VPN'siz ve engelli internette ne yapılabilir?

Geçmiş yıllarda internet engellemelerini aşmak için DNS değişikliği yapmak yeterli oluyordu. Geçen zaman içinde teknik tedbirlerin daha sıkı hale gelmesiyle DNS değiştirmek yetersiz kaldı ve VPN'in yükselişi başladı. Bugün ise VPN de engele takılmış durumda. VPN'siz internette serbest dolaşmak mümkün mü?

Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Twitter, Facebook ve WhatsApp'a gelen erişim engelleme kapsamı önceki gün itibarıyla bir üst seviyeye çıkarılmış durumda. Dün gelen VPN servislerine engelleme kararıyla birlikte, en yaygın VPN hizmetleri kullanılamaz hale geldi. Sosyal medya ve WhatsApp'a erişmek isteyen kullanıcılar için VPN'in de yeterli olmadığı bir dönem başladı. Teknik tedbirin boyutu büyüdükçe, erişim seçenekleri de azalıyor.

ALTERNATİF YÖNTEMLERDE GÜVENLİK SORUNU

Önceleri basit bir DNS değişikliği sayesinde engellenmiş sitelere girmek ve uygulamaları kullanmak mümkün olurken, en etkili çözüm olan VPN bile bugün işlevimi yitiriyor. Çünkü en etkili seviyede engelleme uygulaması yapılıyor.

Doğal yollardan bir site veya uygulamaya erişemeyince devreye alınan yöntemlerin çoğu güvenlik açıkları barındırıyor. VPN kuşkusuz kurumsal güvenlik için normal şartlarda kullanılan bir yöntem ve erişim engeli olan ülkelerde sınırları kaldırmak için kullanılıyor. VPN'in de kullanılamadığı durumlarda, geriye pek fazla yöntem kalmıyor. Daha doğrusu kullanıcı olarak biraz daha teknik risk almak anlamına geliyor. Özellikle Proxy yöntemiyle giriş yapmak için kullanılan sitelere dikkat etmek gerekiyor.

'PEER TO PEER' YÖNTEMLER KULLANILABİLİR

VPN servisleriyle, belli merkezi sunucular üzerinden internete açılma yönteminin yanı sıra; kullanıcıların, oluşturdukları ağlarda birbirlerinin üzerinden anonim olarak sitelere bağlanması da mümkün. Bunu sağlayan "peer to peer", yani kullanıcıdan kullanıcıya sistemler bulunuyor. Bu sistemde kabaca anlatmak gerekirse; kullanıcılar bir yazılım sayesinde aynı ağa dahil olan başka kullanıcıların bilgisayarlarını sıçrama noktası olarak kullanıp internete erişiyorlar. Tıpkı VPN'de olduğu gibi bilgileri şifrelendiği için takip edilemiyorlar ve engellenmiş sitelere de giriş mümkün oluyor. Elbette peer to peer ağlarını kullanmanın da bazı teknik sakıncaları olabiliyor.

TOR TARAYICI KÖKTEN ÇÖZÜM

İnternette anonim olarak gezinmek ve engellenmiş sitelere girmek için TOR Project en iyi VPN alternatifi yöntem diyebiliriz. Özel bir tarayıcı olan TOR, kurulduktan sonra tüm iletişimi TOR Ağı üzerinden şifrelediği için kullanıcılar takip edilemiyor ve sınırsız sörf olanağına kavuşuyor. TOR Ağı'nda bulunan tüm bilgisayarlar birbirlerinin üzerinden şifrelenmiş bilgi taşıyor. Yani Türkiye'den bağlanan bir TOR kullanıcısı, TOR Ağı'na dahil İspanya'daki bir kullanıcının bilgisayarı üzerinden, bilgileri şifrelenmiş biçimde internete giriyor. Bir tarayıcı olduğu için, engellenmiş tüm servis ve sitelere bu tarayıcıyı kullanarak erişmek mümkün oluyor. VPN servislerinin telefonda kurulduktan sonra cihazdaki tüm uygulamaların erişlebilir olması gibi bir olanak sağlamıyor. Tüm servis ve ağlara TOR tarayıcı üzerindne bağlanmak gerekecektir. Web sitesi: https://www.torproject.org

YURTDIŞINDA ARKADAŞI OLANA UPROXY

Google tarafından iki yıl önce projesi başlatılan peer to peer servisi Uproxy de benzer bir olanak sunuyor. Fakat bu yöntemi kullanarak internette serbest ve anonim dolaşmak için yurt dışında bir tanıdığınız olması gerekiyor. Çünkü bu sistemde kast edilen peer to peer'deki karşı kullanı ile doğrudan bağlantı kurmak gerekiyor. Diğer yöntemlerin etkisiz olduğu durumlarda, yurt dışında tanıdığı olanlar karşılıklı olarak Uproxy kurup eşleşerek internete engelsiz erişebilir.  Web sitesi: https://www.uproxy.org/

ONESWARM

Washington Üniversitesi tarafından başlatılan bir başka peer to peer ağı olan OneSwarm, kullanıcıların birbirlerinin bilgisayarı üzerinden parçalanmış ve şifrelenmiş olarak geçmesini mümkün kılıyor. Güvenliği ön planda tutan OneSwarm, yöntem olarak çok etkili olmasa da seçenekler arasında değerlendirilebilir. Web sitesi: http://www.oneswarm.org

DİĞER PROXY SİTELERİ

Yönlendirme servisi olarak çalışan proxy siteleri de VPN'siz durumda seçenek olarak değerlendirilebilir. Proxy sitesine girince yapılması gereken tek şey, engellenmiş sitenin adresini kutuya yazmak ve Git düğmesine basmak. Bu site, kullanıcıyı erişmek istediği siteye engeli aşarak götürüyor. Yasaksiz.org yerli bir örnek ve yaygın olarak kullanılan yabancı proxy sitesi olarak vtunnel.com örnek gösterilebilir.