayrıcalık, Türkiye'de ilk kez babalara da verilecek.
Bundan 4 yıl önce faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde kadın çalışanlarına 16 haftalık ücretli doğum izni uygulamasını başlatan Vodafone, 1 Ocak 2020 itibarıyla bu izni babalara da verecek. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, "Vodafone Grubu'nun yeni uygulaması, ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilecek. Diğer ülkelerde Nisan 2020'de başlayacak" dedi.
Yeni uygulamaya göre eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan çalışanlar, ilk 18 ay içinde, istedikleri bir tarih aralığında, 16 haftaya kadar ücretli izin kullanabilecek. Bu hak, toplu olarak kullanılabileceği gibi, maksimum 4 blok halinde de planlanabilecek. Şirket çalışanları ayrıca, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 4 gün çalışıp tam ücretini alabilecek.
Vodafone Grubu, Nisan 2020 itibarıyla devreye alınacak yeni ebeveyn izni uygulamasını, Mart 2021 sonu itibarıyla da Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve ABD'yi kapsayan 24 Vodafone ülkesinde, cinsiyet, cinsel yönelim ya da hizmet süresi fark etmeksizin, doğum yapmamış tüm ebeveynlere sunacak.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram şöyle konuştu: "Şirket olarak, daha iyi bir gelecek için insanları birbirine bağlamayı hedefliyor ve bu yolculukta herkesi kapsamak istiyoruz. Şirketimizin çeşitlilik ve cinsiyet eşitliği konularındaki taahhüdünün bir sonucu olarak geliştirilen yeni küresel ebeveyn izni politikası da bu anlamda çok önem verdiğimiz bir uygulama. Ebeveyn olan her çalışanımıza, alacağı iznin mali durumu ya da kariyeri üzerindeki etkisini düşünmeden çocuğuyla daha çok vakit geçirme imkanı sağlayacağız. Bu uygulama, özellikle her iki eşe de eşit destek sunulması yönünde yasal bir yükümlülüğün olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkelerde binlerce çalışanımızın hayatında önemli bir değişiklik oluşturacak. Bu uygulamamız, cinsiyet eşitliğini desteklemesi açısından da çok kıymetli bir adım. Tüm yeni ebeveynlere eşit davranmak, işyerinde cinsiyet eşitliğine yönelik farklı algılarla mücadele etmeyi ve kariyerlerine ara veren kadınların yıllardır deneyimlediği potansiyel dezavantajı ortadan kaldırmayı mümkün kılıyor. Çalışan bağlılığını ve verimliliğini artıran bu tür uygulamaların dünyada ve Türkiye'de daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz."