Washington Post: ABD Türkiye'deki baskıya ses çıkarmalı
Amerikan gazetesi Washington Post, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu eleştirdi. Gazete başyazısında, 'Bir kişilik kültü Türkiye'nin demokratik hayallerine darbe vuruyor' ifadesini kullandı.
DUVAR - ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, başyazılarından birini Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere ayırdı. Gazete 'Bir kişilik kültü Türkiye'nin demokratik hayallerine darbe vuruyor' başlıklı başyazıya şu cümlelerle giriş yaptı: "Yaklaşık 10 yıl önce, Türkiye hareketli bir sivil toplumu ve kendince bağımsız bir medyası bulunan, gelişmekte olan bir demokrasiydi. Artık değil. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan demokrasiyi terk etti ve güçlü bir kişilik kültü inşa ediyor."
'KONGO VE TACİKİSTAN KADAR ÖZGÜR'
Başyazıda, 'Erdoğan'ı hâlâ eleştiren nadir medya kuruluşlarından biri' diye nitelenen Cumhuriyet gazetesindeki operasyonun ayrıntıları verildi; pazar günü de çoğu Kürt 15 medya kuruluşunun kapatıldığı hatırlatıldı. Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 151'inci olarak Tacikistan ve Kongo'nun arasında yer aldığı belirtildi.
'HİÇBİR DEMOKRASİ UMUDU KALMADI'
Washington Post, Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen hareketinin Türkiye'deki tüm kalıntılarını bastırmak istediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Fakat bu durum, Gülen ve hareketini yıllarca eleştirmiş olan Cumhuriyet'te karşı yapılan hamleyi açıklayamaz. Erdoğan eleştirel medyanın yerine kendisinin söylediklerini tekrarlayacak yayın organlarını getirerek, bağımsız sivil toplum kuruluşlarını boğarak ve binlerce akademisyeni yasal süreci işletmeden işten çıkararak, kenti şahsi gücüne odaklanan bir tür otoriterlik kuruyor. Darbe girişiminden bu yana 110 binden fazla kişi işten atıldı veya görevden alındı, 37 bin kişi tutuklandı. Sadece bu hafta sonu 10 bin memur daha açığa alındı. Bu devasa tasfiye, bağımsız seslere ve özgür siyasi rekabete dayanan bir demokrasiye dair geriye kalan herhangi bir umudu da tamamen yok ediyor."
'ÇİN VE RUSYA'DAN NE FARKI VAR?'
Washington Post, başyazının sonunda Batılı ülkelere de şu çağrıda bulundu:
"ABD ve Avrupa bu konuda fazlasıyla sessiz kaldı. Erdoğan bir Suriyeli mülteci dalgasının Avrupa kapılarına dayanmasını engelliyor ve Türkiye, ABD'nin IŞİD'e karşı harekâtına eleştirel yaklaşıyor. Bunlar gerçek endişeler fakat ABD'yi, Türkiye'deki keyfi gözaltılara, sivil topluma yönelik zulme ve ifade özgürlüğünün bastırılmasına ses çıkarmaktan alıkoymamalı. ABD, Çin veya Rusya'da ayaklar altına alındığında ifade özgürlüğünü ve insan haklarını 'evrensel değerler' diye tanımlıyor. Bu haklar Türkiye'de ayaklar altına alındığında da aynı derecede evrensel."