Von der Leyen'den 'AP' açıklaması, Paris'te seçim sonuçlarına protesto

AP seçim sonuçlarını değerlendiren AB Komisyonu Başkanı, sonuçların 'merkezdeki taraflara büyük sorumluluklar yüklediğini' söyledi. Seçim sonuçları Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 6-9 Haziran'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) liste başı adayı olarak Genel Kurul salonunda basına hitap etti. Von der Leyen, seçim sonuçlarına göre merkezdeki gruplara daha büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

'MERKEZDEKİ TARAFLARA BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR'

AA'nın aktardığına göre, Hristiyan demokrat siyasetçi, Mensubu olduğu grubun birinci gelmesiyle seçim sonuçlarının güçlü bir Avrupa isteyenlerin çoğunlukta olduğu mesajını verdiğini söyleyerek, "Yani merkez yerinde duruyor ama sağdaki ve soldaki aşırıların da destek aldığı bir gerçek. Bu nedenle sonuç, merkezdeki taraflara büyük sorumluluklar yüklüyor" değerlendirmesinde bulundu. Von der Leyen, yarından itibaren ikinci sıradaki, merkez sol eğilimli Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve liberal çizgideki Avrupa'yı Yenile (Renew Europe-RE) grubunun desteğini almak için görüşmelere başlayacağını söyledi.

"Amacım Avrupa'dan yana, Ukrayna'dan yana ve hukukun üstünlüğünden yana olanlarla bu yola devam etmek" diye konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bir soru üzerine, AB Konseyinin de desteğini alacağına inandığını kaydetti.

ÇEKYA'DA SEÇİMİ MUHALEFET PARTİSİ KAZANDI

Öte yandan, Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Fransa, İspanya ve Danimarka gibi ülkelerin ardından, Çekya, Slovenya ve Slovakya'daki seçim sonuçları da netleşmeye başladı. Çekya’da AP'nin 21 üyesini belirlemek üzere yapılan seçimi muhalefetteki eski başbakan Andrej Babis’in Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) yüzde 26,1 ile kazandı. Çekya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, ülkede yüzde 5’lik seçim barajını yedi siyasi hareket aşmayı başardı. Bu siyasi gruplar, Avrupa Parlamentosu'na milletvekili göndermeyi başardı.

İktidardaki Sivil Demokrat Parti (ODS), Top 09 Partisi ve Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) oluşturduğu ittifak yüzde 22,3 oyla ikinci oldu. Seçime ilk defa giren milliyetçi sağ ittifak Yemin ve Sürücüler isimli oluşum da oyların yüzde 10,2’ni aldı. Sol görüşlü Yeter Partisi oyların 9,6’sını, Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) 8,7, Çekya Korsan Partisi, yüzde 6,7'sini aldı. Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de yüzde 5,7 seviyesinde oy aldı.

Bu sonuçlara göre, AP’de ANO 7, iktidarın kurduğu ittifak 6, Yemin ve Sürücüler 2, Sol görüşlü Yeter Partisi 2, STAN 2, Korsan Partisi 1, Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de 1 sandalye kazandı. Önceki seçimde yüzde 28,7 olan katılma oranı bu seçimde 36,5’e yükselerek, ülke tarihindeki AP seçimine yönelik en yüksek seviye olduğu bildirildi.

SLOVENYA'DA DA MUHALEFET SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

Slovenya'da da seçimlerin kazananı, resmi olmayan sonuçlara göre, muhalefetteki Slovenya Demokrat Partisi (SDS) oldu. AP'ye dokuz vekil gönderme hakkı bulunan Slovenya'da basına yansıyan, resmi olmayan sonuçlara göre, sağcı SDS AP'de 4, Özgürlük Hareketi 2, Yeni Slovenya 1, Vesna - Yeşiller Partisi 1, Sosyal Demokratlar 1 sandalye elde etti.

SDS Genel Başkanı Janez Jansa, basına yaptığı açıklamada, ülkedeki resmi olmayan seçim sonuçlarının Fransa ile aynı mesajı verdiğini ifade ederek, hükümete erken seçim kararı alma çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Tanja Fajon ise aşırı sağ partilerin Avrupa Parlamentosu'nda güç kazanmasından endişe duyduklarını belirterek, Avrupa değerlerine bağlı kalınmasının önemini vurguladı.

Öte yandan, AP seçimleriyle referandum da düzenlenen Slovenya'da, vatandaşların yüzde 54'ünün ölümcül hastalar için destekli ölüm hakkının yasalaştırılmasını onayladığı belirtildi.

SLOVAKYA'DA MUHALFETTEKİ LİBERAL-SOL PARTİ BİRİNCİ GELDİ

Slovakya’da da seçimi muhalefetteki liberal-sol İlerici Slovakya Partisi (PS) yüzde 27,8 ile ilk sırada tamamladı. PS, 15 Mayıs’ta silahlı saldırıya uğrayan Başbakan Robert Fico’nun Sosyal Demokrat Partisi'ni (SMER) geride bırakarak, AP’ye 6 milletvekili göndermeyi başardı.

Başbakan Fico’ya düzenlenen suikastın gölgesinde gerçekleşen seçimde SMER oyların yüzde 24,7’sini alarak ikinci parti oldu. SMER, AP’ye 5 temsilci çıkartabildi. Slovakya’da mecliste sandalyesi bulunmayan Cumhuriyet Hareketi ise oyların 12,5’ini alarak, Strazburg’a 2 milletvekili göndermeyi başardı. AP’ye temsilci gönderen diğer iki parti ise Liberal Ses Partisi (HLAS) ve Hristiyan Demokrat Partisi (KDH) oldu. Her biri yüzde 7 oranında oy alan bu iki partiden birer milletvekili AP'ye gitmeye hak kazandı.

EPP, 189 PARLAMENTER İLE BİRİNCİ SIRADA

AP'nin '10'uncu yasama döneminin ilk gerçekçi resmi"' olarak duyurduğu sonuçlara göre, EPP 189, S&D 135, RE 80, Yeşiller 52, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 72, aşırı sağcı partileri buluşturan Kimlik ve Demokrasi (ID) 58 ve Sol grup 36 sandalye kazandı. Resmi sonuçların ise bugün açıklanması planlanıyor.

Akabinde AP'ye girebilen partilerin yeni siyasi grupları oluşturmaya ve ardından AB Komisyonu'nun yeni başkanının seçimi amacıyla görüşmelere başlaması bekleniyor.

AB ülkelerinin liderleri 17 Haziran'da gayri resmi bir zirvede bir araya gelerek, AB Komisyonu Başkanlığı için aday üzerinde karar verecek. Bu adayın AP'nin onayını da alması gerekecek.

AP'nin ilk genel kurul oturumu 16 Temmuz'da yapılacak ve yeni yasama dönemi başlamış olacak. Konsey başkanı dahil AB'nin yeni yönetiminin belli olması ise aralığı bulacak.

SEÇİM SONUÇLARI PARİS'TE PROTESTO EDİLDİ: 'GENÇLİK AYAĞA KALK'
Fotoğraf: Reuters

Fransa'nın başkenti Paris'te halk, AP seçimlerinde ülkede aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine sokağa indi. Yüzlerce aşırı sağ karşıtı gösterici Paris'in tarihi Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Göstericiler, elleriyle ritim tutarak "Gençlik ayağa kalk" sloganları atarken, AP seçiminde sandıktan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) birinci çıkmasına tepki gösterdi. Ulusal Meclis'in feshedildiği ülkede göstericiler, gelecek yerel seçimler kapsamında solcu partilerin birleşmesini istedi.

Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağcı RN yüzde 31,50'lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci olmuştu. Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların 'Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını' kabul ederek 30 Haziran - 7 Temmuz'da erken seçime gidileceğini duyurmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)